Про користь інжиру знає все зірковий дієтолог Наталія Самойленко:
У серпні сезон інжиру в самому розпалі. Так, це не локальний продукт, однак чому б не спробувати урізноманітнити та доповнити свій раціон таким поживним та екзотичним плодом? До того як демонізація жиру пішла на спад, а споживання цукру, натомість, збільшувалося у геометричній прогресії, інжир зазвичай використовували як підсолоджувач.
Instagram: @romeestrijd
Один невеликий свіжий інжир (40 г) містить у собі:
• Мідь (3% від денної потреби), магній (2%), калій (2%), вітамін В2 (2%), В1 (2%), В6 (3%), вітамін К (2%)
• Залізо, кальцій
• Вуглеводи — 8 г
• Клітковина — 1 г
Поговоримо про користь саме свіжих плодів, адже в сушених концентрується велика кількість цукру, і в цьому випадку без обмеження можна отримати більше шкоди, аніж користі.
Плюси:
1. Сприяє зниженню тиску.
Інжир допомагає регулювати баланс між калієм та натрієм, а це дуже важливо, бо багато хто з нас використовує надмірну кількість солі в щоденному раціоні. Крім того, клітковина у вмісті може допомогти вивести надлишок калію.
2. Поліпшує процес травлення.
Якщо ви страждаєте закрепами, то інжир стане в пригоді на шляху до регулярності. Цьому сприяє клітковина та пребіотична властивість (їжа для бактерій, які заселяють кишківник).
3. Впливає на щільність кісток.
Інжир містить і кальцій, і калій. Ці мікронутрієнти «кооперуються» та покращують мінеральну структуру кісток.
4. Антиоксидантна активність.
Корелює з кількістю фенольних сполук. Темний інжир має більшу їх кількість, аніж світлий, а у шкірці їх більше, ніж у м’якоті.
Обережно, можлива алергічна реакція! Якщо не пряма — на вживання інжиру, то перехресна (якщо ви реагуєте на пилок берези). Іноді люди скаржаться на печіння язика після вживання великої кількості інжиру. Ця реакція відбувається через молекулу фіцину — протеолітичного ферменту (розщеплює білки).
Щоб уникнути такого неспецифічного «опіку», виймайте ложкою внутрішню частину окремо від шкірки, де міститься більше фіцину. Додавайте інжир до раціону у вигляді закуски, перекусу, але пам’ятайте, що міра — це перший крок до здоров’я та довголіття.