«Я не розумію, чому дехто ображається, коли кажуть, що українці всюди своє сало додають. Смажать на ньому картоплю та яєчню, обов’язково їдять вприкуску з борщем, капусняком, а ще роблять начинку у вареники, пиріжки та й просто викладають на хліб із гірчицею. Відповідь очевидна — бо дуже смачно, а ми — магістри смаку!» — запевняє Євген Клопотенко.
А ще мені спало на думку приготувати римську піцу… з салом. Тільки уявіть: пухке м’якеньке тісто, соковита томатна начинка, тягучий сир і таке смачне наше сальце. Ви зрозумієте, що це ідеальне поєднання, коли спробуєте, бо у мене сумнівів немає. Тому ось вам тісто для римської піци, рецепт якого дуже детально описаний, тому я знаю, що у вас вийде так, як у мене. Для його приготування потрібен час, але повірте, очікування буде виправдано дивовижним смаком.
Поради з приготування соусу та начинки
Для томатного соусу беріть томати пелаті — цілі або шматочками. Різниці немає, ми все одно будемо перебивати їх до однорідності. Якщо у вас є спілі м’ясисті томати з мінімальною кількістю насіння, можете використати їх. Якщо не маєте свіжого базиліку, використайте кілька дрібок сушеного.
А ще нам потрібен твердий сир моцарела, бо при плавленні він стає напрочуд тягучим та смачним, та, як ви здогадалися, шматочки сала. До нього у соус ми додамо ще й часничок. У мене домашнє копчене сало, але підійде і просте солоне. Бажано, щоб воно зберігалося в морозильній камері, вам тоді легше буде нарізати тонкі слайси.
Як приготувати римську піцу з салом
Інгредієнти:
Для томатного соусу:
150 г томатів пелаті
2 зубчики часнику
1 ст. л. оливкової олії
3 листочки базиліку
дрібка солі
дрібка цукру
Для начинки:
150 г твердої моцарели
50 г копченого або замороженого сала
Римська піца з салом: покроковий рецепт
Поки римське тісто для піци підходить, зробіть томатний соус. В миску перекладіть 150 г томатів пелаті, додайте 2 зубчики часнику, дрібку солі, дрібку цукру, 3 листочки базиліку та влийте 1 ст. л. оливкової олії. Перебийте до однорідності занурювальним блендером. Спробуйте, у вас має вийти насичений смаком соус. За необхідності ще доведіть смак сіллю.
Увімкніть духовку розігріватися до 230 градусів. Поверхню, на якій будете розкочувати тісто, змастіть олією. Викладіть його з ємності та трішки розкачайте в необхідну вам форму качалкою. Перекладіть на деко, застелене пергаментним папером, і розтягніть пухке та піддатливе тісто руками, змащеними олією. Товщина має бути приблизно 2 см.
Натріть 150 г моцарели на великій тертці. Змастіть тісто томатним соусом та посипте сиром. Ставте випікатися на 20 хвилин за температури 230 градусів.
Наріжте тонкими слайсами 50 г копченого або замороженого сала.
Готову піцу діставайте з духовки та одразу викладайте зверху наш улюблений національний продукт. Подавайте до столу, поки не остигла.