«Топінамбур, або єрусалимський артишок, належить до сімейства бульбових і на вигляд трохи нагадує великий корінь імбиру. Має легкий горіховий смак. Він також крохмалистий, тому його часто описують за смаком як артишок, схрещений з картоплею. Його можна їсти сирим, додаючи до салатів очищеним чи разом зі шкіркою, смажити чи запікати, додаючи у рагу. І звісно, робити чудові насичені крем-супи», — розповідає Євген Клопотенко.
Як приготувати крем-суп із топінамбуром
Інгредієнти:
500 г топінамбура (+ додатково для чипсів)
500 г картоплі
1 стебло цибулі-порею
2 зубчики часнику
30 г вершкового масла
1 ст. л. оливкової олії (+ додатково для подачі)
1 л овочевого бульйону (або курячого)
150 мл вершків 20%
сіль та перець до смаку
Крем-суп із топінамбуром: покроковий рецепт
Поріжте кільцями 1 стебло цибулі порею, два зубчики часнику очистьте і дрібно порубайте. У сотейнику або каструлі з товстим дном розтопіть 30 г вершкового масла і додайте до нього 1 ст. л. оливкової олії. Обсмажте порей і часник на середньому вогні, поки цибуля не стане м`якою. Додайте трохи солі та перцю.
Очистьте 500 г картоплі, а 500 г топінамбура ретельно помийте та не очищайте, так смак буде насиченішим. Наріжте овочі дрібними кубиками, кілька тонких слайсів топінамбура залиште для чипсів.
Додайте картоплю і топінамбур у сотейник до цибулі та обсмажуйте протягом 5 хвилин, періодично помішуючи.
Влийте в каструлю 1 л овочевого або курячого бульйону, доведіть до кипіння і варіть на маленькому вогні протягом 30 хвилин. Зніміть сотейник з вогню, додайте 150 мл вершків жирністю 20%.
Перебийте суп занурювальним блендером до однорідного стану. Додайте до смаку сіль або перець, знову поставте суп на вогонь, доведіть до кипіння і відразу зніміть.
В принципі, суп вже готовий, але я рекомендую його трохи прикрасити чипсами. Для цього обсмажте слайси топінамбура на сухій пательні на маленькому вогні, поки він не почне трохи пригорати. Розлийте суп по тарілках, прикрасьте зеленню і чипсами та додайте трохи оливкової олії зверху.