Зі щавлем і кропивою: готуємо справжній зелений борщ

Смачна та корисна українська страва

«Борщ, мабуть, найголовніша перша страва. Його готують з нагоди та без. Існує велика кількість рецептів борщу. Іноді рецепт з’являється у процесі приготування. Так, наприклад, мені захотілося справжнього зеленого борщу, причому в буквальному значенні слова «зеленого», тому я приготував його з кропивою і щавлем, щоправда, не лише додав цю зелень, а ще й перебив блендером. Але про це пізніше, зараз же хочу поділитися деякими порадами щодо приготування», — каже Євген Клопотенко.

Як приготувати смачний зелений борщ

М’ясо. Для зеленого борщу можна вибрати будь-яке м’ясо. Мені захотілося нежирний варіант, тому вибір упав на курячі стегна, ви ж можете взяти свинину, телятину, індичатину та кролятину.

Зелень. Для свого зеленого борщу я вибрав щавель, петрушку та кропиву. Причому частину додав нарізаною, а частину перебив блендером, щоб досягти зеленого кольору борщу. Також можна використовувати шпинат та кріп до смаку.

Спеції та добавки. Традиційні спеції для борщу — лавровий лист, запашний перець та сіль. Але якщо вам хочеться урізноманітнити смак страви, можна додати сік лимона, трохи копченої паприки та пластівці перцю чилі.

Як приготувати справжній зелений борщ

Складові:

2 курячі стегна

3 л води

2 цибулини

1 морквина

1/4 кореня селери

2-3 лаврові листи

3-4 горошини запашного перцю

3-4 картоплини

1 пучок щавлю

1 пучок кропиви

3-4 яйця

3 ст. л. соняшникової олії

10 гілочок петрушки

Готуємо справжній зелений борщ: покроковий рецепт

Починайте приготування зеленого борщу з бульйону: 2 курячі стегна вимийте, покладіть у каструлю, додайте одну цілу очищену цибулину, половину морквини і 1/4 кореня селери, нарізаного довільними шматочками. Також додайте 3-4 горошини запашного перцю і 2-3 лаврові листки, залийте 3 л води і варіть 30 хвилин, а потім приберіть овочі з бульйону.

Другу цибулину наріжте дрібними кубиками і підсмажте на сковороді з невеликою кількістю олії до м’якості. Додайте другу половину морквини, натерту на великій тертці, підсмажуйте все разом ще 5 хвилин.

Візьміть 3-4 картоплини, наріжте будь-якими шматочками та додайте в бульйон. Варіть 15 хвилин.

Окремо відваріть 3-4 яйця в підсоленій воді (5 хвилин з моменту закипання), а потім залийте холодною водою, щоб вони легко очищалися.

За одну хвилину до кінця приготування борщу додайте нарізану зелень: половину пучка щавлю та кропиву.

Решту щавлю і петрушку залийте 150 мл води і перебийте блендером до пюре, процідіть через сито і додайте в борщ, доведіть борщ до кипіння і вимкніть вогонь.

На стіл подавайте гарячим, з розрізаними навпіл яйцями.


Реклама

Популярні матеріали

Шукайте свіжий випуск ELLE Decoration


10 трендових манікюрів для коротких нігтів на весну 2024 року...


Стилістка Марина Мартинів запустила платформу FÉMATCH для пошуку...


Читайте також
Популярні матеріали