«Борщ, мабуть, найголовніша перша страва. Його готують з нагоди та без. Існує велика кількість рецептів борщу. Іноді рецепт з’являється у процесі приготування. Так, наприклад, мені захотілося справжнього зеленого борщу, причому в буквальному значенні слова «зеленого», тому я приготував його з кропивою і щавлем, щоправда, не лише додав цю зелень, а ще й перебив блендером. Але про це пізніше, зараз же хочу поділитися деякими порадами щодо приготування», — каже Євген Клопотенко.
Як приготувати смачний зелений борщ
М’ясо. Для зеленого борщу можна вибрати будь-яке м’ясо. Мені захотілося нежирний варіант, тому вибір упав на курячі стегна, ви ж можете взяти свинину, телятину, індичатину та кролятину.
Зелень. Для свого зеленого борщу я вибрав щавель, петрушку та кропиву. Причому частину додав нарізаною, а частину перебив блендером, щоб досягти зеленого кольору борщу. Також можна використовувати шпинат та кріп до смаку.
Спеції та добавки. Традиційні спеції для борщу — лавровий лист, запашний перець та сіль. Але якщо вам хочеться урізноманітнити смак страви, можна додати сік лимона, трохи копченої паприки та пластівці перцю чилі.
Як приготувати справжній зелений борщ
Складові:
2 курячі стегна
3 л води
2 цибулини
1 морквина
1/4 кореня селери
2-3 лаврові листи
3-4 горошини запашного перцю
3-4 картоплини
1 пучок щавлю
1 пучок кропиви
3-4 яйця
3 ст. л. соняшникової олії
10 гілочок петрушки
Готуємо справжній зелений борщ: покроковий рецепт
Починайте приготування зеленого борщу з бульйону: 2 курячі стегна вимийте, покладіть у каструлю, додайте одну цілу очищену цибулину, половину морквини і 1/4 кореня селери, нарізаного довільними шматочками. Також додайте 3-4 горошини запашного перцю і 2-3 лаврові листки, залийте 3 л води і варіть 30 хвилин, а потім приберіть овочі з бульйону.
Другу цибулину наріжте дрібними кубиками і підсмажте на сковороді з невеликою кількістю олії до м’якості. Додайте другу половину морквини, натерту на великій тертці, підсмажуйте все разом ще 5 хвилин.
Візьміть 3-4 картоплини, наріжте будь-якими шматочками та додайте в бульйон. Варіть 15 хвилин.
Окремо відваріть 3-4 яйця в підсоленій воді (5 хвилин з моменту закипання), а потім залийте холодною водою, щоб вони легко очищалися.
За одну хвилину до кінця приготування борщу додайте нарізану зелень: половину пучка щавлю та кропиву.
Решту щавлю і петрушку залийте 150 мл води і перебийте блендером до пюре, процідіть через сито і додайте в борщ, доведіть борщ до кипіння і вимкніть вогонь.
На стіл подавайте гарячим, з розрізаними навпіл яйцями.