«Традиційно польський журек подавали на Великдень чи Різдво. Але із часом цей смачнючий суп з димним ароматом та ніжним вершковим смаком так полюбився, що його стали готувати і просто так. За легендою, суп журек створив корчмар з Познані. Він побився об заклад з відвідувачем, що той не зможе з’їсти найгірший суп, який приготує корчмар, а інакше він віддасть свій шинок. Корчмар поклав у каструлю з гарячою водою сосиски, налив закваски та вкинув ті овочі, які в нього були. А щоб, на його думку, стало ще гірше, додав багато часнику і майорану. Але відвідувачу суп настільки сподобався, що він попросив добавки. Тож корчмар втратив свій заклад і переїхав до іншого міста. Та можливо, саме завдяки йому ми зараз маємо таку чудову польську страву!» — розповідає Євген Клопотенко.
Як приготувати журек
Інгредієнти:
Для закваски:
100 г житнього борошна
400 мл води
сік 1/2 лимона
Для супу:
2 л води
4-5 картоплин
2 цибулини
1/3 селери
1 морквина
300 г копчених ребер
200 г варено-копченої ковбаси
100 мл сметани
2 ст. л. олії
2 зубки часнику
2 лаврових листи
сіль та перець до смаку
Журек: покроковий рецепт
Підготуйте всі інгредієнти для приготування польського журека. Овочі завчасно почистьте та вимийте.
Для закваски висипте у миску 100 г житнього борошна та влийте 400 мл води. Вичавіть сік 1/2 лимона.
Ретельно перемішайте віничком, аби не було грудочок. Поки відставте закваску.
Для бульйону в каструлю влийте 2 л води та викладіть нарізані довільними шматками овочі: 1/3 селери, 1 морквину та 1 цибулину. Додайте 2 лаврових листки, трохи посоліть та варіть 20 хвилин на середньому вогні.
Наріжте картоплю середніми кубиками та додайте у каструлю до овочів.
Зробіть засмажку. Наріжте другу цибулину маленькими кубиками. Розчавіть 2 зубки часнику пласким боком леза ножа. Розріжте на сегменти 300 г копчених ребер, а 200 г варено-копченої ковбаси наріжте невеликими кубиками зі стороною приблизно 1 см. Розігрійте пательню з 2 ст. л. олії та викладіть цибулю, часник, реберця та ковбасу. Смажте, допоки цибуля не стане м’якою.
Дістаньте з бульйону шматочки моркви, цибулі та селери, вони вже віддали свої смаки. Перекладіть у каструлю засмажку.
Коли бульйон закипить, додайте у нього закваску. Добре перемішайте, щоб не утворювалися грудочки.
Додайте у каструлю 100 мл сметани та ще раз перемішайте. Скуштуйте журек та додайте за потреби ще солі та свіжомелений чорний перець. Подавайте суп теплим разом із сухариками або відвареним яйцем.