Люди діляться на 2 табори. Ті хто так сильно люблять сир, що червоного світла просто не існує, а є люди — мигаючий жовтий, тобто є сир — з’їм, немає-навіть не згадаю. Ви до кого відноситесь?
Насправді, головне правило щасливого симбіозу — це дозування та міра.
Не відмовляйте в задоволенні, але робіть це помірно та собі на користь.
Сир — це чудове джерело кальцію, жиру та білка. Містить велику кількість вітамінів А, В12, цинку, фосфору та рибофлавіну. Сир, виготовлений з молока худоби, яка на всі 100% вигодовується натуральною травою та рослинними культурами, має найбільший вміст поживних речовин, омега-3 ЖК та вітаміну К2.
Які ж сири обрати, щоб життя було наповненим стрункими днями?
Моцарела
Порівняно з іншими представниками, містить менше натрію та енергетичної цінності. Крім того, у складі має бактерії з пробіотичними властивостями: Lactobacillus casei та Lactobacillus fermentum, які можуть поліпшити як роботу кишківника, посилити імунну відповідь, допомагаючи боротися із запальними процесами.
Фета
Овече молоко надає сиру більш гострий смак, козяче-м’якший. Забезпечує організм кон’югованою (зв’язаною) лінолевою кислотою (CLA), яку пов’язують із зменшенням жиру в організмі та покращенням складу тіла.
Козячий сир
Гіпоалергенна альтернатива виробів з коров’ячого молока. Порівняно з ним, містить більше середньоланцюгових жирних кислот, що швидко розщеплюються і краще засвоюються організмом, рідше запасаючись у формі жиру. Крім того, капринова кислота у складі має антибактеріальні та протизапальні властивості.
Джерело кальцію, фосфору, міді, селену, магнію, та ніацину (вітамін В3).
Пармезан
Мінімально лактозовмісний, тому для «сирних» любителів з непереносимістю молочного цурку стане рятівником. Однак! Слідкуйте за самопочуттям. При несприятливих симптомах молочні продукти краще уникати.
Багатий вітамінами та мінералами, такими як кальцій, вітамін А, В6, В12, фосфором, цинком та міддю.
Сніданок
Залежно від статусу білкового та вуглеводного обміну, поставленої мети стосовно ваги та стану здоров’я, можете обрати білий молодий сир (без плісняви!) в компанії овочів або у складі змішаного (разом зі складними вуглеводними) варіантами.
Вечеря
Якщо виключені порушення у вигляді інсулінорезистентності та цукрового діабету 2 типу, такий легкий продукт буде знахідкою в комбінації з овочами. В середньому, дозування білих сирів (1 раз на день) складає 100-125 г. Щодо пармезану, то тут варто додавати до готових страв або шматочок 30 г, або посипати, щоб відчути себе un vero italiano.
Попередження
Деякі люди мають чутливість до сиру. Він містить лактозу — молочний цукор, який не кожен організм може адекватно засвоїти, викликаючи при цьому неприємні симптоми, такі як здуття та біль.
Крім непереносимості лактози, у людей може бути алергія на молочний білок — казеїн, і тут нашкодити може і найменший шматочок.