«У мирний час оладки вносили різноманіття в наші сніданки. Після визволення ЗСУ міста Балаклії ця страва стала символом доброти та людяності. Якщо ви пропустили цю історію, ми нагадаємо. На початку вересня наші воїни почали звільняти на Харківщині один населений пункт за іншим. Люди в Балаклії, які довгий час були під окупацією, зі сльозами радості зустріли визволителів та щиро запропонували їм оладки — те, що мали вдома з гостинців на той момент. Ми вирішили залишити в пам’яті цей історичний епізод! Ділимося своїм простим рецептом оладок без дріжджів та з яблуками. Звісно, подавати страву радимо з родзинками, адже наступним містом, звільненим ЗСУ, був Ізюм.
Поради щодо приготування оладків
Беріть тверді та солодкі сорти яблук. Вони соковиті та добре труться на тертці. Кефір використовуйте жирний, а цукор додавайте на свій смак. Наші оладки вийшли в міру солодкими. Для подачі радимо родзинки залити окропом на 15 хвилин, щоб вони стали м’якими», — рекомендує Євген Клопотенко.
Як приготувати оладки з яблуками на кефірі
Інгредієнти:
2 яйця
250 мл кефіру (2,5%)
160 г борошна
100 г цукру
1 ч. л. розпушувача
дрібка солі
3 яблука
100-150 мл соняшникової олії для смаження
родзинки для подачі
Оладки з яблуками на кефірі: покроковий рецепт
Зробіть тісто. У миску всипте 160 г борошна, 1 ч. л. розпушувача, дрібку солі, додайте 100 г цукру, вбийте 2 яйця та влийте 250 мл кефіру (2,5%). Віничком перемішайте тісто для оладків чи зробіть це за допомогою кухонної машини. У вас має вийти консистенція густої сметани без грудочок.
Помийте 3 яблука та потріть на великій тертці у тісто. Якщо шкірка у яблук тверда, зніміть її. Перемішайте, щоб фрукти рівномірно розподілилися.
Пательню розігрійте із соняшниковою олією, викладайте ополоником оладки та випікайте по 1 хвилині з кожного боку. Викладайте на паперовий рушник, аби увібралася зайва олія.
Оладки посипте сухими чи запареними заздалегідь в окропі родзинками. Подавайте страву на стіл гарячою.