«Хачапурі — смачна та ароматна випічка родом із Грузії. Вони бувають різних форм і видів і в себе на батьківщині подаються на стіл майже щодня. Я вирішив приготувати одну з варіацій — хачапурі по-аджарськи. Впевнений, що ця страва вам неодмінно сподобається своїм насиченим і водночас ніжним смаком», — каже Євген Клопотенко.
Як приготувати хачапурі по-аджарськи вдома
Складові:
Для тіста:
400 г борошна
180 мл води
100 мл молока
2 ст. л. соняшникової олії
1 ч. л. сухих дріжджів
1 ч. л. солі
1 ч. л. цукру
Для начинки:
450 г сулугуні (або імеретинського сиру)
150 г сиру
2 яйця
2-3 ст. л. молока
4-5 яєчних жовтків
сіль та перець до смаку
Хачапурі по-аджарськи: покроковий рецепт
Замісіть тісто для хачапурі по-аджарськи. Для цього в мисці з`єднайте 400 г борошна з 1 ч. л. солі, 1 ч. л. цукру та 1 ч. л. сухих дріжджів. Все перемішайте та додайте 180 мл теплої води та 100 мл молока.
Додайте в тісто 2 ст. л. олії. Замісіть м`яке тісто, що не липне до рук. Якщо є необхідність, то додайте ще трохи борошна. Якщо тісто занадто туге, то розведіть його трохи молоком або водою. Сформуйте з тіста кулю (вона має бути однорідною і глянсовою), акуратно покладіть в миску, змащену олією, і залиште в теплому місці на 40 хвилин для вистоювання.
Тим часом приготуйте начинку. Для цього натріть на великій тертці 450 г сулугуні та додайте 150 г сиру. Введіть 2 яйця, 2-3 ст. л. молока, сіль та свіжомелений перець, якщо забажаєте. Все добре перемішайте.
Тісто вже підійшло, збільшившись обсягом у 2-3 рази. Тепер саме час його обім`яти і ще трохи вимісити.
Потім розділіть тісто на кульки за кількістю хачапурі, що випікаються. У мене деко досить невелике, тому я зробив з отриманої кількості тісто та начинки для 4 хачапурі.
Візьміть кулю тіста і розкачайте її в тонкий шар.
Викладіть готову начинку на тісто і обережно розподіліть її, щоб краї залишалися вільними.
Сформуйте «човник», трохи загорнувши краї на начинку.
Перекладіть хачапурі на лист, застелений пергаментом.
Краї тіста змастіть жовтком. Випікайте хачапурі в духовці за температури 230 градусів протягом 15-20 хвилин у режимі конвекції.
Дістаньте рум`яні хачапурі і в кожну з «човників» додайте по 1 жовтку. Знову поверніть у духовку на 1-2 хвилини, щоб жовток прогрівся і зовсім трохи схопився, і відразу ж виймайте. Подавайте, посипавши свіжомеленим перцем.