Рецепт вертути з яблуками та вершковою глазур’ю

Українська випічка до чаю, яка подобається всім

«Вертута — закручена у формі равлика булочка. Цю здобу можна доволі швидко зробити, бо в її основі бездріжджове тісто. Тож берете інгредієнти, все змішуєте — можна і без певної черговості — та вимішуєте еластичне тісто.

Пропонуємо зробити вертуту з яблучно-родзинковою начинкою та змастити її солодкою вершковою глазур’ю. Хоча для цих булочок ви в майбутньому можете обрати будь-яку «серцевину»: солону, солодку чи навіть пікантну, додаючи, наприклад, зелень та спеції. У нашому рецепті варіант вертути в міру солодкий, а надихали нас знамениті синабони. Можна їсти, запиваючи чаєм, кавою чи какао, а ще брати із собою як перекус у дорогу. Якщо влаштовуєте дитині день народження, вертути теж будуть у пригоді — почастуйте ними гостей або взагалі влаштуйте майстер-клас із випікання», — радить Євген Клопотенко.

Поради щодо приготування вертути

Для начинки беріть солодкі та тверді сорти яблук. Якщо виявилося, що вони у вас кислі, то рекомендуємо збільшити кількість цукру. Також є альтернатива — використовуйте груші. Замість родзинок можна взяти нарізану курагу, інжир чи сушене манго або зробити мікс із улюблених сухофруктів. Ці інгредієнти варто замочити на 15 хвилин у гарячій воді, потім промити та обсушити на паперовому рушнику до того, як додаватимете у випічку.

Щодо прянощів, наша вертута має насичений аромат кориці. Якщо є бажання, можете додати ще мелений імбир та цедру половини лимона чи апельсина. Саме ці складові підсилять ароматне звучання основної приправи в цій випічці — кориці. Для глазурі обов’язково використовуйте масло найвищої жирності, а крем-сир оберіть без будь-яких додаткових інгредієнтів, наприклад маскарпоне, філадельфію тощо.

І напевно, з досвіду ви знаєте, що випічка під час взаємодії з киснем швидко черствіє, тож не залишайте вертуту лежати на тарілці. Загорніть у харчову плівку, складіть у поліетиленовий пакет чи пластмасові ємності з кришками. Згодом можна булочки розігріти за низької температури у мікрохвильовій печі. Але пильнуйте, бо глазур може потекти. Це не матиме значного впливу на смак, хіба що ззовні вигляд буде менш апетитний.

Як приготувати вертуту з яблуками та вершковою глазур’ю

Інгредієнти:

Для тіста:

300 г борошна

100 мл соняшникової олії

100 мл води

2 яйця (з одного — тільки жовток)

1/2 ч. л. цукру

дрібка солі

Для начинки:

2 яблука

50-75 г родзинок

1 ст. л. меленої кориці

2 ст. л. цукру

1 лимон

Для вершкової глазурі:

200 г цукрової пудри

200 г вершкового масла (82,5%)

200 г вершкового сиру або крем-сиру

1/2 лимона (сік)

2 ст. л. молока

Покроковий рецепт вертути з яблуками та вершковою глазур’ю

Дістаньте вершкове масло з холодильника, стабілізуйте його температуру до кімнатної. Родзинки промийте та обсушіть паперовим рушником.

Приготуйте тісто. Підігрійте воду до 40 градусів чи орієнтуйтеся на власні відчуття — вода повинна бути теплою. На робочу поверхню або у глибоку миску просійте 300 г борошна. Зробіть заглиблення всередині та вбийте в нього 1 яйце, додайте дрібку солі, 1/2 ч. л. цукру, влийте 100 мл соняшникової олії та 100 мл теплої води. Замісіть пластичне тісто. Якщо є бажання, використовуйте кухонну машину з насадкою «Гак». З тіста зробіть кулю, покладіть у миску, накрийте рушником та залиште відпочивати на 30 хвилин.

Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів.

Приготуйте начинку. Почистьте 2 яблука від шкірки, натріть на великій тертці та перекладіть у миску. Додайте 50-75 г родзинок, 1 ст. л. меленої кориці, 2 ст. л. цукру та сік з одного лимона. Перемішайте. Якщо хочете, можете використовувати менше цукру, але повірте: наша пропорція — ідеальна. Начинку отримаєте в міру солодку.

Сформуйте вертути. Усе тісто поділіть на рівномірні невеличкі шматочки — майбутні булочки. Кожен шматок розкачайте в тонкий пласт круглої форми завтовшки 2-3 мм. На всю поверхню викладіть начинку та загорніть равликом.

Деко застеліть пергаментом та викладіть на нього «равлики». Відокремте білок від жовтка. Останній перекладіть у миску та трішки збовтайте виделкою. За допомогою кулінарного пензлика змастіть кожну вертуту зверху жовтком. Поставте запікатися на 20 хвилин за температури 180 градусів у режимі конвекції. Орієнтуйтеся на появу золотої скоринки на булочках.

Зробіть глазур. Візьміть 200 г вершкового сиру чи крем-сиру та 200 г вершкового масла жирністю 82,5%, перекладіть у миску, додайте 200 г цукрової пудри, влийте сік половини лимона, 2 ст. л. молока та розімніть віничком. Кількість цукрової пудри регулюйте, виходячи зі своїх смакових уподобань. Можете використовувати кухонну машину з насадкою «Віничок», щоб прискорити процес приготування.

Вертути дістаньте з духовки та залиште повністю охолоджуватися на деку.

Потім перекладіть на тарілку та кожну змастіть глазур’ю.


Реклама

Популярні матеріали

10 фільмів, які варто передивитися цієї осені


Одна сумка, яку полюбили всі модниці цієї осені


Благодійні ініціативи до місяця обізнаності про рак молочної...


Читайте також
Популярні матеріали