«Мені подобається спаржа за те, що його готувати дуже швидко — 2 хвилини, а в 100 г міститься всього 20 ккал», — каже Євген Клопотенко і пропонує приготувати на сніданок яйця бенедикт зі спаржею та соусом голландез.
До того ж, дієтологи та експерти з харчування відзначають корисні властивості спаржі:
• У спаржі міститься вітамін Е — антиоксидант, необхідний для зміцнення імунної системи та захисту клітин від впливу шкідливих радикалів. До того ж, наш організм найкраще засвоює вітамін Е, якщо його є разом з невеликою кількістю олії, тому ідеальний мікс — спаржа та вершкове чи оливкова олія.
• Не тільки шоколад здатний підняти настрій, а й спаржа, а все тому, що міститься фолієва кислота, амінокислота триптофан і вітамін В12, необхідні для підняття настрою.
• Цей продукт багатий на клітковину, яка живить корисні бактерії в кишечнику. Спаржа може бути самостійною стравою, а також гарніром до м`ясних та рибних страв. На мій погляд, ідеальне поєднання — це з чимось вершковим, наприклад, м`яким сиром або соусом на основі молока або вершків.
Яйця бенедикт зі спаржею та соусом голландез
Складові:
Для яєць та спаржі:
2 яйця
2 хліба для тостів
200 г спаржі
30 г вершкового масла
20 г вершкового масла (для хліба)
Для соусу Голландез:
3 жовтки
60 г вершкового масла
1 ст. л. лимонного соку
1 ч. л. води
1 щіпка солі
Яйця бенедикт зі спаржею та соусом голландез: покроковий рецепт
Підготуйте всі інгредієнти для приготування страви.
Зачистіть 200 г спаржі та бланшуйте 1 хвилину. Перекладіть у холодну воду, а потім на паперовий рушник. Можна використовувати воду з льодом. Потім обсмажте спаржу на 30 г вершкового масла|мастила| 1 хвилину, додавши трохи солі.
У невеликому сотейнику закип`ятіть воду. Розбийте яйце в сито і відправте у воду варитися на 2 хвилини. Дістаньте шумівкою яйце на паперовий рушник і повторіть процедуру з другим яйцем. Ще один спосіб зробити яйця Бенедикт: закип`ятіть воду в каструлі, на дно покладіть тарілку дном нагору. Вода в каструлі має покрити дно тарілки приблизно на 10 см. Посоліть, зачекайте, поки вода закипить. Розбийте яйце в дрібне та маленьке сито, зачекайте кілька секунд, коли рідина, яка не потрібна, стіче, а тепер викладайте на дно тарілки.
Переходьте до приготування соусу Голландез: поставте на сотейник з киплячою водою миску, щоб вона не торкалася води. У невеликій мисці змішайте жовтки, воду та лимонний сік. Поставте миску на каструлю і помішуйте віночком.
Коли жовтки почнуть густіти і набудуть консистенції густої сметани, додайте розтоплене вершкове масло. Варимо соус ще 1 хвилину на водяній бані, безперервно помішуючи, потім знімаємо миску з каструлі і продовжуємо перемішувати соус ще 1 хвилину, додаємо сіль до смаку.
Підсмажте 2 шматочки хліба на сковороді із вершковим маслом.
Поріжте спаржу навпіл. Викладіть зверху на тости спаржу та яйце і полийте соусом Голландез.