На початку вересня благодійний фонд PEREMOGA та його партнер FONTEGRO запропонували Дніпру новий благодійний формат — гастровечерю «Поєднані». Під час першого заходу в ресторані Big Mama було зібрано 937 000 гривень. Усі кошти будуть направлені на відкриття соціального ресторану PEREMOGA для переселенців.
Анастасія Логутенко
Співзасновниця фонду PEREMOGA
«"Поєднані" — це про нашу любов до України, про те, як ми хочемо поєднати благодійність та український бізнес, про те, як ми хочемо з’єднати українське вино та локальний продукт. "Поєднані" — це про єдність, це про небайдуже ставлення людей, які хочуть допомагати людям, котрі постраждали від війни, а таких, на жаль, дуже багато. Саме тому ми як організатори поставили перед собою головну мету — відкриття соціального ресторану PEREMOGA для переселенців, де наші земляки зможуть щодня отримувати від 1500 порцій гарячих обідів абсолютно безкоштовно! Ми як креатори, як івентори, як жінки-лідери, як українці маємо створювати такі красиві проєкти заради допомоги тим, хто її потребує».
Талановиті майстри смаку з різних куточків України приїхали до Дніпра, аби прославити нову українську кухню. Серед них Юрій Кошик, шеф-кухар холдингу емоцій !Fest та ресторану «Дуже висока кухня» (м. Львів), Сергій Зеленохат, шеф-кухар ресторанів Dollar та Big Mama (м. Дніпро), а також талановитий Олександр Цвігун, шеф-кухар ресторану Utati (м. Львів). Для вечері було розроблено спеціальне меню, де кожна страва мала свою унікальну техніку приготування.
Гості вечора смакували поєднання солодкої стиглої дині, кислих лісових ягід, приємної гіркоти маринованої бузини, умамі білих грибів — усі вони доповнювали своїми смаками та ароматами основні продукти, привезені шефами з усіх куточків нашої країни: гриби із Чернігівщини, сири із Закарпаття, м’ясо з Волині, риба з Дніпра. Коли готові страви з’являлися у залі, за справу брався шеф-сомельє, розкриваючи всі секрети поєднання українського вина з конкретними смаками страв.
Юрій Кошик
Шеф-кухар холдингу емоцій !Fest та ресторану «Дуже висока кухня» (м. Львів)
«Коли мені подзвонили і сказали, що ми будемо проводити в Дніпрі благодійну вечерю для того, щоб зібрати кошти на відкриття соціального ресторану, у якому готуватимуть їжу для малозабезпечених, я думав десь приблизно пів секунди, потім сказав: "Ok, добре, я в ділі!" Вважаю, що на всі такі штуки треба погоджуватися одразу, бо це мій прямий і непрямий обов’язок. Я повинен готувати, готувати смачно і в час війни, я готовий ділитися цим, допомагати на 120%, ever! Вечеря пройшла як одна секунда, без жодної тяжкості, ніби я це робив 348 разів, ніби у Дніпрі був тисячі разів. На цій кухні колектив так швидко все робив, що я пів вечора стояв і насолоджувався тим, що довкола відбувалося. Кажуть, їжа була смачна, можу це підтвердити, бо несмачну їжу ми не вміємо готувати!»
Сергій Зеленохат
Шеф-кухар ресторанів Dollar та Big Mama (м. Дніпро)
«Ми зібралися із шефами, нас було троє: шеф з Києва, шеф зі Львова та я з Дніпра — і приготували сет з дев’яти страв. Усе це було для того, щоб зібрати кошти на відкриття соціального ресторану PEREMOGA, який годуватиме гарячою їжею переселенців. Ми готували три закуски, три гарячі закуски, три основні страви та два десерти. Особисто я готував закуску з томатів, смаженого персика та закарпатської бринзи з додаванням спецій та петрушкової олії. Основною стравою була яловичина, подана із соусом з кавуна, малини та перцю чилі, у поєднанні зі шпинатом та рози з хроном. Ще у нас був десерт — вареники з брусницею та чорницею, подавали їх із кремом з ряжанки. Також у страви ми додавали трохи своїх фішок, одна з яких — закарпатське варення із шишок».
Олександр Цвігун
Шеф-кухар ресторану Utati (м. Львів)
«Ми сьогодні готували благодійну гастровечерю, зібрали 64 гостей та зробили гарний "кач" у плані гастрономії. Враження такі, що ми добре постаралися: ми добре нагодували людей, гості задоволені, ми зібрали гроші, які у подальшому допоможуть відкрити ресторан. Я готував кошик з картоплі, в ньому був крем з кореня селери та копчених грибів, також судака з додаванням маринованого дайкона в ягодах ялівцю. Була гаряча закуска, це було куряче стегно зі шпинатом та в’яленими томатами, соусом з мідій, емульсією із зеленої цибулі та маринованої капусти. Ще був гречаний десерт, який складається на 80 відсотків із гречки. Було дуже смачно!»
Гастрономічні авторські відкриття від шефів на цьому вечорі стали черговим підтвердженням того, що нова українська кухня — це висока кухня світового рівня!
Разом ми — про Україну, про її мелодійне звучання, про її самобутність та унікальність. Цю частину вечора якнайкраще продемонстрували Leroy та Shumei. Вони заспівали всіма улюблені українські пісні, які торкнулися серця кожного присутнього.
Одним з найважливіших благодійних моментів гастровечері став аукціон.
Анастасія Єрак
Директор та співзасновниця фонду PEREMOGA
«Серед представлених лотів була картина "Янгол", акварельна робота відомого в нашій країні та далеко за її межами художника Микити Шаленного. Також було представлено пляшку вина з київського магазину Good Wine, вона була обгорілою, і це не просто так, адже саме це вино стало одним з небагатьох уцілілих після того, як по магазину було завдано ракетного удару. Наступною позицією стала картина знаменитого одеського шеф-кухаря Олександра Йорза, написана спільно з графіті-художником Борисом Бєсовим, робота була виконана у стилі абстракціонізму за допомогою кухонного інвентарю. А ось особливим став останній лот, це був уламок нашої української ракети, яка 20 серпня збила ворожий "Калібр" над Дніпром. Того дня було збито чотири рашистські ракети, чотири із чотирьох, за що ми ще раз хочемо подякувати нашому ППО, що охороняє життя дніпрян. Цей уламок подарував командир однієї військової частини на знак подяки за допомогу від фонду».
Такі гастрозустрічі фонд планує організовувати й надалі, в багатьох містах України, доводячи, що тільки разом, об’єднавшись, ми зможемо допомогти всім нужденним, які постраждали від війни.
Перемога — об’єднує!
Детальну інформацію про благодійний фонд PEREMOGA шукайте на сайті за посиланням, в Instagram або звертайтеся на пошту dp.peremoga@gmail.com.