«Раніше я думав, що рагу — це несмачно. У своїй свідомості я сприймав це як якусь несмачну овочеву суміш, де всі інгредієнти закидаються в каструлю і варяться/тушкуються. Але в Парижі я дізнався, що насправді рагу з яловичини — це французька страва, яка готується на ресторанному рівні. Тому що спосіб приготування зовсім інший, завдяки чому овочі не вмирають у каструлі і не в`януть, втрачаючи свої соки. Навпаки, овочі насичуються смаком та ароматом, просочуються один одним, наповняються нотками часнику, чебрецю та розмарину, стають солодкуватими, ніжними, але при цьому зберігають приємну щільну текстуру», — каже Євген Клопотенко.
Як приготувати рагу з овочами
Інгредієнти:
400 г яловичини
150 г печериць
100 г цибулі порею
100 г томатів
100 г кабачка (або цукіні)
150 мл томатного соку
100 мл бульйону (або води)
3 зубчики часнику
20 г вершкового масла
1 морква
3 гілочки чебрецю
2 гілочки розмарину
1/2 великої цибулини
1 лавровий лист
1 бутон гвоздики
сіль та перець за смаком
Рагу з яловичини: покроковий рецепт
Всі овочі миємо, чистимо, нарізаємо на середні брусочки. М`ясо нарізаємо великими шматками, солимо і сильно перчимо. Відправляємо в глибоку каструлю м`ясо з вершковим маслом і обсмажуємо 5 хвилин, помішуючи.
Додаємо овочі, перемішуємо та обсмажуємо 2 хвилини з м`ясом, після чого додаємо томатний сік та бульйон.
Перекладаємо все у глибоку форму для випічки, додаємо лавровий лист та гвоздику. Залишаємо в розігріту до 180 градусів духовку на 30-40 хвилин. Для пікантності смаку можна додати вино, чебрець та розмарин.
Я люблю в самому кінці, безпосередньо перед вживанням додати 3 ложки холодної сметани, так як вона дасть контраст температур, що, у свою чергу, викличе приємні смакові відчуття.