Узвар із сухофруктів, домашній лимонад із цитрусових, компот із сезонних або заморожених ягід — чудова альтернатива сокам із тетрапаків або газованим напоям, якими рясніє різдвяний та новорічний стіл.
«Для мене узвар — це завжди асоціація з нашими українськими традиціями, особливо святковими. Узвар — це не просто напій, це частинка нашої культурної спадщини. Зимою, коли приходить час компотів, ми, українці, маємо свій особливий варіант — узвар», — розповідає екоактивістка, засновниця компанії Glossary Organic Products та екофонду Glossary Foundation Анастасія Цибуляк та пояснює, чому цей напій такий корисний для імунітету та чудового самопочуття протягом усього холодного сезону:
Окрім дивовижного смаку, цей напій — справжнє джерело вітамінів і мікроелементів. Узвар чудово підходить як натуральний електроліт у випадках вірусів, підвищеної температури чи навіть при розладах травлення після важких застіль.
Рецепт найсмачнішого узвару
Інгредієнти для узвару:
• 200 г сушених абрикосів
• 150 г сушених ягід інжиру
• 100 г чорносливу
• 100 г сушених бананів
• 10 г очищених волоських горіхів
• 10 ядер мигдалю
Готуємо узвар:
1. Увечері підготуйте інгредієнти: викладіть фрукти у глибоку миску, залийте холодною водою та залиште на ніч.
2. Вранці злийте воду, у якій фрукти вимочувалися, та викладіть їх на дно каструлі.
3. Додайте холодну воду так, щоб фрукти були повністю покриті.
4. Варіть на повільному вогні під кришкою до м’якості фруктів.
5. Дайте узвару повністю охолонути.
6. Перелийте напій у скляну посудину, додайте очищені волоські горіхи та мигдаль безпосередньо перед подачею.
Узвар чудово смакує з домашнім печивом чи іншими солодощами. А також цей ароматний український напій можна використовувати як альтернативу воді під час приготування куті. Перевірено: ваші рідні та друзі будуть у захваті від цієї ідеї!