Ягоди
Журавлина, обліпиха, червона та чорна смородина, шипшина — ягоди, що містять колосальну кількість вітаміну А, групи В, С, Е, РР, К, мінералів (калію, магнію, заліза), фітонцидів та органічних кислот та антиоксидантів. Усі вони — природні імуномодулятори, які зміцнять захисні сили організму в міжсезоння та подбають про здоров’я серцево-судинної системи.
Гречка
Гречка — не тільки рекордсмен за вмістом білка серед усіх круп (містить 18 амінокислот), але й багата на вітаміни і мінерали та омега-3 жирні кислоти. У ній багато фіолієвої кислоти, вітамінів А, Е, В1, В2, В6, калію, кальцію, фосфору, міді, заліза та цинку. Справжній комплекс для красивої шкіри та волосся!
Мед
Мед — один із кращих природних антисептиків, який містить йод, залізо, калій, кальцій, фосфор, магній, вітаміни С, В2 та В6, фолієву та пантотенову кислоти. Крім того, він має потужні противірусні властивості й незамінний у сезон застуд.
Насіння льону
Насіння льону — чудова заміна дорогим суперфудам. У ньому міститься велика кількість ненасичених жирних кислот омега-3, кальцію, цинку, незамінні амінокислоти та вітаміни майже всієї групи В. Додавайте його у каші, супи, випічку та смузі.
Гарбуз
Гарбуз — ще один улюбленець веганів, оскільки в ньому багато харчових волокон, які сприяють швидкому насиченню, а також магнію та заліза, які справляються з анемією. Крім того, його варто полюбити за величезну кількість вітамінів: калію, кальцію, магнію, фосфору, вітамінів А, В1, В2, В12 та РР.
Буряк
У звичайного буряка, який ми ненавиділи в дитинстві, дивовижний склад. У ньому є вітамін А, вся група вітамінів B, вітамін Р, йод, магній, мідь, калій, натрій, бор, цинк, фосфор, кальцій, аскорбінова кислота. Крім того, у буряку міститься бетаїн, який незамінний для очищення печінки від токсинів та усунення запалень в організмі. Додавайте відварений або запечений буряк у салати, хумус або робіть з нього чипси з приправами.
«Буряк слід запікати чи споживати сирим, адже він є рекордсменом за кількістю бору, марганцю та заліза», — каже відомий український зірковий дієтолог Наталія Самойленко.
Також вона ділиться власним списком бюджетних локальних суперфудів:
«Очолює цей список українське сало: 20-30 г на добу забезпечать організм незамінними жирними кислотами омега-3, холіном, вітамінами D та Е, а також подарують гастрономічну насолоду.
Насіння льону і волоський горіх насичують організм корисними жирами, якщо додавати їх у салати та десерти або вживати як живильний перекус.
Розкручені маркетологами кіноа та дикий рис сміливо можна чергувати з вітчизняними гречкою, пшоном та перловою крупою.
У пошуках каротиноїдів багато хто переходить зі звичайної картоплі на батат, забуваючи про звичні для нас моркву та гарбуз. До речі, насіння гарбуза — відмінне джерело цинку, магнію та рослинного білка.
Компанію помаранчевих рекомендую доповнити петрушкою та листям салату — коктейль антиоксидантів та вітамінів для імунної системи забезпечений.
Смородина, чорниця та шипшина анітрохи не поступаються за вмістом антоціанів та вітамінів новомодній лохині й більш доступні, ніж таблетовані ягоди асаї.