Якщо хочете жити довше та не мати проблем із серцем і судинами — пийте чай. Таких висновків дійшли китайські вчені, які впродовж семи років спостерігали за 100 тисячами осіб віком від 16 до 74 років. Результати досліджень днями опублікував European Journal of Preventive Cardiology.
Учасників спостережень, які не мали проблем із серцем та не хворіли на онкологію, поділили на дві групи: ті, хто п`є чай менше ніж тричі на тиждень або взагалі не п`є та ті, хто п`є понад три рази на тиждень. 31,6% респондентів пили чай частіше ніж тричі на тиждень. Переважно це були чоловіки, які палять та часом вживають алкоголь. Серед любителів чаю 49% споживали зелений чай, 8% — чорний чай і 43% — ароматизований.
Під час аналізу ризику розвитку захворювань чи настання передчасної смерті науковці враховували стать, вік, регіон і місце проживання, рівень освіти, сімейну історію захворювань, куріння, вживання алкоголю, фізичну активність, харчування, індекс маси тіла та стан серцево-судинної системи.
Врахувавши всі фактори, вчені прийшли до висновків: у любителів чаю на 20% менші ризики захворіти на атеросклероз, ішемічну хворобу серця чи отримати інсульт, порівняно з тими, хто п`є чай менше трьох разів на тиждень.
Крім того, у любителів чаю ризик передчасної смерті був на 15% менший. Таким чином, очікувана тривалість життя після 50 років зросла на 1,26 року.