Як приготувати польський суп журек

Смачна страва з димним ароматом та ніжним вершковим смаком

«Традиційно польський журек подавали на Великдень чи Різдво. Але із часом цей смачнючий суп з димним ароматом та ніжним вершковим смаком так полюбився, що його стали готувати і просто так. За легендою, суп журек створив корчмар з Познані. Він побився об заклад з відвідувачем, що той не зможе з’їсти найгірший суп, який приготує корчмар, а інакше він віддасть свій шинок. Корчмар поклав у каструлю з гарячою водою сосиски, налив закваски та вкинув ті овочі, які в нього були. А щоб, на його думку, стало ще гірше, додав багато часнику і майорану. Але відвідувачу суп настільки сподобався, що він попросив добавки. Тож корчмар втратив свій заклад і переїхав до іншого міста. Та можливо, саме завдяки йому ми зараз маємо таку чудову польську страву!» — розповідає Євген Клопотенко.

Як приготувати журек

Інгредієнти:

Для закваски:

100 г житнього борошна

400 мл води

сік 1/2 лимона

Для супу:

2 л води

4-5 картоплин

2 цибулини

1/3 селери

1 морквина

300 г копчених ребер

200 г варено-копченої ковбаси

100 мл сметани

2 ст. л. олії

2 зубки часнику

2 лаврових листи

сіль та перець до смаку

Журек: покроковий рецепт

Підготуйте всі інгредієнти для приготування польського журека. Овочі завчасно почистьте та вимийте.

Для закваски висипте у миску 100 г житнього борошна та влийте 400 мл води. Вичавіть сік 1/2 лимона.

Ретельно перемішайте віничком, аби не було грудочок. Поки відставте закваску.

Для бульйону в каструлю влийте 2 л води та викладіть нарізані довільними шматками овочі: 1/3 селери, 1 морквину та 1 цибулину. Додайте 2 лаврових листки, трохи посоліть та варіть 20 хвилин на середньому вогні.

Наріжте картоплю середніми кубиками та додайте у каструлю до овочів.

Зробіть засмажку. Наріжте другу цибулину маленькими кубиками. Розчавіть 2 зубки часнику пласким боком леза ножа. Розріжте на сегменти 300 г копчених ребер, а 200 г варено-копченої ковбаси наріжте невеликими кубиками зі стороною приблизно 1 см. Розігрійте пательню з 2 ст. л. олії та викладіть цибулю, часник, реберця та ковбасу. Смажте, допоки цибуля не стане м’якою.

Дістаньте з бульйону шматочки моркви, цибулі та селери, вони вже віддали свої смаки. Перекладіть у каструлю засмажку.

Коли бульйон закипить, додайте у нього закваску. Добре перемішайте, щоб не утворювалися грудочки.

Додайте у каструлю 100 мл сметани та ще раз перемішайте. Скуштуйте журек та додайте за потреби ще солі та свіжомелений чорний перець. Подавайте суп теплим разом із сухариками або відвареним яйцем.


Реклама

Популярні матеріали

Які босоніжки нам потрібні цієї весни


«Діамант — найгарніша і найбажаніша інвестиція»: засновниця Diva...


Сучасний погляд на українські традиції: чому варто відвідати...


Читайте також
Популярні матеріали