Східний обідній стіл без тарілок з хумусом — все одно що арабська ніч без казок. Спочатку пасту з відвареного і перемеленого нуту (турецького гороху) подавали як варіант швидкого, недорогого і ситного перекусу, який зручно було транспортувати (до того ж він довго зберігався).
Сьогодні хумус щодня їдять по всьому світу, присмачуючи пастою тахіні (перемеленим кунжутом), лимонним соком, часником і паприкою в різних пропорціях. Особливо поширене вживання хумусу в Ізраїлі, Туреччині, Греції та на Кіпрі. Багато хто бореться за право називати його національною стравою, заперечують першість винаходу і найкращий рецепт. Його консистенція і смак можуть змінюватися від країни до країни, від регіону до регіону, але зрозуміло одне: хумус спочатку був простою і ситною їжею кочівників. Сирійський хумус зазвичай приправлений травами та спеціями, в Ізраїлі його подають з цибулею і паприкою, а на Кіпрі більше присмачують кунжутом і поливають оливковою олією. Його часто подають як гарнір або в складі холодних закусок.
Готовий хумус можна зустріти на полицях супермаркетів і делікатесних крамниць, хоча цікавіше приготувати хумус удома. Петрушка, кінза, кмин або зіра, насіння граната і солодка цибуля — все це може слугувати смачним доповненням, але для початку разом з українською food-блогеркою Анастасією Голобородько навчимося готувати базу.
Готуємо хумус
Інгредієнти для хумусу:
200 г сухого нуту
4 ст. л. оливкової олії
сік невеликого лимона
1/2 ч. л. меленої зіри
3 зубчики часнику
3 ст. л. кунжутної пасти тахіні
1/2 ч. л. солі
Покроковий рецепт хумусу:
- Нут промити та замочити на ніч. Вранці злити воду, залити свіжою і поставити варити (без солі). Процес займе понад 1,5 години до повного розм`якшення гороху. Вийняти кілька горошин і залишити їх цілими — для подачі.
- Злити частину води в окрему місткість (вона нам ще знадобиться). До нуту з невеликою кількістю води, в якій він варився, додати олію, сік лимона, очищені зубчики часнику, тахіні та приправи.
- Перемішати та збити блендером до утворення густої маси. Якщо вона виходить сухуватою, додати трохи горохового відвару.
- Поставити хумус на 2 години в холодильник, щоб інгредієнти просочилися ароматом один одного.
- Подавати, приправивши цибулею, паприкою або травами та спеціями до смаку, прикрасивши відвареними горошинами нуту.