Спеціальна версія журналу
ELLE Україна

Найкращі сезонні продукти: радить дієтолог

Для енергії, імунітету та гарної шкіри

Літній сезон безмежно щедрий на врожай, максимальну користь від якого можна і треба отримати протягом декількох місяців. Відомий український дієтолог Наталія Самойленко нагадує, що про запас теж варто подбати: заморожування, сушіння, сквашування — відмінні способи зберегти частину багатства теплої пори на зиму.

У реаліях воєнного стану, постійного стресу та тривог усе ж намагаємося не проґавити сезон ягід: вишні та малини, абрикосів, персиків, смородини, лохини та журавлини. Вибуховий мікс антоціанів та вітамінів у складі ягід забезпечує антиоксидантні, протимікробні, протизапальні, нейро- та кардіопротекторні властивості. Улюблений майже всіма кавун не виняток, головне — вживати в міру.

Від природних солодощів за вмістом цінних мікроелементів не відстає зелень. Щавель, духмяний кріп та петрушка стануть незамінними інгредієнтами для літніх салатів, а хрусткий шпинат доповнить яєчню на сніданок.

На допомогу в нестерпну спеку поспішає м’ята, яка у комбінації з кислинкою лимона та огірком ефективно втамує спрагу та подарує нотку морозної свіжості.

У компанію до м’яти напрошується шавлія. Багаторічна рослина виразно-фіолетового кольору в кулінарії застосовується у свіжому, сушеному і смаженому вигляді. Екзотичний смак та аромат підійде як для ягідного смузі, так і для пряного ризото.

Перейдемо до вечері, де ідеально смакуватимуть сезонні гриби: опеньки, білі гриби, підосичники та лисички. Легкі у приготуванні, вони відмінно гармонують з тушкованою капустою та незамінні для барбекю. До того ж є чудовим варіантом білкового продукту, як і квасоля та зелений горошок, які бувають незаслужено забуті у розмаїтті дарів літа.

Селера — мастхев на столі у спекотну пору: джерело низькокалорійної клітковини, калію, фосфору, кальцію, магнію та заліза. Цю зелень зі специфічним запахом та пряним солодкувато-гіркуватим смаком додають у салати, смузі, коктейлі. Налиті листки та стебла селери чудово відтіняють смак м’яса та птиці, добре смакують у супах, рагу, соте (сюди ж додаємо сезонні молоді кабачки, баклажани, цвітну капусту та броколі).


Реклама

Популярные материалы

Закуска з печериць та білих грибів


Український фільм «Як там Катя?» здобув дві нагороди на...


Стало відомо, скільки заплатять Леді Газі за роль Гарлі Квінн...


Читайте також
Популярні матеріали