Сіль — базовий продукт, без якого ми не уявляємо свого раціону. Вона не тільки покращує смак страв, а й необхідна для підтримки багатьох фізіологічних процесів у організмі. Однак із вживанням солі не все так просто: у випадку із цим продуктом як ніколи важливий баланс. Про наслідки надмірного споживання солі та про те, як його уникнути, розповідає зірковий український дієтолог Наталя Самойленко:
Високе споживання натрію (більше 5 г на добу) та низьке — калію (менше 3,5 г на добу) сприяє підвищенню артеріального тиску та збільшує ризик серцево-судинних ускладнень (у тому числі інсульту).
Основним джерелом натрію в нашому раціоні є сіль, однак ми недооцінюємо глутамат натрію — один з компонентів багатьох заправок, соусів та маринадів.
Більшість людей споживає занадто багато солі (враховуючи приховану в готових продуктах харчування). За оцінками ВООЗ, щороку можна було б запобігти 2,5 млн смертей, якби світове споживання солі скоротилося до рекомендованого рівня.
Причиною надмірності є урбанізація та збільшення кількості обробленої їжі в раціоні. Через швидкий темп життя та доступність споживання солі, цукру, трансжирів досягає досить високого рівня. Крім цього, ми все менше включаємо в раціон продуктів з високим вмістом клітковини, харчових волокон та калію (овочі, фрукти, цільнозернові злаки), які є ключовими компонентами здорової тарілки.
Більшість із нас не контролює кількість споживаної солі. Найбільше містять її оброблене м’ясо, ковбаси, шинка, бекон, сир, солоні закуски.
Не забуваємо про хліб, вироби з борошна та здобу, а також соуси (наприклад, соєвий). Часто сіль додають під час приготування їжі, а потім тягнуться за солонкою. Тому, навіть якщо самої солі ви вживаєте достатньо мало, звертайте увагу на маркування продуктів.
Рекомендації щодо споживання солі:
Для дорослих — менше 5 г (трохи менше чайної ложки), а для людей із серцево-судинною патологією — 2,3 г.
Замініть звичайну кухонну сіль на йодовану (особливо необхідно дітям для оптимізації мозкових процесів).
Не додавайте сіль під час приготування їжі.
Експериментуйте зі смаком за рахунок додавання прянощів та спецій.
Натрій, насправді, нам потрібен. Це підтримка об’єму плазми крові, кислотно-лужного балансу, передачі нервових імпульсів і нормальної функції клітин. Пам’ятайте: саме від наших харчових звичок залежать ризики підвищення артеріального тиску в довгостроковій перспективі!