Смачний штолен з марципаном: покроковий рецепт

Готуємо десерт на головне сімейне свято

«Святкова випічка — це не лише про особливий смак, а й про настрій та відповідну атмосферу. Сьогодні випікатимемо традиційний німецький штолен. Зазвичай за класикою його потрібно витримувати 21 день і тільки потім пробувати. Але я вирішив, що можна трохи відійти від традицій і з`їсти штолен одразу, бо втриматися дуже важко. Існують різні поєднання начинки, я вибрав варіант із марципаном. Дуже смачно та неймовірно атмосферно!» — каже Євген Клопотенко.

Як приготувати різдвяний штолен з марципаном

Інгредієнти:

500 г борошна пшеничного (+для посипання поверхні)

100 г цукру

25-30 г дріжджів

10 г солі

150 г масла вершкового (розм`якшеного)

250 мл молока

1 ч. л. ванільного цукру (за бажанням — з кардамоном)

125 г кураги

125 г журавлини (в`яленої)

50 г рому (темного)

апельсинова цедра до смаку

Для марципана:

50 г мигдалю

50 г волоських горіхів

150 г цукру

40 мл води

Для змащування:

2-3 ст. л. цукрової пудри

25 г масла вершкового (топленого)

Різдвяний штолен з марципаном: покроковий рецепт

1. У велику миску насипте 500 г борошна та 100 г цукру. Розкришіть 25-30 г дріжджів з одного боку миски, 10 г солі та 1 ч. л. ванільного цукру з кардамоном — з іншого. Можете використовувати ароматні спеції та прянощі на свій смак: корицю, гвоздику, мускатний горіх тощо.

2. Змішайте борошно, дріжджі та спеції.

3. Додайте в миску із сухими інгредієнтами 150 г вершкового масла, попередньо розм`якшеного, та 250 мл теплого молока, перемішайте. За бажання можна додати цедру апельсина.

4. Присипте робочу поверхню або дошку борошном, викладіть тісто і місіть протягом 6-7 хвилин до отримання м`якого однорідного тіста. Залишіть тісто в мисці на 1 годину, щоб воно підійшло, накривши рушником або харчовою плівкою.

5. Вимісіть тісто ще раз.

6. Для марципана перемеліть у чаші блендера або кавомолці 50 г волоських горіхів і 50 г мигдалю в дрібну крихту.

7. Висипте в сотейник 150 г цукру та влийте 40 мл води, варіть на невеликому вогні до розчинення цукру.

8. Додайте крихту з горіхів і, постійно помішуючи, варіть ще 3 хвилини до загусання. Залишіть масу для охолодження. З холодної маси сформуйте «ковбаску».

9. Наріжте невеликими кубиками 125 г кураги та змішайте зі 125 г в`яленої журавлини. Залийте 50 г рому і залиште настоюватися на 2-3 години, а якщо є можливість — на ніч. Обімніть тісто і сформуйте на припиленій борошном поверхні круглий корж товщиною 1 см.

10. Рівномірно розподіліть вимочені курагу та журавлину по всьому тісту. Трохи загорніть один бік — це буде тонкий край.

11. З другого боку загорніть трохи більше тіста до протилежного стику. Викладіть зверху на тісто «ковбаску» з марципана.

12. Складіть тісто ще раз до тонкого краю. Злегка примніть біля шва. Залишіть сформований штолен на столі ще на 20-30 хвилин.

13. Випікайте штолен за температури 170-180 градусів протягом 45-50 хвилин. 

14. Дістаньте штолен із духовки та змастіть 25 г гарячого топленого масла. Посипте 2-3 ст. л. цукрової пудри. Подавайте холодним.


Реклама

Популярні матеріали

10 фільмів, які варто передивитися цієї осені


Одна сумка, яку полюбили всі модниці цієї осені


Благодійні ініціативи до місяця обізнаності про рак молочної...


Читайте також
Популярні матеріали