Що можна їсти у піст, рецепти пісних страв та корисні суперфуди для підтримки організму

Великий гід зі смачного та корисного харчування у Великий піст і не тільки

Великий піст у 2025 році розпочався з березня і завершиться 19 квітня. Це найсуворіший з усіх багатоденних постів. Це час духовного очищення, привід оновитися і додати в життя нові звички: наприклад, приділяти час для самоаналізу, не боятися обмежень раціону, відстежувати свої залежності, зокрема й харчові. 

пісне меню

Що можна і що не можна їсти у Великий піст

Пісні страви не передбачають у своєму складі продуктів тваринного походження. Тому жодних яєць, сметани, вершкового масла, молока або йогурту. Єдине, що дозволяється під час посту, — це риба, але тільки в певні дні посту. Всупереч усталеній думці, Анастасія Цибуляк впевнено заявляє, що пісні страви можуть бути дуже смачними. 

Що їсть у піст екоактивістка, засновниця компанії Glossary Organic Products та екофонду Glossary Foundation, амбасадорка міжнародної організації No More Plastic  Анастасія Цибуляк:

Пісний безглютеновий хліб і всілякі «намазки» для нього: хумус, а в дні, коли можна рибу, — слабосолоний лосось і морепродукти, скрембл із тофу і кокосовими вершками (це дуже смачно!), поживні салати з додаванням коренеплодів і насіння — гарбузового, конопляного, соняшникового, горіхи, песто з черемшею (дуже корисний сезонний продукт) замість базиліку та пеканом або волоським горіхом, каші з печеним артишоком, безглютенова вівсянка з петрушкою та оливковою олією, порошки з грибів для підтримки надниркових залоз (цей продукт можна додавати до теплих напоїв), натуральний шоколад як джерело магнію, органічні огірки та гриби — зараз їх якраз можна замовити на сайті Glossary. Також вона додає ферментовані продукти — буряк і моркву по-корейськи, квашену капусту, мариновані огірки. 

цибуляк Анастасія

7 правил харчування у Великий піст від Анастасії Цибуляк

  • Їжа має бути смачною та легкозасвоюваною. 
  • Спробуйте нові рецепти: на сніданок — слабосолоний лосось, оливки (в ролі пробіотиків), авокадо з насінням конопель, темний солодкий помідор, проростки, веганський омлет зі шпинатом. Ще варіант — безглютенова вівсянка на рослинному молоці з домашньою гранолою, полуничним варенням без цукру та свіжими ягодами. На вечерю — запечена з улюбленими духмяними травами картопля або гостра паста араб’ята. 
  • Харчуйтеся різноманітно: пробуйте хумус, баба-гануш, гуакамоле, сейтан, чипси з водоростей норі, шпинат, портулак. 
  • Перетворіть піст на гру для мозку: вирушайте в супермаркет із запитом «який новий пісний продукт виявиться смачним і корисним»? 
  • Щіпка орегано, сванської солі, декілька крапель трюфельної олії або натурального гранатового соусу здатні оживити навіть найпіснішу страву. 
  • Навесні наш організм особливо потребує підтримки, адже після зими він ослаблений. Тому в піст обов`язково додавайте до страв суперфуди: кропиву, проростки та мікрогрін, черемшу, лимон і редис.
  • По максимуму додавайте в їжу боби: маш (боби мунг), квасолю і сочевицю всіх видів і відтінків, горошок. 

Також складіть список продуктів, здатних замінити улюблені страви та створити різноманіття смаків у щоденному раціоні. 

що їсти в піст

Вам можуть сподобатись такі «заміни»: 

Сир = тофу + горіхи

Нагетси = фалафель 

М`ясо = гриби, нут, маш, горох, фасоль, сочевиця, гречка, соєве м`ясо

Молоко коров`яче = мигдальне, кокосове, соєве

Риба = морська капуста, гриби

Вершкове масло = рослинні олії (нерафінована соняшникова, кокосова, кукурудзяна, оливкова, лляна, кунжутна, арахісова та олія авокадо) 

Морозиво = сорбет 

Зефір, мармелад = мед, фрукти, арахісова паста 

Алкогольні напої = кисіль, компот, узвар 

Рецепти пісних страв

Сирники з тофу

Інгредієнти:

Конопляний або соняшниковий тофу — 300 г 

Борошно із зеленої гречки — 20-30 г + для обвалювання (оскільки тофу може бути більш-менш вологим, кількість борошна регулюйте залежно від текстури, проте не забивайте тісто борошном) 

Сушена журавлина або вишня — 50 г 

Лимонний сік — 35 г 

Псиліум — 7 г 

Вода — 100 мл 

Сода — 1 ч. л. 

Щіпка солі 

Кокосова олія

Готуємо сирники: 

Промити та замочити журавлину або вишню в гарячій воді до розм`якшення. 

Подрібнити ягоди в блендер із кавою та лимонним соком. 

Замочити псиліум у воді, дати набрякнути. 

Борошно змішати з сіллю і содою. З`єднати всі інгредієнти та замісити тісто. 

Сформувати сирники, обваляти в борошні, викласти на пергамент, злегка змащений кокосовою олією, і запікати в духовці, попередньо розігрітій до 180°C, до готовності. 

Як варіант, можна обсмажити сирники на сковороді, злегка змащеній кокосовою олією. 

Готові сирники полити рослинним йогуртом і посипати ягодами.

що їсти в піст рецепти

Какао на рослинному молоці

Інгредієнти:

Натуральне какао 25 г

Молоко рослинне 125 мл

Готуємо какао:

За основу для приготування ми радимо взяли 4 найпопулярніші поєднання: вівсяне, кокосове, рисово-фундучне або мигдалеве молоко.

Якщо ви хочете отримати більш горіховий смак — спробуйте приготувати на рисово-фундучному. Більш солодке — мигдалеве. Вершково-кремова текстура — кокосове. А виразний та легкий смак — вівсяне.

Налийте у сотейник молоко, після цього — какао. Нагрівайте на середньому вогні, постійно помішуючи для уникнення грудочок. Як тільки какао закипить, вимикайте вогонь. 

Вівсянка з чорносливом і спеціями

Якщо під рукою не виявилося фруктів і горіхів, не тільки корисною, а й надзвичайно смачною звичайну вівсяну кашу зроблять сухофрукти та прянощі. Ми можемо використовувати й суміш сухофруктів, і окремо чорнослив або, наприклад, інжир. 

Інгредієнти:

Вівсяні пластівці — 1 склянка 

Вода — 2,5 склянки 

Соєве або будь-яке інше рослинне молоко — 1/2 склянки 

Заправка для пісного сніданку: 

Суміш сухофруктів — велика жменя 

Мед, кориця, мускатний горіх і тростинний цукор — до смаку

Приготування:

1. Заливаємо пластівці разом із вимитими сухофруктами (без кісточок) водою на ніч. 

2. Вранці додаємо до суміші корицю та мускатний горіх і ставимо варитися на середній вогонь 6 хвилин, потім додаємо молоко і варимо ще 5 хвилин. 3. Під час подачі кожну порцію вівсянки приправляємо медом або цукром. За бажанням можна полити рослинним молоком.


Реклама

Популярні матеріали

Ukrainian Gastro Show 2025, або Як розвивається кулінарний код...


Замість київського торту: рецепт найсмачнішого тирамісу


Особливі місця Києва за версією редакторок ELLE.UA


Читайте також
Популярні матеріали