Beauty-редактор ELLE.UA Олена Лісун поспілкувалася із засновницею Клініки дієтології, автором книги «Їж, пий, худни» Наталією Самойленко та дізналася, як перетворити знання у галузі дієтології на прибутковий бізнес та винесені під час карантину уроки.
Яким чином ви побудували роботу під час карантину?
Перше, що ми зробили — оперативний перехід на онлайн-режим. Ми знайшли платформу, де можна завантажувати аналізи, робити візуалізацію стану здоров`я пацієнтів за результатами обстеження. Друге — ми поставили собі завдання вийти на ринки за межами України і охопити аудиторію діаспорян та не лише.
До нас звертаються пацієнти з Європи, США, Канади та навіть Австралії.
Крім того, ми надавали багато безкоштовного контенту для людей. Ми вирішили не створювати марафони, щоб не загубитися серед інших. Окрім того, подумали, що це не наша цільова аудиторія, тому пропонували весь контент через соцмережі, щоб підтримати людей, які не можуть прийти на консультацію. Дуже багато було прямих ефірів, ми робили спільні стріми з нашими відомими пацієнтами, із зарубіжними партнерами. Під час карантину ми створили групу психологічної підтримки для внутрішніх клієнтів. Пацієнти Клініки могли в будь-який час звернутися до нашого психолога, яка допомагала не лише з харчовими залежностями, а й пережити карантинну паніку.
З якими складнощами ви зустрілися під час ізоляції? Чи було скорочення персоналу?
Ми не скоротили жодної людини і всім виплачували зарплати в повному обсязі.
Кожен із учасників команди був дуже важливий.
Ми стали приділяти ще більше уваги нашим пацієнтам, ввели багато безкоштовних опцій, наприклад, «Щоденники харчування», щоденний контроль і моніторинг — опція «Дієтняня», яку під час карантину ми дарували безкоштовно всім клієнтам. Це все вимагало величезного лікарського ресурсу, великої роботи адміністраторів. Завдяки нашому високому рівню турботи, багато пацієнтів після карантину знову повернулися до нас на консультації. Ми постійно дзвонили, писали, міняли харчування, тому що всі сиділи вдома і їм не вистачало вітаміну D, підвищився рівень кортизолу на тлі цього стресу, була знижена рухова активність, тому ми надсилали різні посилання з вправами. Тобто ми намагалися підійти до цих завдань творчо — скидали мотивуючі фільми про шкоду нездорового харчування і користь правильної їжі. Емпатія лікаря і емоційний інтелект були важливими в цей складний період.
Професійні якості важливі, але стресостійкість зіграла вирішальну роль.
Чи скоротилася кількість пацієнтів?
Так, скоротилася. Пішли ті пацієнти, які потребують фізичного контакту, наприклад, допомоги гастроентеролога — коли потрібно помацати живіт або провести об`єктивні методи обстеження, які неможливо зробити онлайн. Деякі пішли через фінансові проблем, хтось емоційно був не в ресурсі, щоб спілкуватися. Але зараз люди повертаються і протягом тижня після карантину ми повернулися до колишнього графіку.
Які уроки ви, як керівник бізнесу, винесли за час карантину?
Я зрозуміла, що дуже важлива командна злагоджена робота і комунікація. Коли на тлі карантину всі сиділи вдома, вели онлайн-прийоми з будинку і ми менше спілкувалися, то це відразу відчувалося. Але в той же час наш командний дух допоміг подолати різні складнощі, враховуючи швидкий перехід на онлайн-режим.
21 червня Клініці дієтології Самойленко два роки. Чи довго ви йшли до її відкриття?
У мене дуже давно була така мрія. І я була впевнена, що рано чи пізно всі мрії здійсняться. Дуже важливо, щоб з`явилася та людина, яка може бути партнером, тому що самому лікареві складно створити бізнес.
Як правило, хороші лікарі рідко бувають ще й хорошими менеджерами.
Для мене такою людиною була Ксана Нечипоренко, з якою ми разом два роки тому стартували. Цей час можна назвати успішним в плані розвитку дієтології не тільки в рамках Клініки, — ми стали піонерами, амбасадорами розвитку дієтології в країні. Ми працюємо у різних напрямках: anti-age дієтологія, харчування при метаболічному синдромі, кето-дієта, харчування для дітей і нутрицевтична підтримка при вагітності, спортивна дієтологія, баріатрія, психологія харчування та ін.
Кожен з наших лікарів має по дві та більше спеціалізацій, володіє іноземними мовами. У нас дуже багато консультацій відбувається англійською, німецькою, польською мовами.
Ми брали участь у трьох міжнародних конференціях — по здоровому харчуванню в Дубліні, по баріатрії в Одесі та по нутриціології в Сіетлі і скрізь ми презентували наші власні дослідження. Клініка також сприяє медичній практиці лікарів у закордонних лікарнях.
У наступному році ми ставимо завдання максимально поглибитися в тему здорового харчування дітей, підлітків, зокрема, хочемо для них випустити спеціальну літературу, щоденники харчування. Ми також розробили дитячу і дорослу тарілки — це шпаргалки з правильного харчування, які дуже практичні. І оскільки зараз найефективніший час для колаборацій, то ми готуємо кілька дуже класних партнерських проектів.
Як перетворити знання у галузі дієтології на прибутковий бізнес? Які помилки ви здійснювали на цьому шляху?
Весь цей шлях складається з помилок. Просто потрібно любити те, що ти робиш і далі ти починаєш розуміти, що твоїх рук не вистачає і потрібні ще однодумці, які розділяють твої цінності, кому хочеться передавати знання. Коли навколо з`являються молоді лікарі, з якими комфортно йти по медичному професійному житті, то це не може не тішити. Ми починали з двох лікарів, коли відкривалися, а зараз нас дев’ять.
Яких помилок ви б уникли: якщо можна було б повернутися назад?
Наприклад, ми вчасно не поставили сигналізацію і у нас було три проникнення в Клініку. Потрібно вчасно викуповувати домен, тому що ми це зробили тільки через рік і у нас цілий рік не було сайту з правильною адресою. Важливо вчасно з усіма лікарями говорити про професійну корпоративну етику, навіть про те, як повинен виглядати лікар, який працює в Клініці.
Які навички допомогли вам вийти на рівень роботи з зірками українського шоу-бізнесу? Чи є особливості співпраці з ними?
Особливості є. Це люди, з якими приємно працювати, тому що вони не просто стали відомими зірками, політиками або бізнесменами. Вони мають певні якості в характері, які привели їх до цього: дисципліна, системний підхід, гарні організаторські здібності по відношенню до себе. Тобто вони вміють ставити цілі і йти до них, не дивлячись ні на що, вони важко працюють для того, щоб був результат. Єдина складність — це те, що через особливості роботи, вони пізно лягають спати, а час засипання має величезне значення для нашого здоров`я, зокрема метаболічного. На цю складову їхнього способу життя впливати неможливо. У всьому іншому мені дуже подобається працювати з успішними людьми, вони цікаві. У нас тут часто проходять бесіди, і незрозуміло, хто більше з нас отримує нової інформації.
Як навчитися честно і об’єктивно оцінювати свою роботу? Як привчити себе до думки, що моя робота не може коштувати дешево, і вимагати за неї оплату вище ринкової?
Кожна робота повинна бути оплачена. За моїми спостереженнями все, що безкоштовно, — як правило, менш результативно або неефективно взагалі. Питання оцінки себе відбувається не на короткій дистанції. Спочатку людина може мати мінімальну для себе вартість, а потім поступово підвищує її за різними критеріями: наскільки менше залишається часу на себе, наскільки більше стає роботи і кожен починає цінувати одиницю свого часу.