«Святкова випічка — це не лише про особливий смак, а й про настрій та відповідну атмосферу. Сьогодні випікатимемо традиційний німецький штолен. Зазвичай за класикою його потрібно витримувати 21 день і тільки потім пробувати. Але я вирішив, що можна трохи відійти від традицій і з`їсти штолен одразу, бо втриматися дуже важко. Існують різні поєднання начинки, я вибрав варіант із марципаном. Дуже смачно та неймовірно атмосферно!» — каже Євген Клопотенко.
Як приготувати різдвяний штолен з марципаном
Інгредієнти:
500 г борошна пшеничного (+для посипання поверхні)
100 г цукру
25-30 г дріжджів
10 г солі
150 г масла вершкового (розм`якшеного)
250 мл молока
1 ч. л. ванільного цукру (за бажанням — з кардамоном)
125 г кураги
125 г журавлини (в`яленої)
50 г рому (темного)
апельсинова цедра до смаку
Для марципана:
50 г мигдалю
50 г волоських горіхів
150 г цукру
40 мл води
Для змащування:
2-3 ст. л. цукрової пудри
25 г масла вершкового (топленого)
Різдвяний штолен з марципаном: покроковий рецепт
1. У велику миску насипте 500 г борошна та 100 г цукру. Розкришіть 25-30 г дріжджів з одного боку миски, 10 г солі та 1 ч. л. ванільного цукру з кардамоном — з іншого. Можете використовувати ароматні спеції та прянощі на свій смак: корицю, гвоздику, мускатний горіх тощо.
2. Змішайте борошно, дріжджі та спеції.
3. Додайте в миску із сухими інгредієнтами 150 г вершкового масла, попередньо розм`якшеного, та 250 мл теплого молока, перемішайте. За бажання можна додати цедру апельсина.
4. Присипте робочу поверхню або дошку борошном, викладіть тісто і місіть протягом 6-7 хвилин до отримання м`якого однорідного тіста. Залишіть тісто в мисці на 1 годину, щоб воно підійшло, накривши рушником або харчовою плівкою.
6. Для марципана перемеліть у чаші блендера або кавомолці 50 г волоських горіхів і 50 г мигдалю в дрібну крихту.
7. Висипте в сотейник 150 г цукру та влийте 40 мл води, варіть на невеликому вогні до розчинення цукру.
8. Додайте крихту з горіхів і, постійно помішуючи, варіть ще 3 хвилини до загусання. Залишіть масу для охолодження. З холодної маси сформуйте «ковбаску».
9. Наріжте невеликими кубиками 125 г кураги та змішайте зі 125 г в`яленої журавлини. Залийте 50 г рому і залиште настоюватися на 2-3 години, а якщо є можливість — на ніч. Обімніть тісто і сформуйте на припиленій борошном поверхні круглий корж товщиною 1 см.
10. Рівномірно розподіліть вимочені курагу та журавлину по всьому тісту. Трохи загорніть один бік — це буде тонкий край.
11. З другого боку загорніть трохи більше тіста до протилежного стику. Викладіть зверху на тісто «ковбаску» з марципана.
12. Складіть тісто ще раз до тонкого краю. Злегка примніть біля шва. Залишіть сформований штолен на столі ще на 20-30 хвилин.
13. Випікайте штолен за температури 170-180 градусів протягом 45-50 хвилин.
14. Дістаньте штолен із духовки та змастіть 25 г гарячого топленого масла. Посипте 2-3 ст. л. цукрової пудри. Подавайте холодним.