«Січеники — смачна соковита страва з хрумкою скоринкою, яка урізноманітнить повсякденне меню. Готувати її дуже просто та здебільшого можна обійтися лише чотирма інгредієнтами — рибою, борошном, яйцем та сіллю.
Подавати січеники можна з улюбленою кашею, макаронами, з вершковим чи томатним соусом, а також брати із собою в подорож. Не переймайтеся: якщо вони добре пропечені чи просмажені, то строк придатності до 4-5 годин. Вони смакують як у гарячому вигляді, так і охолодженими. І ще — січеники відрізняються від котлет тим, що використовується посічене м’ясо, завдяки чому страва має зовсім іншу структуру», — пояснює Євген Клопотенко.
Секрети приготування рибних січеників
Для рибних січеників ви можете брати готове філе чи цілу рибу. Якщо хочете скоротити час приготування, просто посічіть рибу ножем. А нам захотілося попередньо наситити смак риби бульйоном, тож відварили її із цибулею, морквою та оцтом. Щодо спецій, достатньо буде використати лише сіль та мелений чорний перець. Якщо у вас є бажання урізноманітнити смак, використовуйте будь-яку зелень — петрушку, кріп, кінзу чи базилік. Також додайте сухі прянощі — перець чилі, коріандр та часник.
Січеники смажать на пательні чи готують у фритюрі, тоді страва буде більш жирною. Ми вирішили запекти, щоб не використовувати олію й тим самим зменшити калорійність страви. Вийшло дуже смачно, соковито, ніжно та з хрумкою скоринкою. Обов’язково спробуйте й ви.
Як приготувати рибні січеники
Інгредієнти:
600-700 г філе сома (1 невеликий сом)
100 мл оцту
1 велика цибулина
1 середня морквина
1 л води
1 яйце
1 ст. л. борошна
3-4 ст. л. панірувальних сухарів
сіль та перець до смаку
Рибні січеники з хрумкою скоринкою: покроковий рецепт
Зваріть рибу в бульйоні. Тушку сома випатрайте, видаліть зябра, добре помийте та наріжте великими шматками. Перекладіть рибу разом з головою в сотейник чи каструлю, залийте 1 л холодної води, додайте 100 мл оцту, очищену та розрізану навхрест цибулину та морквину, нарізану великими шматками. Варіть на середньому вогні після закипання 2-3 хвилини та залиште охолоджуватися в бульйоні.
Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів.
Зробіть січений фарш. Вийміть шматки риби з бульйону, видаліть усі кісточки та посічіть гострим ножем філе. Перекладіть у глибоку миску, додайте 1 яйце та 1 ст. л. борошна. Посоліть та поперчіть до смаку. Вимішайте фарш до однорідної консистенції. Краще використовувати сіль дрібного помелу, вона швидше розтане.
Сформуйте січеники. У тарілку висипте 3-4 ст. л. панірувальних сухарів, із січеного фаршу зробіть січеники масою 50 г та плоскої круглої форми, а потім кожен запаніруйте.
Деко застеліть пергаментним папером, викладіть січеники та поставте запікатися на 7-10 хвилин за температури 180 градусів. Якщо ваші січеники великі, вам знадобиться більше часу на їхнє приготування.
Подавайте гарячими чи холодними з улюбленим соусом.