Що готувати зі сливами: 5 цікавих сезонних рецептів

Не тільки пиріг!

Осінь — час смачних пирогів. Зокрема, зі сливами. Але, крім пирогів, зі сливами можна приготувати ще безліч смачних страв.

Авторка кулінарного блогу «Котлетка» та головна редакторка першого гастрономічного порталу SHUBA Маша Сердюк пропонує цікаві та смачні страви зі сливами. А також канонічний рецепт сливового пирога — куди ж без нього!

Сливовий пиріг

Цей рецепт легендарного сливового пирога з газети The New York Times став культовим. Його готують уже кілька поколінь американців, а тепер — і мешканці інших країн.

Рецепт сливового пирога від Маріан Буррос у NYT публікували кожного вересня з 1983 по 1989 рік. Потім редактори вирішили, що цього достатньо. Щоб запобігти обуренню читачів востаннє рецепт надрукували великим шрифтом з пунктирною лінією навколо нього, щоб заохотити людей зробити вирізку. Це допомогло, люди почали додавати вирізку у свої кулінарні записники або вішати на холодильник.

Інгредієнти:

вершкове масло — 120 г

яйця — 2 шт.

цукор — 150 г + 2 ст. л.

борошно — 150 г  

розпушувач — 1 ч. л. 

сіль — щіпка 

кориця — 1 ч. л.

сливи — 12 шт.

Як приготувати сливовий пиріг

Масло кімнатної температури збити з цукром і щіпкою солі. По одному вибивати яйця, продовжувати збивати. Всипати борошно і розпушувач, вимішати ложкою до однорідності. Перелити у форму діаметром 24 см. Викласти половинки слив зрізом до тіста.

Вимішати 2 ст. л. цукру та 1 ч. л. кориці. Посипати сумішшю сливи. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 40-45 хвилин до красивого золотавого кольору. Подавати сливовий пиріг теплим, за бажання можна прикрасити кулькою ванільного пломбіру.

Карамелізовані сливи

Карамелізовані сливи — універсальний інгредієнт, який можна додавати у різні страви. Вони чудово смакують з ранковою вівсянкою або з кисломолочним сиром і сметаною, їх можна додавати у випічку та салати з курячою печінкою, або ж подавати до млинців чи морозива.

Головне у цьому рецепті — використовувати свіжі, пружні сливи.

Інгредієнти:

сливи — 500 г

вершкове масло — 100 г

цукор — 5 ст. л.

Як приготувати карамелізовані сливи

Сливи помити, витерти насухо. Розрізати навпіл, видалити кісточки. Якщо сливи великі, можна розрізати половинки ще на дві частини.

У глибокій сковороді розтопити вершкове масло. Коли розтане, всипати цукор і добре його розмішати. Коли цукор перетвориться на карамель, викласти сливи зрізом донизу, потримати їх хвилину-дві на невеликому вогні. Потім перевернути, тримати в карамелі ще хвилинку, після чого зняти сливи з вогню.

Капрезе зі сливами

Італійський салат капрезе — найпростіша в приготуванні страва, яку тільки можна придумати. Поєднання томатів, моцарели й зеленого базиліку, мабуть, можна назвати найвдалішим фудпейрингом у світі. Проте цей рецепт не є канонічним, томати у цій страві можна замінити сливами — вийде не менш смачно.

Фото: whatshouldimakefor.com

Інгредієнти:

моцарела або бурата — 2 шт.

сливи — 500 г

м’ята — 1 пучок

зелений базилік — 1 пучок

оливкова олія, лимонний сік

свіжомелений чорний перець

Як приготувати капрезе зі сливами

Сливи та зелень помити, обсушити. З м’яти та базиліку обірвати листочки. Сливи розрізати навпіл, видалити кісточки. Половинки слив нарізати скибочками або кружальцями.

Якщо у вас моцарела, нарізати її кружальцями. Якщо бурата — викласти кульки сиру на середину великої пласкої тарілки. Шматочки слив викласти на тарілку по колу, чергуючи їх з листочками м’яти та базиліку. Скропити лимонним соком і оливковою олією. Посипати свіжомеленим чорним перцем.

Курка, запечена зі сливами

М’ясо зі сливами — не дуже популярне поєднання в наших широтах. І дарма. Кислинка слив (утім, як й інших фруктів чи ягід) ідеально відтіняє смак птиці або червоного м’яса. За схожим принципом ви можете приготувати курку з яблуками або айвою. І так, нехай вас не дивує наявність кориці в інгредієнтах — це дуже смачно!

Фото: oliveandmango.com

Інгредієнти:

курячі стегна — 5 шт.

сливи — 10 шт.

цибуля шалот — 5 шт.

цукор — 2 ст. л.

кориця — 1 ч. л.

сіль, перець — на смак

олія, лимонний сік

Як приготувати курку, запечену зі сливами

Духовку розігріти до 200 градусів. Цукор змішати з корицею. Сливи помити, витерти насухо. Розрізати навпіл, видалити кісточки. Цибулю почистити, розрізати навпіл. Жароміцну форму змастити олією, викласти половинки слив і цибулю. Присипати сумішшю цукру й кориці. Поставити в духовку на 15-20 хвилин — поверхня слив і цибулі має карамелізуватися.

Курку помити, витерти насухо паперовими рушниками. Викласти в глибоку миску, збризнути лимонним соком і олією, посипати сіллю й перцем. Добре перемішати руками, щоб спеції та олія огорнули курку з усіх боків.

Дістати запечені сливи з духовки, викласти на них курку. Накрити форму кришкою або фольгою, повернути в духовку. Зменшити потужність до 180 градусів, запікати 30 хвилин. Дістати з духовки, зняти кришку або фольгу. Повернути в духовку на 10-15 хвилин, аби на курці утворилася апетитна золотава скоринка.

Ткемалі — грузинський соус зі слив

Ткемалі — справжня зірка грузинської кухні, цей соус подають до яловичини, свинини, баранини, птиці, страв із картоплі.

Взагалі-то ткемалі — це назва грузинського різновиду аличі, і саме з аличі готують цей соус. В залежності від кольору аличі соус буває різного кольору — червоний, жовтий або зелений. Якщо ви не маєте аличі, можна взяти будь-яку сливу, наприклад, угорку.

Фото: whereismyspoon.co

Інгредієнти:

сливи — 1 кг 

цукор — 1 ст. л. 

сіль — 3 ч. л. 

часник — 5-6 зубчиків

кінза — 1 пучок

м’ята — невеликий пучок

перець чилі — 1 шт.

хмелі-сунелі — 2 ч. л.

вода — пів склянки 

Як приготувати соус ткемалі

Сливи помити, розрізати навпіл, видалити кісточки. Скласти в каструлю, додати воду, цукор і сіль. Довести до кипіння, зменшити вогонь і варити, помішуючи, 20 хвилин. Сливи мають пустити сік і розм’якнути.

М’яту і кінзу помити, обсушити й обірвати листочки. Чилі розрізати навпіл і видалити кісточки. Дрібно порізати. Часник почистити, пропустити через прес. Усе додати в каструлю зі сливами та проварити разом хвилин п’ять. Перебити все блендером до гладенької, однорідної консистенції, охолодити та перелити в банку з щільною кришкою. Зберігати в холодильнику.


Реклама

Популярні матеріали

Знайомтеся, Олександр «Терен» — український ветеран та новий...


«Я часто питала, за що мені ця втрата. А потім зрозуміла: війна не...


Найстильніші сумки для літньої пори в новій колекції HARVEST...


Читайте також
Стиль життя / Блог стиль життя

Бердвотчинг: що це таке і де його шукати

Популярні матеріали