В Україні триває сезон інжиру. Оскільки сезон цей дуже короткий, радимо купувати інжир прямо зараз — їсти його просто так або ж готувати з ним різні смачні страви.
Авторка кулінарного блогу «Котлетка» та головна редакторка першого гастрономічного порталу SHUBA Маша Сердюк пропонує три цікаві та смачні страви з інжиром, приготування яких не забере у вас багато часу та зусиль.
Тост з інжиром і м’яким сиром
Дуже проста, але при цьому вишукана страва, яка відмінно смакуватиме як під ранкову філіжанку кави, так і під вечірній келишок вина. Для цього рецепту можна використовувати будь-який м’який сир — козиний, крем-сир а-ля «Філадельфія», фету або жирний кисломолочний сир, перебитий у блендері до гладенької консистенції.
У цьому рецепті ми не даємо чіткі пропорції інгредієнтів — усе залежить від кількості людей, для яких ви готуєте цю страву, та їхнього апетиту.
Інгредієнти:
інжир
улюблений хліб
м’який сир
рідкий мед
Як приготувати тост з інжиром і м’яким сиром
Інжир помити, витерти насухо паперовими рушниками. Розрізати на дві або чотири частини. Скибки хліба підсушити в тостері, духовці або на сковороді без масла. Шматочки хліба щедро намастити м’яким сиром, зверху викласти скибочки інжиру і скропити рідким медом.
Інжирний лимонад
Попри те, що лимонад вважається літнім напоєм, восени він смакує не гірше. Особливо, якщо готувати його з сезонними фруктами і ягодами, наприклад, з інжиром. Такий напій чудово смакуватиме замість магазинних соків і газованих напоїв.
Інгредієнти:
інжир — 5 шт.
великий лимон — 1 шт.
вода — 500 мл
цукор або мед — 1 ст. л.
Як приготувати інжирний лимонад
Лимон очистити від шкірки та білих прожилок, нарізати м’якоть шматочками. Чотири інжири розрізати на чотири частини. У каструлі довести воду до кипіння, додати інжир, проварити 5 хвилини. Потім додати шматочки та шкірку лимона, варити ще пару хвилин. Зняти з вогню та дати охолонути.
Процідити лимонад крізь сито. Додати цукор або мед, перемішати до повного розчинення. Останній інжир нарізати кружальцями. У келихи викласти кружечки інжиру і налити лимонад. На бажання можна додати лід і прикрасити ще шматочками лимона.
Джем з інжиру
У цьому рецепті лише два інгредієнти: стиглий інжир і цукор. Інжир можна використовувати трохи прим’ятий, перестиглий і тріснутий. Головне, щоб не було гнилих плодів. Зелений, твердий або ж не дуже солодкий інжир для джему не підійде. Кількість цукру можна регулювати на власний смак.
Такий джем стане чудовим доповненням до вишуканої сирної тарілки або ж до ранкових канапок зі свіжим хлібом.
Інгредієнти:
інжир — 500 г
цукор — 300
Як приготувати джем з інжиру
Інжир промити, підсушити паперовими рушниками. Обрізати хвостики, розрізати на дві або чотири частини та перебити блендером у пюре. Перелити пюре з інжиру в каструлю з товстим дном. Поставити на повільний вогонь, додати цукор і довести до кипіння, постійно помішуючи.
Зменшити вогонь і варити ще 15 хвилин після кипіння. Цукор має розчинитися, маса — загуснути, а колір — стати темнішим. Зняти з вогню та залишити на 4-5 годин до повного вистигання, після чого перекласти в банку з щільною кришкою. Зберігати в холодильнику.