За рахунок зниження температури та скорочення тривалості світлового дня холодний сезон диктує організмові свої правила. Щоб зміцнити нашу імунну систему і дати їй шанс максимально підготуватися до непередбачених ситуацій та в потрібний момент захистити нас, варто до щоденного раціону включити фрукти.
Зіркова дієтологиня Наталія Самойленко нагадує ідеальний варіант, який допоможе замінити солодощі в непростий прохолодний сезон.
Грейпфрут
Він не належить до продуктів із негативною калорійністю, але сприяє схудненню завдяки великій кількості води та клітковини та пов’язаною з цим ситістю.
У своєму складі містить вітаміни С, А, групи В, цинк, мідь та залізо, які разом сприяють злагодженій роботі імунної системи. Крім того, ці вітаміни допомагають підтримувати цілісність шкірного покриву, котрий є захисним бар’єром від інфекцій.
Такі антиоксиданти, як бета-каротин, лікопін та флаваноли, допоможуть запобігти розвитку деяких хронічних захворювань, а лимонна кислота — зменшити утворення оксалатно-кальцієвих каменів у нирках.
Instagram: @izabelgoulart
Гранат
Цей фрукт приносить унікальну користь для здоров’я завдяки двом антиоксидантам. Сік та шкіра граната містять пунікалагін. Він має утричі більшу активність у порівнянні з червоним вином та зеленим чаєм. Корисна пунінова кислота міститься в олії насіннячка граната.
Хурма
Терпка серцевина у хурми — через дубильні речовини, які надають незрілим плодам сухого гіркуватого смаку. Фрукт багатий на тіамін, рибофлавін, фолати, магній і фосфор.
Одна хурма містить більше половини рекомендованої добової дози жиророзчинного вітаміну А, а також потужні антиоксиданти, які борються з оксидативним стресом і роблять нас дужими.
Апельсин
Незважаючи на вміст цукру, апельсин має низький глікемічний індекс завдяки поліфенольним сполукам (геспередину та антоціанаму), каротиноїдам (бета-криптоксантину і лікопену) та харчовим волокнам. Містить вітамін С, тіамін, фолат, калій. Хоч апельсин і не багатий на залізо, однак лимонна кислота та вітамін С у його складі покращують процес засвоєння цього елемента.
Instagram: @hoskelsa
Груша
Особливо багата на фолієву кислоту, вітамін С, мідь і калій. Їжте грушу разом із шкіркою, тому що там міститься ушестеро більше поліфенольних антиоксидантів, ніж у м’якоті, у тому числі кварцетин, який входить до протоколу лікування від Covid-19. Фрукт має пребіотичні властивості, збагачує «хорошу» міфрофлору кишечника і налагоджує його роботу.