«Коли хрусткий шар запеченої картоплі змінюється на дуже м’який та пухкий всередині, відбувається наче магія, яка під силу кожному. Ще додайте до неї наш національний продукт — сало. Воно просочить картоплю жиром та зробить ще більш ніжною на смак. Подавайте страву з різними соусами: аджикою, кетчупом, домашнім майонезом чи сметаною з часником. Запечена картопля доповнить смак м’ясних та рибних страв та чудово підійде як для буднів, так і для свят», — радить Євген Клопотенко.
Як приготувати запечену картоплю з салом
Інгредієнти:
4 великі картоплини
150 г сала
1 ч. л. сухого часнику
1 ч. л. приправи хмелі-сунелі
2 ст. л. соняшникової олії
¼ лимона (за бажанням)
сіль та перець до смаку
Запечена картопля з салом: покроковий рецепт
Добре вимийте 4 великі картоплини під проточною водою, за потреби використовуйте щіточку, щоб краще очистити від бруду. Шкірку не знімайте. Покладіть в каструлю та варіть 15-20 хвилин. Вона повинна бути майже готовою. В залежності від картоплі може знадобитися більше часу.
Тим часом наріжте кубиком 150 г сала. Якщо у вас сало з жорсткою шкірою, зріжте її, інакше шкварки будуть занадто твердими.
Розігрійте пательню та підсмажте на ній кубики сала до рум`яної скоринки. Посоліть до смаку та додайте по ½ ч. л. сухого часнику та хмелі-сунелі.
Дістаньте картоплю з води, дайте трохи охолонути та зробіть поздовжні надрізи, але такі, щоб картопля не розпалася на дві частини.
Викладіть картоплини в форму для запікання, трохи присоліть, поперчіть до смаку та додайте по ½ ч. л. сухого часнику та хмелі-сунелі.
Полийте картоплю 2 ст. л. соняшникової олії та ставте запікатися на 10 хвилин за температури 220 градусів.
Потім дістаньте з духовки, викладіть в розрізи гарячої готової картоплі охолоджені шкварки, так страва стане більш соковитою і насиченою смаками. Якщо хочете додати трохи кислинки — скропіть ¼ лимона.