Португальський десерт паштель да ната

Легке тісто та ніжний заварний крем

«Я впевнено можу сказати, що Португалія — це справжній рай для гурманів. Що там тільки не знайдеш: і свіжі морепродукти, і чудово приготоване м’ясо, і, звичайно, божественні десерти. Якщо спитати в когось, хто нещодавно повернувся з Португалії, який десерт вони можуть порекомендувати, майже стовідсотково вам назвуть паштель да ната. Це такі кошики з хрусткого тіста з начинкою із заварного крему, які просто тануть у роті. Уперше їх приготували ченці у монастирі в Белемі понад 300 років тому, бо багато білків ішло для накрохмалювання одягу, а жовтки залишалися. Із часом схожий десерт почали готувати і в інших країнах. У Португалії й досі деякі пари вважають за добру прикмету в день весілля відвідати кондитерську з паштель да ната та з’їсти по десерту, аби шлюб тримався вічно.

За смаком паштель да ната неймовірно ніжний за рахунок легкого тіста та ніжного заварного крему. Хоч оригінальний рецепт і досі зберігається у таємниці, сьогодні ми з вами приготуємо цей десерт за трохи спрощеним рецептом. Це буде не такий традиційний смак, але я впевнений, що він буде схожий та вам сподобається. Секрет смаку цього десерту в ідеальному кремі. Обов’язково потрібно наситити ароматами та смаком молоко, а що стосується цукру — ви можете дещо зменшити його кількість, аби десерт був трохи менш солодким», — радить Євген Клопотенко.

Як приготувати паштель да ната 

Інгредієнти для 12 штук:

500 г бездріжджового листкового тіста

1 ст. л. борошна

300 мл молока

150 г води

150 г цукру

4 жовтки

1 ч. л. кориці (або 1 паличка)

1/2 лимона (цедра)

1 ст. л. борошна для підпилу

Як приготувати десерт паштель да ната: покроковий рецепт

Підготуйте всі інгредієнти для приготування португальського десерту паштель да ната.

Влийте у сотейник чи маленьку каструлю 200 мл молока та додайте 1 ч. л. кориці. Можна використати паличку кориці замість меленої, тоді потім потрібно буде її вийняти.

Натріть на дрібній тертці цедру 1/2 лимона, не торкаючись білої частини, яка може давати гіркоту, додайте цедру в молоко. Нагрійте молоко на маленькому вогні.

Для сиропу влийте в іншу каструлю 150 мл води і всипте 150 г цукру. Перемішайте віничком та нагрійте, аби цукор розчинився у воді. Потім відставте та дайте трохи охолонути.

Далі 100 мл молока, що залишилося, змішайте в іншій каструлі з 1 ст. л. борошна, добре розмішайте віничком до однорідності.

Потім додайте суміш молока з борошном до суміші молока з корицею і цедрою. Постійно розмішуйте віничком до однорідності, тримаючи на маленькому вогні. Коли суміш стане більш густою, зніміть її з вогню. Дайте трохи охолонути і додайте цукровий сироп, теж помішуючи.

Додайте до крему 4 жовтки і ретельно перемішайте. Маса повинна бути трохи рідкою, це нормально.

На робочу поверхню висипте 1 ст. л. борошна для підпилу. Зверху викладіть листкове бездріжджове тісто та трохи розкачайте, сформувавши прямокутник.

Згорніть розкачане тісто в рулетик і потім розділіть на 12 однакових частин.

Викладіть частини тіста у форму для кексів. У мене силіконова форма, тому я не змащував її, але, якщо ви використовуєте іншу, змастіть формочки вершковим маслом чи олією. Викладати треба розрізами вниз.

Притисніть пальцями кожну формочку тіста, сформувавши своєрідні «кошики».

Вилийте крем у «кошики». Я раджу наливати якомога більше, бо у процесі приготування крем стягнеться.

Випікайте паштель да ната у розігрітій до 180 градусів духовці 30 хвилин. Потім дайте десерту охолонути.


Реклама

Популярні матеріали

Улюблені ритуали догляду за тілом beauty-редакторки ELLE.UA...


Де купити вишиванку: 16 найстильніших варіантів від українських...


Станьте зіркою української науки: стартує сьомий сезон...


Читайте також
Популярні матеріали