Ромово-фруктова паска: покроковий рецепт

Дивовижно смачна великодня випічка

До Великодня залишилося лише два дні, тому саме час розпочинати пекти паски або замовляти їх у перевірених локаціях. Сьогодні ми приготуємо дуже смачну ромово-фруктову паску, покроковим рецептом якої поділилася українська food-блогерка.

«Паска дуже ароматна, насичена смаками, печу її понад 10 років і всім раджу», — розповідає food-експертка Світлана Левицька.

паска рецепт

Покроковий рецепт паски:

За добу до випічки замочуємо сухофрукти в ромі та підготовляємо мигдаль.

Родзинки — 100 г

Курага — 100 г

Чорнослив — 100 г

Сушена вишня — 100 г

Журавлина — 100 г

Ром — 50 г

Сухофрукти подрібнюємо, затрамбовуємо в баночки та заливаємо ромом. Для більшого аромату й кращого просочування фруктів порцію рому можна подвоїти. Протягом дня вертимо баночки, щоб ром розподілявся рівномірно.

Мигдаль — 100 г

Заливаємо кип‘ятком, очищуємо від шкірки, просушуємо в духовці, подрібнюємо.

Місимо тісто

Борошно — 500 г (це приблизна цифра, бо кінцевий результат залежить від вологості всіх інгредієнтів. Цього разу в мене пішло значно більше.).

Дріжджі. Я люблю пресовані, але через те, що паска вийшла експромтом, на хазяйстві були тільки сухі.

Отже, сухих дріжджів — 10 г

Пресованих — 30 г

Сухі швидкодійні можна одразу всипати в борошно, пресовані та звичайні сухі бажано розчинити в теплому молоці.

Молоко тепле — 200 мл

Масло розтоплене — 150 г

Дрібка солі

Жовтки — 5 шт.

Білки — 3 шт.

Цукор — 150-200 г (я беру 150 г, мені фрукти дуже солодкі).

Цедра 1 лимона

Ваніль до смаку

Готуємо паску: покроковий рецепт

Розподіляємо цукор між білками та жовтками. Білки збиваємо в густу піну, але не до стійких піків. Жовтки перетираємо до білого кольору. До жовтків додаємо цедру і ваніль. У мене лимон був зі стороннім запахом, замінила цедру на екстракт апельсина.

Важливо: не беріть одразу все борошно! Для початку візьміть приблизно 3/4.

Змішуємо сухі інгредієнти. Додаємо молоко, розтоплене масло, суміш із жовтків. Замішуємо тісто, поки рідке. Акуратно вводимо в нього збиті білки. Поступово вимішуючи, додаємо борошно, що залишилось, доводячи до потрібної консистенції. (Не обов’язково піде все, дивіться на консистенцію. А можливо, знадобиться ще трішки додати.) Тісто не повинно бути крутим, воно має липнути до сухих рук. Змащуйте руки олією, щоб легше було місити.

Відправляємо тісто підходити приблизно на 2-3 години, воно має збільшитись у 3 рази.

Сухофрукти відкидаємо на сито, щоб стекла зайва волога.

Тісто підійшло — обвалюємо сухофрукти у борошні, додаємо до нашого тіста разом із горішками. Раджу додавати поступово, щоб розподілити рівномірно, — місити дуже важко.

Формуємо колобочки. Оскільки тісто із сухофруктами важке, наші пасочки при розстойці виростуть приблизно у 2 рази. У форми 300 мл я накладала 350 г тіста — можна було й більше, бо ще залишилось місце, куди рости.

Залишаємо в теплому місці підійматися на 1,5-2 години. Орієнтуємось на подвійне збільшення в об’ємі.

Випікати за температури 180 градусів. Мої 350-грамові пеклися 40 хвилин.


Реклама

Популярні матеріали

Книжкові новинки червня, на які варто звернути увагу


Гід найгарнішими весільними сукнями 2024 року


«ТопШефи х WINETIME. Готуємо разом»: Іван Булавін ділиться...


Читайте також
Популярні матеріали