Вечеря — такий же стратегічно важливий прийом їжі, як сніданок та обід, упевнена зіркова українська дієтологиня Наталія Самойленко. Тому своїм клієнтам вона рекомендує особливу увагу звертати на те, які продукти вони включають до щоденного раціону у вечірній час.
«Віддавши вечерю ворогові, ви не сприятимете схудненню, але правильний набір продуктів допоможе скинути зайві кілограми», — дає пораду дієтологиня.
Порада для схуднення №1: поміняти місцями сніданок та вечерю
«Ваш ранковий омлет більше підійде для вечірнього прийому їжі як актуальне джерело амінокислот, а гречку з вінегретом краще з’їсти на сніданок як джерело вуглеводів. Як результат — зайва вага піде за тих же продуктів і порцій», — радить Наталія.
Порада для схуднення №2: усунути шкідливу їжу
Виключити з вечері смажену їжу, продукти, що підвищують цукор та інсулін, червоне м’ясо, м’ясні продукти промислового перероблення (ковбаса, шинка, сосиски), поєднання «борошно — м’ясо» (вареники, пельмені, млинці з м’ясом). Небажані також птиця, червона риба, твердий сир, квасоля.
Які ж продукти можна (і потрібно) їсти на вечерю при схудненні:
2/3 від вмісту тарілки — овочі, в ідеалі — термооброблені (крім моркви, буряків, картоплі, батату, гарбуза).
1/3 від вмісту тарілки — легкий білок: переважно біла риба, морепродукти, молодий сир (наприклад, адигейський), яйця, сочевиця.
Корисні жири: авокадо, оливки, насіння, олії (кунжутна, гарбузова, розторопші, волоського горіха).
Порада для схуднення №3: розмір порції
Якщо ви хочете зменшити вагу, розмір порції не повинен перевищувати 300 г.
Порада для схуднення №4: рання вечеря
Вечеря має бути не пізніше ніж за 3-4 години до сну, за умови що ви лягаєте спати того ж дня, якого прокинулися. Якщо ви лягаєте спати опівночі, можна повечеряти о 20:00.