«Крем-брюле — це французький десерт із заварного крему. Але, щоб дістатися до крему, потрібно «пробити» хрустку скоринку. Такий десерт подається у фаянсових або керамічних формочах. У Франції не бояться експериментувати зі смаком крем-брюле, і, здається, від класичного варіанту залишилася лише золотиста скоринка. До нього додають молоко, ром, лаванду, шматочки шоколаду, мелену корицю, зерна ванілі, роблять солоний варіант і навіть подають із лікером.
Це на мене не схоже, але я вирішив приготувати класичний варіант крем-брюле, а все для того, щоб потім було з чим порівняти. Але перед докладним рецептом я поділюся секретами його приготування», — каже Євген Клопотенко.
Секрети приготування десерту крем-брюле
Основний інгредієнт крем-брюле — вершки, і вони повинні бути максимальної жирності. Я використав 33%, і вам раджу.
Якщо задумали робити цей десерт, заздалегідь підготуйте всі інгредієнти, а саме: дістаньте їх із холодильника, оскільки вони повинні бути кімнатної температури.
Цей десерт запікатиметься в духовці, відповідно, потрібні керамічні форми, призначені для духовки. Можна використати і скляні. І тут ще одна порада: не робіть десерт важчим за 120 г, інакше він не пропечеться як слід.
Крем-брюле — ніжний десерт, і умови для його приготування теж повинні бути «ніжними»: жовтки можуть згорнутися, якщо ви за звичкою виставите температуру духовки на 180 градусів. Максимум — 160, але я готував за температури 100 градусів і вважаю її ідеальною для цього десерту.
Якщо ви готуєте крем-брюле вперше, складно визначити на «око», коли приготувався десерт. Якщо описати, то приблизно так: маса у формі не повинна повністю застигнути, вона має бути пластичною, тобто рухатися, але при цьому бути досить щільною. У будь-якому випадку я цей десерт готував уже не раз, тому просто уважно читайте мій покроковий рецепт.
Хрумку скоринку можна зробити декількома способами, наприклад, якщо у вас є горілка, то ви скоротите час приготування. Якщо ні, то можна запекти десерт в режимі гриля впродовж 3 хвилин. Також можна приготувати окремо карамель, почекати, поки десерт охолоне, та залити нею.
Інгредієнти
500 мл вершків 33%
5 жовтків
75 г цукру
1 ч. л. ванільної пудри (або цукру)
2 ст. л. тростинного цукру для скоринки
Десерт крем-брюле: покроковий рецепт
Підготуйте всі інгредієнти для приготування десерту крем-брюле.
Візьміть 500 мл вершків та прогрійте з 1 ст. л. цукру до 80 градусів до появи пари.
В окрему миску додайте 5 жовтків, цукор, що залишився, і ванільну пудру. Перемішайте всі інгредієнти до однорідної маси за допомогою вінчика.
Влийте молочно-вершкову суміш до яєць тонким струменем і перемішайте вінчиком до однорідності.
Тепер можна розливати по формах і ставити в духовку на 60 хвилин за температури 100 градусів. Десерт повинен охолонути, а потім потрібно поставити його в холодильник мінімум на 4 години.
Опісля посипте тростинним цукром і за допомогою горілки припаліть зверху скоринку. Якщо немає горілки, поставте в духовку у режим гриля на 3 хвилини, а потім остудіть.