Наваристий та смачний бограч: рецепт із салом, яловичиною та овочами

Готуємо улюблену страву господинь на Закарпатті

«Бограч — густий чи то суп, чи рагу, що готують господині на Закарпатті. Основна його ідея в поєднанні різних видів м’яса та овочів, обов’язково з використанням великої кількості копченої паприки.

Назва "бограч" у перекладі означає "казан". І дійсно, найсмачнішим він виходить у казані на відкритому вогні, а в кінці приготування ще й можна замочити в страві поліно з вогнища, аби підсилити аромат та смак "димку", — каже Євген Клопотенко.

Поради щодо приготування

Як правило, традиційний рецепт бограчу містить у собі п’ять видів м’яса. Ми використали сало та яловичину, ви можете розширити список, додавши свинину, курятину та копчені ребра. З овочів ми взяли картоплю, томати, перець та цибулю, а ви можете урізноманітнити смак бататом, часником, консервованим лечо та свіжою зеленню. З прянощами теж можна експериментувати. Ми обрали лише два види паприки, але до бограчу пасує і кмин та суміш свіжомелених перців.

Інгредієнти:

50 г сала 

800 г яловичини (лопатка або задня частина) 

500 г картоплі

2 томати

2 солодкі перці 

1-2 цибулини ріпчасті

10 г перцю чилі 

1 ч. л. паприки 

1 ч. л. копченої паприки (опціонально) 

сіль і перець до смаку

Наваристий та смачний бограч: рецепт із салом, яловичиною та овочами

Наріжте 50 г сала слайсами, а потім невеликими кубиками. Можете взяти звичайне сало або з м’ясними прожилками. 

Перекладіть у жаровню і трохи обсмажте на маленькому вогні, поки не розтопиться жир. 

Наріжте 800 г яловичини великими порційними шматками. Якщо є бажання, замініть на телятину.

Перекладіть шматки яловичини до жаровні із салом та обсмажуйте до рум’яної скоринки, періодично помішуючи. 

Почистьте 500 г картоплі. Бажано брати невеличку та не розрізати. Якщо картопля велика, наріжте її крупними кубиками. Додайте до м’яса.

Вимийте два томати та наріжте великими кубиками. Узимку можете використовувати томати у власному соку, пелаті чи заморожені. На смак це не дуже вплине.

Вимийте два солодкі перці, розріжте, видаліть насіння та плодоніжку. Наріжте великими кубиками. Використовуйте перець будь-якого кольору, можете взяти капі.

Візьміть 1-2 цибулини. Якщо цибулина велика, буде достатньо однієї. Розріжте на 4-6 великих частин. 

Наріжте слайсами 10 г свіжого перцю чилі чи візьміть перець пластівцями. Перекладіть усі овочі до жаровні.

Додайте 1 ч. л. звичайної паприки та 1 ч. л. копченої. Остання надасть приємного смаку «з димком».

Бограч може бути гуляшем, тоді залийте овочі з м’ясом водою, але так, щоб вода покривала їх не повністю. Якщо любите страву, схожу на суп, збільште кількість води. Посоліть і поперчіть до смаку. Варіть до готовності картоплі на маленькому вогні. Якщо ви будете готувати бограч у духовці, то накрийте його кришкою та поставте на 1,5 години в духовку з температурою 180 градусів.


Реклама

Популярні матеріали

10 фільмів, які варто передивитися цієї осені


Одна сумка, яку полюбили всі модниці цієї осені


Благодійні ініціативи до місяця обізнаності про рак молочної...


Читайте також
Популярні матеріали