Великий піст у 2025 році розпочався з березня і завершиться 19 квітня. Це найсуворіший з усіх багатоденних постів. Це час духовного очищення, привід оновитися і додати в життя нові звички: наприклад, приділяти час для самоаналізу, не боятися обмежень раціону, відстежувати свої залежності, зокрема й харчові.
Що можна і що не можна їсти у Великий піст
Пісні страви не передбачають у своєму складі продуктів тваринного походження. Тому жодних яєць, сметани, вершкового масла, молока або йогурту. Єдине, що дозволяється під час посту, — це риба, але тільки в певні дні посту. Всупереч усталеній думці, Анастасія Цибуляк впевнено заявляє, що пісні страви можуть бути дуже смачними.
Що їсть у піст екоактивістка, засновниця компанії Glossary Organic Products та екофонду Glossary Foundation, амбасадорка міжнародної організації No More Plastic Анастасія Цибуляк:
Пісний безглютеновий хліб і всілякі «намазки» для нього: хумус, а в дні, коли можна рибу, — слабосолоний лосось і морепродукти, скрембл із тофу і кокосовими вершками (це дуже смачно!), поживні салати з додаванням коренеплодів і насіння — гарбузового, конопляного, соняшникового, горіхи, песто з черемшею (дуже корисний сезонний продукт) замість базиліку та пеканом або волоським горіхом, каші з печеним артишоком, безглютенова вівсянка з петрушкою та оливковою олією, порошки з грибів для підтримки надниркових залоз (цей продукт можна додавати до теплих напоїв), натуральний шоколад як джерело магнію, органічні огірки та гриби — зараз їх якраз можна замовити на сайті Glossary. Також вона додає ферментовані продукти — буряк і моркву по-корейськи, квашену капусту, мариновані огірки.
7 правил харчування у Великий піст від Анастасії Цибуляк
- Їжа має бути смачною та легкозасвоюваною.
- Спробуйте нові рецепти: на сніданок — слабосолоний лосось, оливки (в ролі пробіотиків), авокадо з насінням конопель, темний солодкий помідор, проростки, веганський омлет зі шпинатом. Ще варіант — безглютенова вівсянка на рослинному молоці з домашньою гранолою, полуничним варенням без цукру та свіжими ягодами. На вечерю — запечена з улюбленими духмяними травами картопля або гостра паста араб’ята.
- Харчуйтеся різноманітно: пробуйте хумус, баба-гануш, гуакамоле, сейтан, чипси з водоростей норі, шпинат, портулак.
- Перетворіть піст на гру для мозку: вирушайте в супермаркет із запитом «який новий пісний продукт виявиться смачним і корисним»?
- Щіпка орегано, сванської солі, декілька крапель трюфельної олії або натурального гранатового соусу здатні оживити навіть найпіснішу страву.
- Навесні наш організм особливо потребує підтримки, адже після зими він ослаблений. Тому в піст обов`язково додавайте до страв суперфуди: кропиву, проростки та мікрогрін, черемшу, лимон і редис.
- По максимуму додавайте в їжу боби: маш (боби мунг), квасолю і сочевицю всіх видів і відтінків, горошок.
Також складіть список продуктів, здатних замінити улюблені страви та створити різноманіття смаків у щоденному раціоні.
Вам можуть сподобатись такі «заміни»:
Сир = тофу + горіхи
Нагетси = фалафель
М`ясо = гриби, нут, маш, горох, фасоль, сочевиця, гречка, соєве м`ясо
Молоко коров`яче = мигдальне, кокосове, соєве
Риба = морська капуста, гриби
Вершкове масло = рослинні олії (нерафінована соняшникова, кокосова, кукурудзяна, оливкова, лляна, кунжутна, арахісова та олія авокадо)
Морозиво = сорбет
Зефір, мармелад = мед, фрукти, арахісова паста
Алкогольні напої = кисіль, компот, узвар
Рецепти пісних страв
Сирники з тофу
Інгредієнти:
Конопляний або соняшниковий тофу — 300 г
Борошно із зеленої гречки — 20-30 г + для обвалювання (оскільки тофу може бути більш-менш вологим, кількість борошна регулюйте залежно від текстури, проте не забивайте тісто борошном)
Сушена журавлина або вишня — 50 г
Лимонний сік — 35 г
Псиліум — 7 г
Вода — 100 мл
Сода — 1 ч. л.
Щіпка солі
Кокосова олія
Готуємо сирники:
Промити та замочити журавлину або вишню в гарячій воді до розм`якшення.
Подрібнити ягоди в блендер із кавою та лимонним соком.
Замочити псиліум у воді, дати набрякнути.
Борошно змішати з сіллю і содою. З`єднати всі інгредієнти та замісити тісто.
Сформувати сирники, обваляти в борошні, викласти на пергамент, злегка змащений кокосовою олією, і запікати в духовці, попередньо розігрітій до 180°C, до готовності.
Як варіант, можна обсмажити сирники на сковороді, злегка змащеній кокосовою олією.
Готові сирники полити рослинним йогуртом і посипати ягодами.
Какао на рослинному молоці
Інгредієнти:
Натуральне какао 25 г
Молоко рослинне 125 мл
Готуємо какао:
За основу для приготування ми радимо взяли 4 найпопулярніші поєднання: вівсяне, кокосове, рисово-фундучне або мигдалеве молоко.
Якщо ви хочете отримати більш горіховий смак — спробуйте приготувати на рисово-фундучному. Більш солодке — мигдалеве. Вершково-кремова текстура — кокосове. А виразний та легкий смак — вівсяне.
Налийте у сотейник молоко, після цього — какао. Нагрівайте на середньому вогні, постійно помішуючи для уникнення грудочок. Як тільки какао закипить, вимикайте вогонь.
Вівсянка з чорносливом і спеціями
Якщо під рукою не виявилося фруктів і горіхів, не тільки корисною, а й надзвичайно смачною звичайну вівсяну кашу зроблять сухофрукти та прянощі. Ми можемо використовувати й суміш сухофруктів, і окремо чорнослив або, наприклад, інжир.
Інгредієнти:
Вівсяні пластівці — 1 склянка
Вода — 2,5 склянки
Соєве або будь-яке інше рослинне молоко — 1/2 склянки
Заправка для пісного сніданку:
Суміш сухофруктів — велика жменя
Мед, кориця, мускатний горіх і тростинний цукор — до смаку
Приготування:
1. Заливаємо пластівці разом із вимитими сухофруктами (без кісточок) водою на ніч.
2. Вранці додаємо до суміші корицю та мускатний горіх і ставимо варитися на середній вогонь 6 хвилин, потім додаємо молоко і варимо ще 5 хвилин. 3. Під час подачі кожну порцію вівсянки приправляємо медом або цукром. За бажанням можна полити рослинним молоком.