Хоча піст і вважається періодом обмежень, не варто морити себе голодом. Існує безліч пісних рецептів, які зроблять ваше щоденне меню різноманітним і ситним, і веганська лазанья — один із них.
Веганка та українська food-блогерка Ганна Пундак поділилась своїм улюбленим рецептом пісної лазаньї, яка сподобається всім.
Лазанья болоньєзе
200 г макаронних листів лазанья⠀
Соус болонський:
• 200 г тофу
• 3 ст. л. соєвого соусу
• 1 морква
• 1 стебло селери
• 1 цибуля
• 4 зубчики часнику
• 4 помідори*
• 3 ст.л. олії для смаження
•100 мл води
• Спеції: ½ ст.л. сушеного базиліку, ½ ст.л. сушеного орегано, 1 ч.л. копченої паприки, ¼ ч.л. чілі, мелений чорний перець, сіль.
* Якщо сезон помідорів вже закінчився, можна використати помідори з банки у власному соку чи помідорне пюре.
Готуємо лазанью:
1. Підсмажити на олії нарізану цибулю та часник, до золотого кольору.
2. Нарізати кубиками моркву та селеру, додати до цибулі.
3. Тофу подрібнити руками на маленькі шматочки (до стану фаршу), залити соєвим соусом, перемішати та додати до овочів.
4. Помідори очистити від шкірки, нарізати та додати до інших продуктів, разом зі спеціями та водою. Перемішати, накрити кришкою і тушкувати ще кілька хвилин, аж поки морква не стане м`якою.
Соус бешамель:
• 2 ст.л. олії
• 2 ст.л. цілозернового борошна
• 300 мл рослинного молока (не кокосового)
• 2 ст.л. неактивних харчових дріжджів
• 1 ч.л. мускатного горіха
• Сіль, перець
1. В банячку підсмажити борошно на олії, 1-2 хв цілий час мішаючи.
2. Безперервно мішаючи, влити поволі молоко, якщо все ж утворяться грудочки, розбити їх за допомогою вінчика.
3. Додати спеції довести до кипіння, неперервно мішаючи соус.
4. Розігріти духовку до 170°C.
5. У форму для випікання викласти почергово шарами листи лазаньї та соус болонський, передостанній і верхній шари макаронів залити соусом бешамель.
6. Лазанью випікати 30 хвилин. Готово!