Рецепт на 14 лютого: французький десерт крем-брюле

Готуємо з Євгеном Клопотенком

«Крем-брюле — це французький десерт із заварного крему. Але, щоб дістатися до крему, потрібно «пробити» хрустку скоринку. Такий десерт подається у фаянсових або керамічних формочах. У Франції не бояться експериментувати зі смаком крем-брюле, і, здається, від класичного варіанту залишилася лише золотиста скоринка. До нього додають молоко, ром, лаванду, шматочки шоколаду, мелену корицю, зерна ванілі, роблять солоний варіант і навіть подають із лікером.

Це на мене не схоже, але я вирішив приготувати класичний варіант крем-брюле, а все для того, щоб потім було з чим порівняти. Але перед докладним рецептом я поділюся секретами його приготування», — каже Євген Клопотенко.

Секрети приготування десерту крем-брюле

Основний інгредієнт крем-брюле — вершки, і вони повинні бути максимальної жирності. Я використав 33%, і вам раджу.

Якщо задумали робити цей десерт, заздалегідь підготуйте всі інгредієнти, а саме: дістаньте їх із холодильника, оскільки вони повинні бути кімнатної температури.

Цей десерт запікатиметься в духовці, відповідно, потрібні керамічні форми, призначені для духовки. Можна використати і скляні. І тут ще одна порада: не робіть десерт важчим за 120 г, інакше він не пропечеться як слід.

Крем-брюле — ніжний десерт, і умови для його приготування теж повинні бути «ніжними»: жовтки можуть згорнутися, якщо ви за звичкою виставите температуру духовки на 180 градусів. Максимум — 160, але я готував за температури 100 градусів і вважаю її ідеальною для цього десерту.

Якщо ви готуєте крем-брюле вперше, складно визначити на «око», коли приготувався десерт. Якщо описати, то приблизно так: маса у формі не повинна повністю застигнути, вона має бути пластичною, тобто рухатися, але при цьому бути досить щільною. У будь-якому випадку я цей десерт готував уже не раз, тому просто уважно читайте мій покроковий рецепт.

Хрумку скоринку можна зробити декількома способами, наприклад, якщо у вас є горілка, то ви скоротите час приготування. Якщо ні, то можна запекти десерт в режимі гриля впродовж 3 хвилин. Також можна приготувати окремо карамель, почекати, поки десерт охолоне, та залити нею.

Інгредієнти

500 мл вершків 33%

5 жовтків

75 г цукру

1 ч. л. ванільної пудри (або цукру)

2 ст. л. тростинного цукру для скоринки

Десерт крем-брюле: покроковий рецепт

Підготуйте всі інгредієнти для приготування десерту крем-брюле.

Візьміть 500 мл вершків та прогрійте з 1 ст. л. цукру до 80 градусів до появи пари.

В окрему миску додайте 5 жовтків, цукор, що залишився, і ванільну пудру. Перемішайте всі інгредієнти до однорідної маси за допомогою вінчика.

Влийте молочно-вершкову суміш до яєць тонким струменем і перемішайте вінчиком до однорідності.

Тепер можна розливати по формах і ставити в духовку на 60 хвилин за температури 100 градусів. Десерт повинен охолонути, а потім потрібно поставити його в холодильник мінімум на 4 години.

Опісля посипте тростинним цукром і за допомогою горілки припаліть зверху скоринку. Якщо немає горілки, поставте в духовку у режим гриля на 3 хвилини, а потім остудіть.

 

 


Реклама

Популярні матеріали

10 фільмів, які варто передивитися цієї осені


Одна сумка, яку полюбили всі модниці цієї осені


Благодійні ініціативи до місяця обізнаності про рак молочної...


Читайте також
Популярні матеріали