«Кожного літа мене запитують — що приготувати із сезонних фруктів? Сьогодні я хочу розказати вам рецепт пирога зі сливами. Цей пиріг надзвичайно ароматний та смачний. Відразу скажу, що тут є кілька процесів, тому приготування буде не дуже швидким. Але результат стовідсотково вартий витраченого часу. Для основи ми зробимо дуже пишне дріжджове тісто, на яке викладемо шматочки слив. Для того аби у процесі випікання не виділялося забагато сливового соку, а також аби зробити трохи більш хрустку верхню скоринку, ми приготуємо штройзель та присиплемо сливи. Це така масляна крихта, подібна до крамблу. Для прикрашання пирога я раджу ще приготувати крем. Для цього ми зіб’ємо вершки із цукровою пудрою. Це необов’язково, пиріг і так буде дуже смачним, але з кремом вийде ще краще», — радить Євген Клопотенко.
Як приготувати сливовий пиріг
Інгредієнти:
Для дріжджового шару:
600 г борошна
200 мл молока
20 г пресованих дріжджів
150 г цукру
1/2 ч. л. солі
120 г вершкового масла
2 яйця
10 г ванільного цукру
Для начинки:
1 кг слив
Для штройзеля:
200 г цукру
200 г борошна
1 ч. л. меленої кориці
120 г вершкового масла
Для прикрашання (опціонально):
300 мл вершків (33%)
3 ст. л. цукрової пудри
Ніжна основа та хрумка скоринка: рецепт ідеального пирога зі слив
Підготуйте інгредієнти для приготування надзвичайно смачного сливового пирога.
У 200 мл теплого молока розчиніть 20 г пресованих дріжджів та залиште на кілька хвилин.
У миску всипте 600 г борошна, додайте 150 г цукру, 1/2 ч. л. солі та 10 г ванільного цукру.
Вбийте у миску 2 яйця та додайте 120 г розм’якшеного вершкового масла.
Влийте молочну суміш із дріжджами у миску з тістом.
Замісіть м’яке та пластичне тісто, що не липне до рук. Сформуйте з тіста кульку та накрийте чистим рушником. Залиште тісто в теплому місці без протягів на 1 годину для підіймання.
Тим часом підготуйте сливи. Якщо ви використовуєте достатньо великі сливи, як у мене, то потрібно розрізати їх на 8 скибочок. Якщо ж у вас сливи меншого розміру, то достатньо розділити їх навпіл та видалити кісточку.
Для приготування штройзеля з’єднайте спочатку 200 г борошна з 200 г цукру.
Далі додайте 1 ч. л. меленої кориці та 120 г розм’якшеного вершкового масла.
Добре перетріть усе руками до утворення масляної крихти.
Обімніть дріжджове тісто, що підійшло, та розкачайте його в прямокутний пласт за розміром дека для випікання.
Перенесіть тісто на деко з пергаментом та руками розподіліть його рівномірно по всій формі.
Рівномірно розподіліть підготовлені сливи по всій основі пирога.
Засипте всю поверхню пирога штройзелем — масляною крихтою. Залиште пиріг для розстоювання приблизно на 20-30 хвилин. Випікайте пиріг у духовці за температури 180 градусів протягом 40 хвилин до утворення золотавої скоринки.
Дайте пирогу трішки охолонути та наріжте його порційними шматочками. Якщо є бажання, збийте 300 мл вершків жирністю 33% з 3 ст. л. цукрової пудри до консистенції крему та прикрасьте шматочки пирога.