Качка з баношем: рецепт української страви

Готуємо з Євгеном Клопотенком

«Чи любите ви запечену качку так, як люблю її я? Я просто шаленію від цього смаку і чудово розумію, чому в багатьох країнах світу ця страва займає центральне місце на святковому столі або просто за сімейною вечерею. Але мені здається, що для того, аби з’їсти смачну качку, не треба чекати свята. Ви тільки уявіть: соковите м’ясо, ароматна начинка, хрустка золотава скоринка — у запечену качку просто неможливо не закохатися.  

Цього разу я вирішив, що це має бути качка з баношем і овочами. Начинка виходить надзвичайно ніжною, а щоб страва вийшла соковитою — будемо поливати качку жиром під час приготування. Якщо не маєте часу, запікайте її за температури 180 градусів півтори години, як це робив я. Але якщо ви не поспішаєте, я раджу вам запікати птицю за низької температури (близько 100-120 градусів) протягом 3-4 годин залежно від розміру качки. Ви будете здивовані її ніжним смаком! А щоб отримати золотисту хрумку скоринку, достатньо збільшити температуру до максимуму в останні 10-15 хвилин приготування. Я абсолютно впевнений, що качка з баношем може стати не менш популярною, ніж її східні або паризькі аналоги, і обов’язково припаде вам до смаку», — говорить Євген Клопотенко.

Як приготувати качку з баношем

Інгредієнти:

1 качка

100 г кукурудзяної крупи

100 мл вершків

100 мл молока

100 мл води

1 цибулина

1 морквина

1 болгарський перець

2-3 зубки часнику

5 гілочок чебрецю

1/3 гіркого перцю

2-3 ст. л. соняшникової олії

1 лимон (сік одного лимона)

сіль і перець до смаку

Качка з баношем: покроковий рецепт

Підготуйте всі інгредієнти для приготування качки з баношем.

Добре помийте качку й обсушіть паперовим рушником. Ретельно натріть її з усіх боків і всередині сіллю і перцем.

Полийте качку соком одного лимона і скропіть 1 ст. л. соняшникової олії, трохи розітріть.

Очистьте і розчавіть пласким боком леза ножа 2-3 зубки часнику. Покладіть усередину качки часник, 5 гілочок чебрецю і слайси 1/3 гіркого перцю. Залиште качку маринуватися на 1,5-2 години.

Для баношу з’єднайте в сотейнику 100 мл вершків, 100 мл молока і 100 мл води. Доведіть до кипіння на середньому вогні.

Додайте в сотейник 100 г кукурудзяної крупи. Всипайте її поступово, весь час помішуючи.

Не перестаючи помішувати, варіть кашу протягом 3-5 хвилин.

Наріжте однаковими дрібними кубиками цибулину, морквину і болгарський перець. Можна регулювати кількість овочів до смаку. Розігрійте пательню з 1-2 ст. л. соняшникової олії та підсмажте овочі до золотистого кольору.

Додайте до овочів готову кашу і добре все перемішайте. Додайте до смаку сіль і перець.

Поставте духовку розігріватися до 180 градусів. Після того як качка промаринується, нафаршируйте її баношем з овочами.

Розріз скріпіть зубочистками або за допомогою кулінарної нитки. Запікайте качку за 180 градусів протягом 1,5 години. Періодично поливайте качку жиром, який випливає на деко. За 5 хвилин до кінця приготування збільште температуру до 200-220 градусів, щоб отримати ще більш хрумку скоринку. Головне, щоб качка не пригоріла.


Реклама

Популярні матеріали

Чай з кульбаби: корисні властивості, правила приймання та...


Національна спадщина: 5 забутих страв української кухні


Куркума для схуднення, омолодження та виведення токсинів: як і...


Читайте також
Популярні матеріали