Як випікання хліба може побороти надмірний перфекціонізм? Новий метод терапії

Розповідає спеціалістка Полін Бомон

У продажу з’явилося видання «Хліботерапія. Вдумливе мистецтво випікання хліба» в українському перекладі від видавництва Osnovy Publishing та бренду «Львівські дріжджі». В книжці описано, як хлібопечення може допомогти нам стати більш свідомими та піклуватися про себе. 

«Хліботерапія» як явище надзвичайно популярне на заході, тому ця книга вже стала настільною для багатьох пекарів-аматорів. Дійсно, що може зрівнятися за смаком і ароматом зі свіжим приготованим з любов`ю домашнім хлібом. Варто лише раз спробувати випікати для себе хліб, і вже не захочеться йти по нього до магазину. Це надзвичайно заспокійливий ритуал, який  допомагає сповільнитися та відновити зв’язок з власними тактильними відчуттями. Сама концепція «виділити час» — захоплива й корисна. Звісно, нам не вдасться збільшити день. У ньому так і лишиться двадцять чотири години. Утім, ми можемо свідомо зробити паузу заради дорогоцінних періодів зосередження. 

Авторка книги Полін Бомон має ступінь з психології та філософії, є дипломованою спеціалісткою з низькоінтенсивної психологічної терапії та практики групової роботи. Вона працює консультантом в Університеті Ньюкасла, підтримуючи студентів, які стикаються з широким спектром проблем психічного здоров’я. Полін виявила, що фізичний і медитативний характер приготування хліба допоміг їй сприяти самоприйняттю, над досягненням котрого вона працює зі своїми клієнтами. Для неї, як для матері шести дітей, випікання хліба — це і вияв любові, і спосіб зберігати спокій серед подекуди хаотичного сімейного життя.

«Як психотерапевт, я постійно стикаюсь зі шкідливим впливом перфекціонізму на психічне здоров’я. А визнання того, що ніщо не є досконалим, що всі ми робимо помилки, — дуже корисне. У процесі хлібопечення багато що може піти не так, та, власне, і йде, тож ми отримуємо безліч можливостей потренуватися приймати недосконале. Таке прийняття недосконалості та власної здатності помилятися є кроком до розвитку більшого співчуття до себе та поліпшення психологічного самопочуття», — зазначає Полін Бомон.

Створення українського видання здійснено за підтримки бренду «Львівські дріжджі». Це не перший їх проєкт про антистрес-терапію. Ще на початку минулого року на Youtube-каналі бренду вийшла серія ASMR роликів з рецептами випічки. Відео надихають ловити медитативні моменти під час роботи з хлібом, розслабитися і слухати гіпнотичні звуки: як сиплеться борошно та ллється вода. 

Переклад з англійської зробила Ірина Гоял.

Реклама

Популярные материалы

5 правил, дотримання яких не дасть збожеволіти від того, що...


Відродження України: як розвиватиметься українська культура...


Найважливіші продукти на сніданок, якщо обід та вечеря не...


Читайте також
Популярні матеріали