5 причин полюбити інжир

Все про користь фрукту для жіночого здоров’я

Про користь інжиру знає все зірковий дієтолог Наталія Самойленко:

У серпні сезон інжиру в самому розпалі. Так, це не локальний продукт, однак чому б не спробувати урізноманітнити та доповнити свій раціон таким поживним та екзотичним плодом? До того як демонізація жиру пішла на спад, а споживання цукру, натомість, збільшувалося у геометричній прогресії, інжир зазвичай використовували як підсолоджувач.

Instagram: @romeestrijd

Один невеликий свіжий інжир (40 г) містить у собі:

• Мідь (3% від денної потреби), магній (2%), калій (2%), вітамін В2 (2%), В1 (2%), В6 (3%), вітамін К (2%)

• Залізо, кальцій

• Вуглеводи — 8 г

• Клітковина — 1 г

Поговоримо про користь саме свіжих плодів, адже в сушених концентрується велика кількість цукру, і в цьому випадку без обмеження можна отримати більше шкоди, аніж користі.

Плюси:

1. Сприяє зниженню тиску.

Інжир допомагає регулювати баланс між калієм та натрієм, а це дуже важливо, бо багато хто з нас використовує надмірну кількість солі в щоденному раціоні. Крім того, клітковина у вмісті може допомогти вивести надлишок калію.

2. Поліпшує процес травлення.

Якщо ви страждаєте закрепами, то інжир стане в пригоді на шляху до регулярності. Цьому сприяє клітковина та пребіотична властивість (їжа для бактерій, які заселяють кишківник).

3. Впливає на щільність кісток.

Інжир містить і кальцій, і калій. Ці мікронутрієнти «кооперуються» та покращують мінеральну структуру кісток.

4. Антиоксидантна активність.

Корелює з кількістю фенольних сполук. Темний інжир має більшу їх кількість, аніж світлий, а у шкірці їх більше, ніж у м’якоті.

Обережно, можлива алергічна реакція! Якщо не пряма — на вживання інжиру, то перехресна (якщо ви реагуєте на пилок берези). Іноді люди скаржаться на печіння язика після вживання великої кількості інжиру. Ця реакція відбувається через молекулу фіцину — протеолітичного ферменту (розщеплює білки).

Щоб уникнути такого неспецифічного «опіку», виймайте ложкою внутрішню частину окремо від шкірки, де міститься більше фіцину. Додавайте інжир до раціону у вигляді закуски, перекусу, але пам’ятайте, що міра — це перший крок до здоров’я та довголіття.

 


Реклама

Популярні матеріали

Весняний гід: 25 виставок, які варто відвідати у Києві


Нова мова жіночності в колекції Miu Miu FW 2025/26


Як носити total black цієї весни: 3 універсальні образи від Кейт...


Читайте також
Популярні матеріали