Мода на гарний посуд, витончений кришталь та якісні столові прибори була у всі часи. Декому з нас пощастило, і ці скарби дісталися у спадок, але якщо ні — сьогодні придбати вінтажний посуд практично з усього світу не є проблемою. Проте поєднати його на власному столі та зробити це вишукано й гармонійно — не така вже й проста задача. Саме тому поділитися секретами сервірування з використанням вінтажного посуду ми запросили декораторку інтер’єрів та стилістку посудних гардеробів, засновницю школи сервірування SvSabri decoration Світлану Сабрі.
Світлана не лише обожнює красивий вінтажний і сучасний посуд і текстиль, але й професійно на цьому знається. Свого часу вона відкрила в Україні понад 50 магазинів декору, вивчала традиції сервірування у Франції від початку 2000-х, а віднедавна перебралася до Парижу, де відкрила власний бутик і школу.
«Сьогодні мені часто ставлять запитання про те, як гарно сервірувати стіл, коли у вас вдома відсутній повний набір посуду з безліччю предметів на 6 або 12 персон, — каже Світлана. — Як декоратор інтер’єрів та майстер сервірувань я не люблю слово «сервіз». У наші дні сервізи, посуд, скло та прибори з однієї колекції актуально використовувати лише під час офіційних заходів і протокольних сервірувань. Наприклад, під час офіційних прийомів у Єлисейському палаці використовуються бокали виключно з однієї колекції. Вдома в тренді — комбінувати предмети різних колекцій, або навіть країн та епох. Таке поєднання робить стіл більш домашнім і затишним. Сьогодні жоден стильний стіл неможливо уявити без вінтажного посуду».
Отже, які предмети сервірування столу мають бути вдома обов’язково?
Базу складають миски для головної страви та для перших страв, миски закусочні та підстановочні, миски сервірувальні, супниця та інші. Таким чином, якщо ви вирішили збирати або купили відразу всі блюда з однієї колекції, то ви самі себе обмежили у варіативності сервірування.
«Саме тому я раджу не купувати й не збирати один набір, а навпаки — вчитися комбінувати нові предмети сервірування та вінтаж, різні кольори та фактури, — продовжує експертка. — Найбільше я люблю сервірування у стилі брокант — це поєднання різних колекцій та речей з різних епох. Всі вони виглядають на столі гармонійно, поєднуючись у єдиний столовий малюнок. Таке сервірування я пропагую вже понад 20 років, відтоді коли поїхала до французького містечка Ліон та познайомилася з цим стилем в одному з місцевих ресторанів. Тоді я навіть не розуміла значення слова «брокант», але він мене надзвичайно вразив.
Як пізніше з’ясувалося, брокант — це поєднання в єдиному ансамблі різних сучасних предметів і знахідок з вінтажних базарів. Окрім того, це можливість використовувати речі, котрі нам дісталися від мами або бабусі. Сьогодні, на щастя, майже в кожній сучасній родині є цінні та цікаві речі, котрі передаються у спадок, і їх варто використовувати. Згодом я почала вивчати цей стиль, щоб зрозуміти, завдяки чому досягається правильний ефект та як не перетворити сервірування у вінегрет».
Світлана зізнається, що найчастіше використовує вінтажні столові прибори, вази, бокали, в яких використаний ще 24% оксид свинцю (сьогодні у кришталі значно менший вміст оксиду свинцю через доволі токсичне виробництво). Посуд та текстиль радить використовувати новий.
Правила сервірування в стилі брокант
Перше. Під час сервірування столу в стилі брокант у вас можуть бути різні тарілки, бокали та прибори, але важливо знайти 2-3 елементи, котрі поєднають стіл та зроблять його гармонійним. Такими об’єднувальними елементами може бути скатертина, що стане своєрідним полотном, на котрому ви зможете творити. Також поєднати композицію зможуть серветки одного кольору чи однакові підстановочні тарілки. Якщо у вас різні підстановочні й закусочні тарілки, а також бокали, тоді гармонізуйте сервірування однаковими столовими приборами.
Друге. Додайте до вашого столу в стилі брокант особливі предмети — такі як вінтажні порт-куто, підсвічники, таці та маслянки. Порт-куто (porte-couteau) — спеціальна підставка для ножів та виделок, що використовувалася у XVII–XIX століттях. Тоді серед аристократів було заведено влаштовувати пишні трапези з великою кількістю страв: інколи налічувалося понад 10 змін страв, але ножі та виделки не змінювалися. Тому потрібно було зберігати їх на столі на спеціальних підставках. Я особисто маю величезну колекцію цих предметів і переконана, що вони завжди додають неабияку родзинку в сервірування столу.
Третє. Чи можна поєднувати фаянсовий та порцеляновий посуд? Інколи фаянс складно відрізнити від порцеляни навіть професіоналам. У протокольних офіційних сервіруваннях це недопустимо, але вдома ви можете легко експериментувати, це лише додасть шарму вашому столу.
Четверте. Використовуйте квіти та вази для особливого настрою й кольорової гармонії столу. За допомогою відтінків квітів ви можете об’єднати ваш стіл, підібравши їх під колір бокалів, скатертини або серветок. По центру столу заведено використовувати невеликі вази — до 20 см висотою, що мають назву пік-флер або роуз-бол. Це спеціальні предмети декору з отворами або сіточками для квітів, а таку невелику висоту вони мають для того, щоб не перекривати обличчя гостей, котрі сидять навпроти.
П’яте. Пам’ятайте, що вінтаж часто має цінність ще й тому, що такі речі більше не випускаються. Я, наприклад, дуже люблю колекції кераміки з руанськими мотивами (це готичний стиль XVI–XVIII сторіч, що походить з містечка Руан в Нормандії та характеризується безліччю дрібних деталей і ускладненою формою). Посріблені колекції столових приборів відомих брендів дуже часто вже також не випускаються, хоча вони прекрасні як за естетичним стилем, так і за якістю виготовлення. На що раджу звернути особливу увагу: кришталь — Saint-Louis, Baccarat або Nachtmann, столові прибори — Christofle або ERCUIS.