В Україні триває сезон аспарагусу, або, як його ще називають, шпараги. Гастрожурналістка та авторка фудблогу «Котлетка» Маша Сердюк ділиться рецептами страв зі шпарагами та радить поквапитися з приготуванням: адже фермерська спаржа буває лише 50 днів на рік. В іншу пору року в супермаркетах продають лише тепличні шпараги.
Сніданок. Омлет зі спаржею
Інгредієнти:
· шпараги — 5–7 шт.
· яйця — 2 шт.
· молоко або вершки — 3 ст. л.
· часник — 2 зубчики
· олія — для смаження
· сіль, перець — до смаку
· тертий твердий сир — жменя
Як готувати:
Шпараги миємо, відрізаємо жорсткі частини. Опускаємо на 1 хвилину в киплячу підсолену воду, після чого відкидаємо аспарагус на друшляк і даємо стекти.
Викладаємо на добре розігріту та змащену олією пательню, додаємо два зубчики часнику (перед цим приплюсніть їх широким ножем, аби вони розчавилися та трохи пустили сік). Смажимо, помішуючи, поки спаржа не набуде красивого золотавого кольору. Коли шпараги «засмагнуть» з усіх боків, зменшуємо вогонь і видаляємо часник зі сковорідки.
У глибокій мисці збиваємо яйця з вершками/молоком, тертим сиром і дрібкою солі й перцю. Отриману суміш вливаємо на сковорідку з аспарагусом, накриваємо кришкою та смажимо все разом на невеликому вогні хвилин 5–8.
Обід. Крем-суп зі спаржею
Інгредієнти:
· спаржа — 500 г
· вершкове масло — 2 ст. л.
· олія — 2 ст. л.
· ріпчаста цибуля — 1 шт.
· овочевий або м’ясний бульйон — 2 склянки
· вершки — 2 склянки
· сіль, перець — до смаку
Як готувати
Цибулю ріжемо дрібними кубиками або тонкими півкільцями. Викладаємо в каструлю з товстим дном і смажимо до прозорості на суміші олії та вершкового масла.
Спаржу миємо, видаляємо жорсткі частини та ріжемо на 3–4 частини. Додаємо в каструлю до смаженої цибулі та заливаємо бульйоном. Додаємо трохи солі й перцю, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо на слабкому вогні 20 хвилин.
Коли шпараги стануть м’якими, зливаємо бульйон у чашку, а гущу подрібнюємо блендером разом із вершками. Густоту супу регулюємо на власний смак: якщо хочете більш рідку страву, додайте більше вершків або бульйону.
Вечеря. Ризото зі спаржею
Інгредієнти:
· спаржа — 500 г
· рис для ризото (арборіо чи віалоне) — 350 г
· біле сухе вино — пів склянки
· ріпчаста цибуля — 1 шт.
· тертий пармезан — 50 г
· нежирні вершки — пів склянки
· оливкова олія — 2 ст. л.
· вершкове масло — 2 ст. л.
· сіль, перець — до смаку
Як готувати
Спаржу миємо, відрізаємо верхівки та відкладаємо вбік. Стебла ріжемо шматочками та відварюємо в підсоленій воді хвилин 15–20. Готові шпараги дістаємо з бульйону, подрібнюємо блендером та повертаємо назад у бульйон.
Цибулю чистимо та ріжемо дрібними кубиками. Викладаємо в глибоку пательню з товстим дном та смажимо на суміші олії та вершкового масла. Коли цибуля стане золотавого кольору, додаємо верхівки спаржі та злегка обсмажуємо. Після цього додаємо рис та смажимо все разом, поки рис не стане прозорим.
Вливаємо вино. Тушкуємо на повільному вогні. Після того, як вино випарується, додаємо вершки. Коли рис вбере вершки, підливаємо пів склянки гарячого бульйону зі спаржею. Наступну порцію бульйону додаємо після того, як рис вбере в себе попередню рідину. Рис завжди має бути покритий бульйоном.
Готове ризото має кремоподібну консистенцію. Рис має залишатися al dente, тобто трохи твердим. Наприкінці додати тертий пармезан, сіль, перець і все перемішати.