«Вертута — закручена у формі равлика булочка. Цю здобу можна доволі швидко зробити, бо в її основі бездріжджове тісто. Тож берете інгредієнти, все змішуєте — можна і без певної черговості — та вимішуєте еластичне тісто.
Пропонуємо зробити вертуту з яблучно-родзинковою начинкою та змастити її солодкою вершковою глазур’ю. Хоча для цих булочок ви в майбутньому можете обрати будь-яку «серцевину»: солону, солодку чи навіть пікантну, додаючи, наприклад, зелень та спеції. У нашому рецепті варіант вертути в міру солодкий, а надихали нас знамениті синабони. Можна їсти, запиваючи чаєм, кавою чи какао, а ще брати із собою як перекус у дорогу. Якщо влаштовуєте дитині день народження, вертути теж будуть у пригоді — почастуйте ними гостей або взагалі влаштуйте майстер-клас із випікання», — радить Євген Клопотенко.
Поради щодо приготування вертути
Для начинки беріть солодкі та тверді сорти яблук. Якщо виявилося, що вони у вас кислі, то рекомендуємо збільшити кількість цукру. Також є альтернатива — використовуйте груші. Замість родзинок можна взяти нарізану курагу, інжир чи сушене манго або зробити мікс із улюблених сухофруктів. Ці інгредієнти варто замочити на 15 хвилин у гарячій воді, потім промити та обсушити на паперовому рушнику до того, як додаватимете у випічку.
Щодо прянощів, наша вертута має насичений аромат кориці. Якщо є бажання, можете додати ще мелений імбир та цедру половини лимона чи апельсина. Саме ці складові підсилять ароматне звучання основної приправи в цій випічці — кориці. Для глазурі обов’язково використовуйте масло найвищої жирності, а крем-сир оберіть без будь-яких додаткових інгредієнтів, наприклад маскарпоне, філадельфію тощо.
І напевно, з досвіду ви знаєте, що випічка під час взаємодії з киснем швидко черствіє, тож не залишайте вертуту лежати на тарілці. Загорніть у харчову плівку, складіть у поліетиленовий пакет чи пластмасові ємності з кришками. Згодом можна булочки розігріти за низької температури у мікрохвильовій печі. Але пильнуйте, бо глазур може потекти. Це не матиме значного впливу на смак, хіба що ззовні вигляд буде менш апетитний.
Як приготувати вертуту з яблуками та вершковою глазур’ю
Інгредієнти:
Для тіста:
300 г борошна
100 мл соняшникової олії
100 мл води
2 яйця (з одного — тільки жовток)
1/2 ч. л. цукру
дрібка солі
Для начинки:
2 яблука
50-75 г родзинок
1 ст. л. меленої кориці
2 ст. л. цукру
1 лимон
Для вершкової глазурі:
200 г цукрової пудри
200 г вершкового масла (82,5%)
200 г вершкового сиру або крем-сиру
1/2 лимона (сік)
2 ст. л. молока
Покроковий рецепт вертути з яблуками та вершковою глазур’ю
Дістаньте вершкове масло з холодильника, стабілізуйте його температуру до кімнатної. Родзинки промийте та обсушіть паперовим рушником.
Приготуйте тісто. Підігрійте воду до 40 градусів чи орієнтуйтеся на власні відчуття — вода повинна бути теплою. На робочу поверхню або у глибоку миску просійте 300 г борошна. Зробіть заглиблення всередині та вбийте в нього 1 яйце, додайте дрібку солі, 1/2 ч. л. цукру, влийте 100 мл соняшникової олії та 100 мл теплої води. Замісіть пластичне тісто. Якщо є бажання, використовуйте кухонну машину з насадкою «Гак». З тіста зробіть кулю, покладіть у миску, накрийте рушником та залиште відпочивати на 30 хвилин.
Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів.
Приготуйте начинку. Почистьте 2 яблука від шкірки, натріть на великій тертці та перекладіть у миску. Додайте 50-75 г родзинок, 1 ст. л. меленої кориці, 2 ст. л. цукру та сік з одного лимона. Перемішайте. Якщо хочете, можете використовувати менше цукру, але повірте: наша пропорція — ідеальна. Начинку отримаєте в міру солодку.
Сформуйте вертути. Усе тісто поділіть на рівномірні невеличкі шматочки — майбутні булочки. Кожен шматок розкачайте в тонкий пласт круглої форми завтовшки 2-3 мм. На всю поверхню викладіть начинку та загорніть равликом.
Деко застеліть пергаментом та викладіть на нього «равлики». Відокремте білок від жовтка. Останній перекладіть у миску та трішки збовтайте виделкою. За допомогою кулінарного пензлика змастіть кожну вертуту зверху жовтком. Поставте запікатися на 20 хвилин за температури 180 градусів у режимі конвекції. Орієнтуйтеся на появу золотої скоринки на булочках.
Зробіть глазур. Візьміть 200 г вершкового сиру чи крем-сиру та 200 г вершкового масла жирністю 82,5%, перекладіть у миску, додайте 200 г цукрової пудри, влийте сік половини лимона, 2 ст. л. молока та розімніть віничком. Кількість цукрової пудри регулюйте, виходячи зі своїх смакових уподобань. Можете використовувати кухонну машину з насадкою «Віничок», щоб прискорити процес приготування.
Вертути дістаньте з духовки та залиште повністю охолоджуватися на деку.
Потім перекладіть на тарілку та кожну змастіть глазур’ю.