Найперше, що треба знати: салат з оселедцем придумали не в Радянському Союзі. Салати з інгредієнтів, типових для шуби, були поширені ще в першій половині XIX століття в кухнях країн Скандинавії, а також у Німеччині під назвою «Оселедцевий салат».

Загугліть Sillsallad, Sildesalat або Heringssalat — ви знайдете безліч рецептів від іноземних кулінарних видань і блогерів, у яких немає жодної згадки про те, що це надбання СРСР. І тим паче ніхто не називає цей салат російським.
Англійська куховарська книга Modern cookery for private families 1845 року містила рецепт шведського оселедцевого салату, що складається з норвезького оселедця, покладеного на дно тарілки і покритого нарізаним буряком, картоплею, маринованими огірками, тертим яблуком і посіченими яйцями. Тим часом норвезьке видання Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen за 1851 рік пропонувало для цього салату викласти оселедець на дно страви, а зверху розкласти буряк, моркву, яйця та інші інгредієнти, при цьому не перемішуючи їх.
Такі страви зазвичай заправлялися легким дресингом на кшталт суміші олії та кислого компонента (оцет або лимонний сік). Майонезом салати з оселедцем почали заправляти у другій половині ХХ століття, коли соус із олії та яєць почав стрімко входити в моду.
«Шуба у млинцях! Ви коли-небудь бачили таке? А це дуже смачно і сподобається всім, кому хочеться приготувати страви дитинства по-новому», - ділиться засновниця українського бренду BOGIKA Єва Галайда.
Для приготування вам знадобляться:
Для млинців: 3 яйця, 90 г борошна, 300 мл молока, 30 мл олії, ½ чайна ложка солі
Для начинки: 1 варена морква, 200 г оселедця, ⅓ цибулі, 1 великий варений буряк та картопля, 2 варених яйця, сметана або майонез
Готуємо салат:
- Щоб приготувати млинці, потрібно змішати необхідні інгредієнти, ретельно перемішати або збити блендером, а після смажити до готовності.
- Потім переходьте до начинки: перетріть варені овочі та яйця на терці, а оселедець та цибулю наріжте.
- І найкраща частина: викладайте начинку на млинець та загортуйте.