Тривога — це стан, який можна описати як стан хвилювання, стурбованості, внутрішньої метушні, безпорадності, збентеження, непорозуміння, внутрішньої напруги. Також тривога може супроводжуватися тілесними відчуттями, неприємними фізичними симптомами, купою зациклених думок тощо. Експертка Інституту когнітивного моделювання, практична психологиня Вікторія Ратєєва розповідає, що потрібно знати про тривогу кожному.
Тривога буває:
1. Фонова (постійна «база», з якою ми живемо та яка нам навіть необхідна, щоб позначати сигнали навколишнього середовища як небезпечні або безпечні);
2. Ситуаційна (пік чи потенціал дії, раптовий різкий підйом рівня тривоги — наприклад, так буває при панічній атаці).
Що бажано не використовувати при тривозі:
Алкоголь. Тому що він ніби знімає напругу «в моменті», але при тривалому прийманні підвищує тривожність та депресивні симптоми, зневоднює організм. Можна одноразово, якщо сильно трусить, але зовсім трішки.
Вживання солодкої їжі та напоїв. Може сформуватися цикл заміщення тривоги саме їжею. Солодке — це високий рівень глюкози у крові. У деяких людей це призводить до підвищення рівня гормонів, пов’язаних зі стресом. Солодощі особливо збуджують дітей, тому вживати їх малечі при тривозі не варто.
Психоактивні речовини та надлишкове вживання стимуляторів. І кава, і чай — це енергетики. Їх постійне вживання призводить до надлишкового виділення нейромедіаторів, пов’язаних зі стресом. Тому тривожним особам краще такі напої взагалі не вживати. Можна або вранці, або коли потрібно простимулювати себе. Але не зловживайте.
Постійне зациклення та відстежування новин. Це одна з ключових проблем сучасності. Пам`ятайте: краще не фокусуватися на тому, на що ми не можемо вплинути безпосередньо. Бо відчуття власного безсилля та спостереження за панікою інших дуже підсилює нашу власну тривожність.