Мандруй Україною: відвідини редакторки ELLE містечка Коблево

За два дні мандрівки до Коблево я встигла зібрати стиглий виноград, відвідати винне підприємство, продегустувати лінійку вин Koblevo та розібратися у класифікаціях вермутів.   

Ми прокинулися вночі, щоб розпочати свій робочий тиждень на винограднику... о 5 годині ранку. Наш столичний трудовий десант назбирав цілий прицеп ящиків зі стиглими гронами ркацителі.

Виноробня Koblevo розташована на 46-й паралелі, яка з’єднує два регіони натурального виноробства – українське містечко Коблево на узбережжі Чорного моря та французcький регіон Божоле, департаменту Рона. 

Такий оригінальний досвід подарував нам спогадів на все життя, а вам можливість скоштувати ігристого із зібраного нашими руками винограду. Згодом вино з‘явиться на полицях українських магазинів.

«У нашому келиху два сонця», - поетично розповідає про господарство Олександр Маткевич, агроном Koblevo. «З одного боку маємо Чорне море, а з другого — Тилігульський лиман, і сонце відзеркалюється у водоймах та передає свої промені виноградникам. На кожному гектарі в Коблево висаджено 3 333 лози, а з куща щороку збирають приблизно 3 кг винограду». 

Виноград чи не єдина рослина, яку досліджує і вивчає ціла наука. Її назва –  ампелографія. Термін вперше використав польський вчений у 1661 році. Десь років сто по тому, виникло і поселення, пізніше назване Коблево. Виноробством тут займаються з XVIII століття.

Тієї історичної доби, малозаселені південні землі імперії розвивали іноземці, одним з них став військовий та аристократ - граф Томас Кобле. При Дюку де Рішельє, засновнику і градоначальнику Одеси, він отримав державну посаду в щойно створеному місті.

У винагороду за відмінну службу отримав землі  між двома водоймами і звернувся до спеціаліста з питанням, а що ж тут ростиме? Італієць, що приїхав за порадою сестри, прожив на території сучасної України цілий рік і звітував, що найкраще тут вирощувати виноград.

Кобле завзято взявся до справи, привіз перші саджанці з Італії. Так само з далекої країни прибули й дивні «земляні яблука», які згодом набули широкої популярності  у населення під назвою «помідори».

Кобле став пристрасним виноробом.  Дюк Рішельє писав у своєму щоденнику: «Приїздив Кобле. Знову привіз свого вина, і ми за розмовами просиділи до світанку».

Як часто буває у житті, наступне покоління – діти, абсолютно не цікавились господарством. Послідовність процесу була втрачена, але людська пам’ять про Кобле закарбувалася в назві містечка Коблево, що й досі носить ім’я англійця.

Новітня історія виноробства у Коблево почалася у 2000 році. Тоді була висаджена лоза, яка нині вважається найстаршою у господарстві. Місцеве виноробне господарство переробляє десять тисяч тон винограду на рік. Сьогодні виноградників біля Коблево понад 2500 гектарів. Це величезна кількість, яку в пору назвати «країною».

Вина Koblevo легкі, питні, ароматні, в яких переважають квіткові ноти, цитрус, айва, чайна роза.

У тому ж 2000 році на винзаводі Koblevo вперше в Україні почали виробляти вермути. Тут не використовують жодних так званих аромаспиртів.

Основа нашого українського вермуту – це винний спирт, до якого додається настоянка з лікарських трав, вирощених в Україні. В перекладі вермут означає «полин», то ж головну роль у напої грає полин лимонний, а ще шалфей мускатний, ромашка, базилік, коріандр, мускатний горіх, а часом і ваніль, бодян та кориця.

 


Реклама

Популярні матеріали

Українська кухня: веганські рецепти на сніданок, обід і вечерю...


Чай з кульбаби: корисні властивості, правила приймання та...


Old money — естетика, яка ніколи не вийде з моди: складаємо образи...


Читайте також
Популярні матеріали