Моторошні факти про алкоголь: яка денна доза спирту пришвидшує рак

Розповідає Уляна Супрун

Одним із чинників, який суттєво підвищує ризики появи раку є вживання алкоголю. І в наших силах та інтересах ці ризики знизити, переконана Уляна Супрун. У своєму блозі екс-очільниця Міністерства охорони здоров’я розповіла більш детально про шкоду алкоголю.  

Супрун про алкоголь і рак 

Алкоголь — визнаний канцероген. Він збільшує ризик розвитку пухлин в кілька способів.

  • Оцтовий альдегід, що утворюється з етанолу, є дуже токсичною сполукою, що пошкоджує ДНК.
  • Алкоголь посилює вільнорадикальні процеси, що також пошкоджує ДНК та інші молекули.
  • Погіршує засвоєння в кишківнику вітамінів А, D, C, E, каротиноїдів і вітамінів групи В — окрім інших функцій, вони потрібні для відновлення ДНК чи зупинки вільнорадикальних процесів.
  • Алкоголь збільшує рівень естрогену, а деякі форми раку грудей залежні від естрогена.

шкода алкоголю на організм

На ймовірність захворіти на рак впливає комплекс чинників, як-от вага, спадковість, дія канцерогенів у воді, повітрі, меблях чи одязі, тривалість перебування на сонці, раціон, куріння, прийом деяких лікарських засобів та вірусні захворювання (гепатит, папіломавірус людини) і те, скільки ми живемо. Що довше, то більші ризики.

Та як-не-як, доза, що збільшує ризик захворіти на рак, це еквівалент 25 грамів чистого спирту на день. 

Як саме алкоголь впливає на ці ризики.

В залежності від частоти і кількості споживання, алкоголь збільшує ризик раку ротової порожнини і гортані в 1,8-5 та 1,4-2,6 разів відповідно. Куріння додатково збільшує шанси захворіти.

Споживання алкоголю в 1,3-5 разів збільшує ризик раку стравоходу, особливо у людей, що швидко п’яніють.

Ризик раку печінки зростає вдвічі в людей, що регулярно і багато п’ють. Рак печінки досить поширений, на відміну від попередніх. Прогноз для цього типу раку поганий. Ще п’ять років після лікування можуть прожити лише 18% людей. 

Рак грудей є найпоширенішим типом раку серед жінок і становить майже чверть всіх випадків раку. Ризик збільшується в 1,2 рази в тих, хто помірно п’є, і в 1,6 разів в сильно питущих.

Рак прямої кишки стається в 1,2-1,5 разів частіше в тих, хто багато п’є, у порівнянні з тверезниками.

Уляна Супрун про шкоду алкоголю

Досить важко дослідити точні ризики, адже людей, які ніколи-ніколи не п’ють, тобто контрольної групи, не так багато, а інші схильні неточно оцінювати кількість алкоголю, яку вони споживають. Але навіть такі цифри вже змушують замислитися, чи вам дійсно так хочеться випити.

Як би ви не прагнули пити «помірковано», пам’ятайте, що алкоголь діє на кожну клітину тіла і їй шкодить. Будьте свідомими свого вибору.


Реклама

Популярні матеріали

10 фільмів, які варто передивитися цієї осені


Благодійні ініціативи до місяця обізнаності про рак молочної...


Поза трендами: самобутні прикраси в техніці Мокуме ґане від...


Читайте також
Популярні матеріали