Ягідний сезон: 5 несолодких страв з полуницею

Прості рецепти з wow-ефектом

Полуниця — то не лише варення, випічка, цукерки та інші солодкі десерти. Ці запашні ягоди чудово смакують у солоних стравах і прекрасно поєднуються з м’яким сиром, смаженим м’ясом, запеченою рибою та пряними креветками. 

Гастрожурналістка та авторка фудблогу «Котлетка» Маша Сердюк розповідає про вдалі поєднання полуниці з іншими продуктами та пропонує приготувати з нею смачні літні салати. 

Lucinda Hershberger

Полуниця + авокадо

Нейтральний смак авокадо пасує до будь-якого продукту, і полуниця не є винятком. Це поєднання дозволяє «гратися» з інгредієнтами, як вам заманеться, і робити з авокадо й полуниці як солодкі салати, так і солоні. Пропоную приготувати солону версію — ця страва стане чудовим гарніром до яєць на сніданок.

·       Авокадо — 1 шт.

·       Полуниця — 1 склянка

·       Бебі-шпинат — 2 жмені

·       Горіхи — 1 жменя

·       М’який сир — 2 ст. л.

·       Мед — 1 ст. л.

·       Лимонний сік – 1 ст. л.

·       Олія — 2 ст. л.

·       Сіль, перець — до смаку

hostthetoast.com

Авокадо розрізати навпіл, дістати кісточку та почистити плід від шкірки. Нарізати кубиками або тонкими скибками. Ягоди полуниці помити, обсушити паперовими рушниками та розрізати на дві або чотири частини.

У миску викласти листя шпинату, авокадо, полуницю. Додати горіхи і подрібнений м’який сир (фету, бринзу, блакитний, козиний або домашній кисломолочний сир).

У чашці змішати мед, олію, лимонний сік, дрібку солі та перцю. Полити цією заправкою салат.

Полуниця + томати

Стиглі томати чері, як правило, мають солодкуватий смак, тож помідори з полуницею стануть ще одним вдалим поєднанням у вашій тарілці. Салат стане чудовим гарніром для страв з м’яса та птиці, а також чудово смакуватиме на природі під барбекю.  

·       Томати чері — 300 г 

·       Полуниця — 500 г 

·       Листочки базиліку — 1 жменя 

·       Листочки м’яти — 1 жменя

·       Рукола — 1 невеликий пучок

·       Горішки — 2 ст. л.

·       Оливкова олія — 4 ст. л.

·       Бальзамічний оцет — 2 ст. л.

·       Лимонний сік — 1 ст. л.

·       Часник — 1 зубок

·       Мед — 1 ч. л.

·       Сіль, перець — до смаку

ellerepublic.de

Зелень помити, обсушити паперовими рушниками. Руколу викласти в глибоку миску, базилік і м’яту дрібно нашаткувати й додати до руколи. 

Томати розрізати навпіл, ягоди полуниці — на чотири частини. Скласти все в миску із зеленню, додати улюблені горішки.

У склянці змішати олію, оцет, лимонний сік, мед, сіль і перець. Вичавити зубок часнику, все добре перемішати. Полити заправкою салат.

Полуниця + курка

М’ясо з ягодами — класичне поєднання в європейській кухні. До птиці, приміром, підійдуть які завгодно ягоди в будь-якому вигляді: свіжі або ж перетворені у кисло-солодкий соус. Пропоную приготувати курячу грудку зі свіжими полуницями: по-перше, це дійсно смачно; по-друге, коли ще готувати м’ясо зі свіжими ягодами, як не влітку?

·       Куряче філе — 1 шт.

·       Полуниця — 1 склянка

·       Мікс салатів — 2 жмені

·       Синя цибуля — 1 шт. (маленька)

·       Кисломолочний сир — 1 ст. л.

·       Лимон — 1/4 шт.

·       Сіль, перець — до смаку

·       Олія — для смаження + заправки салату

kaynutrition.com

Куряче філе помити, витерти насухо паперовими рушниками, натерти сіллю й перцем. Викласти на добре розігріти та змащену олією пательню, смажити на невеликому вогні до красивого золотистого кольору з обох боків. 

Ягоди полуниці розрізати на дві або чотири частини, цибулю почистити й нашаткувати тонкими півкільцями. Скласти все в миску, додати мікс салатного листя і кисломолочний сир. 

Додати нарізану шматочками смажену курку, збризнути лимонним соком і заправити салат олією.

Полуниця + креветки

Креветки з полуницею — незвичайне, але досить елегантне поєднання. Цей салат можна і їсти як окрему самостійну страву, і подавати як доповнення до пасти, вареного рису, запечених овочів або ранкового омлету. 

·       Чищені заморожені креветки — 250 г

·       Полуниця — 150 г

·       Мікс салатів — 2 жмені

·       Насіння соняшнику — 1 ст. л.

·       Сіль, перець — до смаку

·       Вершкове масло — 1 ст. л.

·       Часник — 2 зубки

·       Олія — 2 ст. л. 

·       Бальзамічний оцет — 1 ст. л.

Заморожені креветки опустити в киплячу підсолену воду на 5–7 хвилин. Відкинути на друшляк, дати стекти воді. Потім обсмажити разом із часником у вершковому маслі на невеликому вогні. Часник смажити цілим, попередньо розчавивши його широким ножем, — так він надасть креветкам пікантного аромату, але при цьому не буде горіти. 

Салат помити, обсушити паперовими рушниками, викласти в миску. Ягоди полуниці помити, розрізати на дві або чотири частини, додати в миску із салатом. Додати обсмажені креветки (часник викинути) та насіння соняшнику.

У склянці змішати олію, бальзамічний оцет, дрібку солі та перцю. Полити заправкою салат.

Полуниця + риба

І ще одне небанальне поєднання: риба з полуницею. Для цієї страви ідеально підійде не дуже солодка полуниця, можна брати навіть недозрілу. Кислуватий смак ягід ідеально пасуватиме до філе лосося. Риба, до речі, не обов’язково має бути саме червона, підійде і біла — головне, аби вона була не дуже суха.

·       Філе лосося — 300 г

·       Полуниця — 150 г

·       Мікс салатів — 2 жмені

·       Синя цибуля — половинка

·       Горішки — 1 ст. л. 

·       Сіль, перець — до смаку

·       Духмяні трави — до смаку

·       Олія, лимонний сік — для заправки

simplyscratch.com

Рибу помити, витерти насухо паперовими рушниками, натерти сіллю, перцем та улюбленими травами. Викласти у змащену олією форму та поставити в нагріту до 200 градусів духовку. Запікати близько 20 хвилин.

У глибоку миску викласти салатне листя, нарізану тонкими кільцями цибулю. Додати нарізану шматочками полуницю та горішки.

Коли риба буде готова, дати їй трохи часу вистигнути, потім додати в миску із салатом. Скропити лимонним соком і трохи полити олією. 


Реклама

Популярні матеріали

Fashion Talk: 15 питань Ользі Галушці про улюблені бренди...


Яке взуття обирають на зиму модниці: 28 найстильніших варіантів...


«Мій бекграунд — це основа, що дарує мені свободу». Інтерв’ю з...


Читайте також
Популярні матеріали