Шеф, ведучий українського кулінарного YouTube Кріп Шоу, волонтер «Наша мета» Сергій Денисов поділився простим рецептом неймовірно смачної хрусткої паляниці.
Інгредієнти
Борошно пшеничне 900 г (90%)
Борошно цільнозернове 100 г (10%)
Закваска 180 г (20%)
Вода 805 мл
Сіль 3%
Готуємо паляницю
Зараз я говоритиму прості речі, але це може здаватись складним, тому зберіться, прочитайте та починайте готувати ближче до вечора.
Етап 1-й
Добре змішуємо борошно та десь 720 мл води і залишаємо на 60 хв за кімнатної температури (22-24 °C). Це називається аутоліз (не плутати з ленд-лізом) — цікавий процес, завдяки йому хліб буде неперевершений: з гарним м’якишем та хрусткою скоринкою.
Тепер додаємо нашу закваску (хто не знає, то найпростіша це борошно/вода, але є вже готові у сухому чи рідкому вигляді, дозування у % зазвичай пишуть на маркуванні), добре вимішуємо та залишаємо на 30 хв.
Додаємо сіль 16 г та залишок холодної води, змішуємо та залишаємо ще на 30 хв.
Тепер залишаємо на 3 години.
Через 1.5 години дістаємо та складаємо: спочатку навпіл, після беремо край та знов навпіл і так «розтягуючи» складаємо 6 разів. Тільки не притискаємо усюди, тільки край. Перевертаємо та залишаємо далі під рушником для ферментації на 1.5 години.
Етап 2-й
Розділяємо тісто на 2 частини. Робимо форму та скругляємо майбутній хліб, далі відпочиваємо 20 хвилин. У підпилений борошном кошик перекладаємо паляницю, залишаємо на 1 годину для вистоювання. Теперь кладемо на ніч до холодильника.
Етап 3-й
Розігріваємо піч та хлібну форму до 240 °C. Робимо надріз на хлібі та перекладаємо на пергаменті для випікання у форму, накриваємо кришкою та випікаємо 30 хвилин. Далі залишаємо з відкритою кришкою на 20-30 хвилин. Охолоджуємо паляницю та насолоджуємося хлібом.