МакДональдз в Україні запускає проєкт сортування й перероблення відходів із залів ресторанів

Есо-відповідальність у дії!

Тестове сортування упаковки компанія вводить для клієнтів шести ресторанів Києва й п’яти закладів Львова. Завдяки цьому проєктумайже 2,6 мільйона українців приєднаються до екологічної ініціативи МакДональдз і почнуть сортувати відходи. Проєкт запущено в тестовому режимі, щоб налагодити процес сортування, збирання відходів і відправлення їх на перероблення, а надалі ввести роздільне збирання відходів у всій мережі. Уже до кінця 2021 року компанія планує запустити сортування в залах ресторанів більшості міст України.


У ресторанах Києва й Львова проводитимуть тестове сортування всіх видів упаковки. Для цього в залах для відвідувачів уже встановили спеціальні сортувальні станції з відповідними позначками, а відходи ділитимуть на папір, пластик, стакани, рідину й інше. Відсортовані відходи відправлятимуть на вторинне перероблення сировини. 


Проєкт розраховано на кілька місяців, упродовж яких компанія протестує процеси й усуне можливі помилки, щоб масштабувати його на всі ресторани мережі. 
Надалі компанія МакДональдз планує співробітництво з виробниками продукції, виготовленої з її вторинної сировини. Так, поліетилен і пластик можуть піти на виготовлення пакетів для сміття, картон — на вироблення підставок для напоїв. Це частина системи розширеної відповідальності з використання пакування. 

МакДональдз також продовжує шукати екологічніші рішення для пакування й максимально зручного сортування. Наприклад, мережа зменшує кількість видів пластику, який використовує. Раніше їх було майже 25, а тепер цю цифру поступово зводять до мінімуму.

Нагадаємо, що МакДональдз в Україні зробив кілька важливих кроків на шляху до виконання взятого на себе глобального зобов’язання відповідального використання ресурсів.
•    Усе пакування продуктів на кухні компанія збирає й віддає на переробку. Це понад 120 тонн паперу, більш ніж 10 тонн пластику й 3,5 тонни пакувань TetraPak щомісячно. 
•    У вересні 2020 року компанія відмовилася від використання пластикових контейнерів для салатів, замінивши їх паперовим пакуванням.
•   У червні 2020 року компанія повністю відмовилася від пластикових стаканчиків для холодних напоїв, замінивши їх стаканами зі 100-відсоткової целюлози із сертифікованої сировини PEFC з покриттям PE, які можна переробляти в Україні.
•    2019 року компанія відмовилася від пластикових кришечок для МакФлурі. А це зменшення відходів на 27,5 тонни пластику на рік.

Екологічні програми компанії передбачають і зменшення викидів парникових газів. Для цього МакДональдз реалізує кілька ініціатив:

•    Уся використана олія йде на перероблення в біопаливо.
•    Відпрацьованою водою з ресторанів поливають клумби й газони біля них.
•    Використовують поновні джерела електроенергії: на дахах ресторанів установлюють сонячні батареї.

Ресторани, у яких запустилося тестове сортування відходів:
•    м. Київ, просп. Бажана, 3-б
•    м. Київ, вул. Гришка, 7
•    м. Київ, просп. Броварський 27
•    м. Київ, просп. Бажана, 8
•    м. Київ, вул.Хоткевича Гната, 1-в
•    м. Київ, вул. Миколайчука, 16
•    м. Львів, просп. Шевченка, 7
•    м. Львів, вул. Володимира Великого, 24а
•    м. Львів, просп. Чорновола, 12
•    м. Львів, просп.Свободи, 35
•    м. Львів, вул. Стрийська, 30
 


Реклама

Популярні матеріали

Українська кухня: веганські рецепти на сніданок, обід і вечерю...


Чай із кульбаби: корисні властивості, правила приймання та...


Вікторії Бекхем — 50! Еволюція стилю зірки


Читайте також
Популярні матеріали