Пісне меню: елементарний рецепт найсмачнішого хумусу

Модна, дуже корисна та ситна страва

Східний обідній стіл без тарілок з хумусом — все одно що арабська ніч без казок. Спочатку пасту з відвареного і перемеленого нуту (турецького гороху) подавали як варіант швидкого, недорогого і ситного перекусу, який зручно було транспортувати (до того ж він довго зберігався).

пісні страви

Сьогодні хумус щодня їдять по всьому світу, присмачуючи пастою тахіні (перемеленим кунжутом), лимонним соком, часником і паприкою в різних пропорціях. Особливо поширене вживання хумусу в Ізраїлі, Туреччині, Греції та на Кіпрі. Багато хто бореться за право називати його національною стравою, заперечують першість винаходу і найкращий рецепт. Його консистенція і смак можуть змінюватися від країни до країни, від регіону до регіону, але зрозуміло одне: хумус спочатку був простою і ситною їжею кочівників. Сирійський хумус зазвичай приправлений травами та спеціями, в Ізраїлі його подають з цибулею і паприкою, а на Кіпрі більше присмачують кунжутом і поливають оливковою олією. Його часто подають як гарнір або в складі холодних закусок

Готовий хумус можна зустріти на полицях супермаркетів і делікатесних крамниць, хоча цікавіше приготувати хумус удома. Петрушка, кінза, кмин або зіра, насіння граната і солодка цибуля — все це може слугувати смачним доповненням, але для початку разом з українською food-блогеркою Анастасією Голобородько навчимося готувати базу.

Готуємо хумус

Інгредієнти для хумусу:

200 г сухого нуту

4 ст. л. оливкової олії

сік невеликого лимона

1/2 ч. л. меленої зіри

3 зубчики часнику

3 ст. л. кунжутної пасти тахіні

1/2 ч. л. солі

Покроковий рецепт хумусу:

  1. Нут промити та замочити на ніч. Вранці злити воду, залити свіжою і поставити варити (без солі). Процес займе понад 1,5 години до повного розм`якшення гороху. Вийняти кілька горошин і залишити їх цілими — для подачі. 
  2. Злити частину води в окрему місткість (вона нам ще знадобиться). До нуту з невеликою кількістю води, в якій він варився, додати олію, сік лимона, очищені зубчики часнику, тахіні та приправи. 
  3. Перемішати та збити блендером до утворення густої маси. Якщо вона виходить сухуватою, додати трохи горохового відвару. 
  4. Поставити хумус на 2 години в холодильник, щоб інгредієнти просочилися ароматом один одного. 
  5. Подавати, приправивши цибулею, паприкою або травами та спеціями до смаку, прикрасивши відвареними горошинами нуту.

Реклама

Популярні матеріали

Fashion Talk: 15 питань Ользі Галушці про улюблені бренди...


Яке взуття обирають на зиму модниці: 28 найстильніших варіантів...


«Мій бекграунд — це основа, що дарує мені свободу». Інтерв’ю з...


Читайте також
Популярні матеріали