Влітку всім нам хочеться приготувати простий, швидкий, але смачний сніданок. Зустрічайте — шакшука, це той рідкісний випадок, коли не напружуєшся, але отримуєш неймовірний результат.
Традиційний рецепт шакшуки складається з яєць, які припущені в рагу з томатів з додаванням гострих прянощів. Подається на пательні, яка довго зберігає тепло. А я пропоную зробити зелену шакшуку зі спаржевою квасолею та горошком, які ми приготуємо до стану аль-денте, щоб зберегти якомога більше користі. Хрумка та соковита смакота!
Поради з приготування шакшуки
У сезон використовуйте свіжу спаржеву квасолю та зелений горошок. Якщо не маєте, беріть заморожені та розморозьте заздалегідь. Щоб не було зайвої рідини, відкиньте бобові на друшляк. А от листя шпинату нам потрібні тільки свіжі. У мене — сорт бебі, але підійде і звичайний.
Готуючи шакшуку, найскладніше — точно визначити, коли яйця готові. Все тому, що вони продовжують смажитися від залишкового тепла інгредієнтів, навіть коли ви зняли страву з вогню. Моя порада — накрийте пательню на кілька хвилин кришкою, аби яйця рівномірно приготувалися, а як тільки білок згорнеться, вимикайте плиту, знімайте кришку та подавайте до столу.
Як приготувати «зелену» шакшуку
Інгредієнти для шакшуки:
4 яйця
100 г зеленої спаржевої квасолі
100 г зеленого горошку
100 г бебі шпинату
2 зубчики часнику
5 пір’їн зеленої цибулі
5 гілочок зелені петрушки
2-3 ст. л. оливкової олії
1 ст. л. сухих італійських трав
сіль та перець до смаку
«Зелена» шакшука: покроковий рецепт
- Відріжте білу частину з 5 пір`їн зеленої цибулі та дрібно наріжте. Зелену частину поки відкладіть, але недалеко, бо вона нам скоро теж знадобиться. Розігрійте пательню з 2-3 ст. л. оливкової олії та підсмажте цибулю кілька хвилин. Вона має стати трохи рум`яною.
- Якщо у вас довга спаржева квасоля, розріжте її на 2-3 частини. Розчавіть ножем 2 зубчики часнику та подрібніть. Додайте на пательню до цибулі разом зі 100 г зеленої спаржевої квасолі, 100 г зеленого горошку та 100 г бебі шпинату. Готуйте все разом приблизно 3 хвилини, постійно помішуючи. Овочі мають залишитися хрумкими.
- Рівномірно розподіліть усі складові на пательні та символічно утворіть лунки для 4 яєць. Вбийте у них яйця.
- Посоліть та притрусіть 1 ст. л. сухих італійських трав. Накрийте кришкою та смажте на середньому вогні 3-4 хвилини, щоб білок вже приготувався, а жовток залишався рідким.
- Подрібніть зелень з цибулі, яка залишилася, а також помийте 5 гілочок зелені петрушки, обірвіть листочки та теж подрібніть. Подавайте шакшуку на пательні, посипавши зеленню.