«Айва — терпко-солодкий фрукт, якого у свіжому вигляді багато не з’їси, а ось при термічній обробці як смак, так і запах плода розкриваються зовсім по-іншому. Я став помічати, що айву все рідше використовують у харчуванні, та й на полицях супермаркетів і прилавках базарів її не так просто знайти. Я спеціально вирушив на ярмарок, щоб купити айви. Також цей фрукт добре зберігається в прохолодному місці, і що довше лежить, то смачнішим стає. Я теж раніше думав, що з айви можна приготувати тільки варення, але став експериментувати та зрозумів, що цей фрукт може бути одним з інгредієнтів салатів, м’ясних страв, начинки для пирогів і пиріжків, а також його можна приготувати на грилі, додати в плов, печеню, зробити з нього цукати або мармелад», — радить Євген Клопотенко.
Із чим поєднувати айву?
М’ясо. Курятину, яловичину, свинину та кролятину сміливо можна поєднувати з айвою — тушкувати та запікати у духовці. Візьміть рецепт запеченої качки з яблуками та останні замініть айвою. Вийде дуже смачно та ароматно. Також у шматочках айви можна маринувати м’ясо для шашлика. Візьміть 1 кг свинини, 1 кг цибулі, олію, сіль, перець, лавровий лист і одну середню айву. Усі інгредієнти наріжте, додайте прянощі та залиште на 2 години маринуватися.
Торти, тістечка та оладки. Айва — відмінна начинка для випічки та оладок. Її можна використовувати сирою, зробити конфітюр або карамелізувати. Візьміть рецепт шарлотки з яблуками та замініть останні айвою — відкриєте для себе новий смак звичного пирога. Також айву можна нарізати слайсами, посмажити на вершковому маслі, викласти на тарілку та зверху присипати цукровою пудрою — мабуть, найпростіший десерт готовий. Також айву можна запекти із сиром та родзинками в духовці.
Овочі. Айва добре поєднується з овочами, наприклад гарбузом, морквою, картоплею, брюссельською капустою, часником та бататом. Можна помити всі перераховані овочі, нарізати середніми кубиками, викласти у форму для запікання, скропити оливковою олією та поставити запікатися на 50 хвилин за температури 180 градусів. Після приготування викласти на тарілку та зверху додати вершковий сир — гарнір до м’ясних страв готовий!
Я ж сьогодні приготував салат з айвою та брюссельською капустою. Вийшло дуже смачно та ароматно.
Як приготувати теплий салат з айвою та брюссельською капустою
Інгредієнти:
2 середні айви
20 г вершкового масла
50 г бринзи або фети
150 г брюссельської капусти
1 середня ріпчаста цибулина
2 ст. л. лимонного соку
сіль та перець до смаку
Смачно та мінімум калорій. Теплий салат з айвою та брюссельською капустою: покроковий рецепт
Візьміть 2 середні айви, очистьте від шкірки, розріжте навпіл і виріжте серцевину. Наріжте невеликими часточками.
Перекладіть айву в сотейник та залийте водою так, щоб рідина покрила фрукт.
В айву додайте 20 г вершкового масла, дрібку солі та поставте на повільний вогонь. Рідина повинна випаруватися, а айва має стати м’якою. Якщо потрібно, додайте ще води.
Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів.
Доки айва вариться, візьміть 150 г брюссельської капусти, очистьте від верхніх листочків, помийте і розріжте навпіл. Одну цибулину наріжте великими шматками.
Коли айва стане м’якою, викладіть її на тарілку. У форму для запікання викладіть брюссельську капусту та цибулю, а зверху шматочки айви.
Інгредієнти полийте 3 ст. л. оливкової олії, посоліть і поперчіть до смаку. Поставте в духовку запікатися за температури 180 градусів на 20 хвилин.
Через 20 хвилин дістаньте форму для запікання та всі інгредієнти перекладіть у тарілку. Скропіть їх 2 ст. л. лимонного соку та додайте 50 г нарізаної бринзи або фети.