Літня спека в умовах задушливого мегаполіса — випробування навіть для найстійкіших. Що робити, коли дуже спекотно? Як легше перенести спеку? Як краще переносити спеку? Ці та інші питання з виживання влітку турбують всіх, хто проводить спекотний сезон у місті.
Beauty-редакторка Олена Бабіцька склала список з п’яти продуктів, які можуть суттєво погіршувати ваше самопочуття у спеку. Виключіть цю їжу з раціону, щоб легше переносити високі температури.
5 продуктів, які погіршують ваше самопочуття у спеку
Сири
Сир — продукт із колосальним вмістом солі. У середньому в 100 грамах сиру міститься стільки ж солі, як у морській воді — тобто 30-50% денної норми. А вона, як відомо, виводить із клітин воду і затримує рідину в організмі. У сильну спеку зайва рідина перетворюється на моторошні набряки на обличчі й тілі, від яких не врятують жодні beauty-засоби. Запам`ятайте найсолоніші види сирів і постарайтеся виключити в спекотну погоду саме їх: пармезан, фета, бринза і гауда.
Алкоголь
Вживання алкоголю в спеку загрожує двома неприємними наслідками: потужним зневодненням організму і пошкодженням серцево-судинної системи. Якщо не виходить зовсім виключити його з раціону, запам`ятайте правила зі зменшення шкоди: зведіть випиту кількість до мінімуму і вживайте напої з вмістом алкоголю ввечері, коли спека не така сильна.
Копчене м`ясо та риба
Дієтологи в один голос твердять: влітку раціон має бути легшим. У такому разі травна система працює без перевантажень і організм почувається бадьоріше. У випадку з білковими продуктами працює ще одна фішка: білок сильно прискорює метаболізм. Цим лайфхаком щосили користуються спортсмени, які займаються сушінням тіла, але у спеку все не так однозначно. Річ у тім, що посилення метаболізму розігріває організм і збільшує його потребу в охолодженні. У спеку зниження температури та так дається тілу нелегко, а після перегріву зробити це йому взагалі не під силу. Результат — слабкість, нездужання, запаморочення і навіть непритомність. Не потрібно зовсім відмовлятися від білкових продуктів. Лише виключіть найнебезпечніші його види, де білок поєднується з великою кількістю солі: копченості, ковбаси, солоний сир і риба.
Солодкі газовані напої
Крім колосальної кількості цукру, в солодкій газованій воді маса речовин, що затримують воду. Набряки та перегрів організму — наслідки, які в спеку відчуває на собі кожен любитель дуже некорисних напоїв. Але найжахливіше, що обов`язкова присутність у складі смакових стимуляторів тільки посилює відчуття спраги та не зволожує організм. Вихід — перейдіть на чисту воду без газу. Якщо складно пити чисту воду без смаку — урізноманітніть її м`ятою, лимоном, розмарином, базиліком, медом.
Кава
Кофеїн зневоднює організм, тому якщо ви не здатні випити через любов до цього напою набагато більше води — зменшуйте дозу. Крім того, через здатність посилювати серцебиття, кава дає сильне навантаження на роботу судин. Не обманюйте себе, холодні кава-глясе і фрапе мають той самий ефект. Замініть каву домашніми лимонадами та компотами без цукру.