20 локальних українських суперфудів для імунітету

Незамінні в раціоні в холодну пору року

Ягоди

Журавлина, обліпиха, червона та чорна смородина, шипшина — ягоди, що містять колосальну кількість вітаміну А, групи В, С, Е, РР, К, мінералів (калію, магнію, заліза), фітонцидів та органічних кислот та антиоксидантів. Усі вони — природні імуномодулятори, які зміцнять захисні сили організму в міжсезоння та подбають про здоров’я серцево-судинної системи.

Гречка

Гречка — не тільки рекордсмен за вмістом білка серед усіх круп (містить 18 амінокислот), але й багата на вітаміни і мінерали та омега-3 жирні кислоти. У ній багато фіолієвої кислоти, вітамінів А, Е, В1, В2, В6, калію, кальцію, фосфору, міді, заліза та цинку. Справжній комплекс для красивої шкіри та волосся!

Мед

Мед — один із кращих природних антисептиків, який містить йод, залізо, калій, кальцій, фосфор, магній, вітаміни С, В2 та В6, фолієву та пантотенову кислоти. Крім того, він має потужні противірусні властивості й незамінний у сезон застуд.

Насіння льону

Насіння льону — чудова заміна дорогим суперфудам. У ньому міститься велика кількість ненасичених жирних кислот омега-3, кальцію, цинку, незамінні амінокислоти та вітаміни майже всієї групи В. Додавайте його у каші, супи, випічку та смузі.

Гарбуз

Гарбуз — ще один улюбленець веганів, оскільки в ньому багато харчових волокон, які сприяють швидкому насиченню, а також магнію та заліза, які справляються з анемією. Крім того, його варто полюбити за величезну кількість вітамінів: калію, кальцію, магнію, фосфору, вітамінів А, В1, В2, В12 та РР.

Буряк

У звичайного буряка, який ми ненавиділи в дитинстві, дивовижний склад. У ньому є вітамін А, вся група вітамінів B, вітамін Р, йод, магній, мідь, калій, натрій, бор, цинк, фосфор, кальцій, аскорбінова кислота. Крім того, у буряку міститься бетаїн, який незамінний для очищення печінки від токсинів та усунення запалень в організмі. Додавайте відварений або запечений буряк у салати, хумус або робіть з нього чипси з приправами.

«Буряк слід запікати чи споживати сирим, адже він є рекордсменом за кількістю бору, марганцю та заліза», — каже відомий український зірковий дієтолог Наталія Самойленко.

Також вона ділиться власним списком бюджетних локальних суперфудів:

«Очолює цей список українське сало: 20-30 г на добу забезпечать організм незамінними жирними кислотами омега-3, холіном, вітамінами D та Е, а також подарують гастрономічну насолоду.

Насіння льону і волоський горіх насичують організм корисними жирами, якщо додавати їх у салати та десерти або вживати як живильний перекус.

Розкручені маркетологами кіноа та дикий рис сміливо можна чергувати з вітчизняними гречкою, пшоном та перловою крупою.

У пошуках каротиноїдів багато хто переходить зі звичайної картоплі на батат, забуваючи про звичні для нас моркву та гарбуз. До речі, насіння гарбуза — відмінне джерело цинку, магнію та рослинного білка.

Компанію помаранчевих рекомендую доповнити петрушкою та листям салату — коктейль антиоксидантів та вітамінів для імунної системи забезпечений.

Смородина, чорниця та шипшина анітрохи не поступаються за вмістом антоціанів та вітамінів новомодній лохині й більш доступні, ніж таблетовані ягоди асаї.


Реклама

Популярні матеріали

10 фільмів, які варто передивитися цієї осені


Одна сумка, яку полюбили всі модниці цієї осені


Благодійні ініціативи до місяця обізнаності про рак молочної...


Читайте також
Популярні матеріали