Американські медики вигадали спеціальну назву для міжсезонної слабкості та депресії: сезонний афективний розлад (SAD, Seasonal Affective Disorder). Саме він змушує нас почуватися втомленими, апатичними, сонливими та меланхолійними.
Розлад починає проявлятися, як тільки знижується температура, а дні стають коротшими. Що ж, із ним можна успішно боротися! Жодних таблеток: вся сила, як завжди, в їжі. Правильний раціон у перехідний період між літом і осінню (або осінню та зимою) повинен обов`язково включати вітаміни групи B (В12 відповідає за імунітет, тоді як В2 і В6 зменшують почуття втоми та покращують настрій).
Мікроелементи, такі як залізо, підвищують працездатність, а калій підтримує кров`яний тиск. Магній бореться зі стресом, омега-3 покращує концентрацію, а триптофан сприяє виробленню гормону щастя — серотоніну.
Ось де ми все це можемо знайти:
1. Сухофрукти
Сухофрукти та горіхи багаті на магній, протистоять почуттю втоми протягом дня: беріть їх із собою в офіс на перекус.
2 Яйця
Джерело вітамінів D та E, цинку та омега-3. Ідеальний варіант осіннього сніданку.
3. Банани
Містять магній і хром — основу для вироблення серотоніну.
4. Курка
Велика кількість протеїнів та вітамін В6 в одному з дієтичних видів м`яса на варті вашого гарного настрою.
5. Шоколад
Найбагатше джерело триптофану, який успішно бореться зі стресом.
6. Паста
Про це мало хто знає, але в пасті також є триптофан! А ще повільні вуглеводи в пасті з твердих сортів пшениці цілюще впливають на сон.
7. Тунець та лосось
Корисні жири, омега-3, омега-6 та вітамін D — все, що потрібно для правильної роботи мозку.
8. Мед
Цей природний суперфуд має бактерицидні та заспокійливі (особливо у поєднанні з гарячим молоком) властивостями.
9. Вівсяна крупа
Клітковина, вуглеводи, протеїни, а ще це джерело цинку. Останній допомагає впоратися із втратою енергії.
10. Боби
Залізо, калій і фосфор, які містяться в бобових, — наша відповідь хронічній втомі.