Сьогодні ми готуємо наполеон разом з українською food-блогеркою Оленою Токаренко. Цей покроковий рецепт наполеона дуже простий, проте приготування займає трішки більше часу, ніж на випічку інших тортів. Але запевняємо: результат того вартий!
Тісто:
400 г вершкового масла (дуже холодного)
650 г муки
150 г холодної води
2 яйця
1 ст. л. оцту
2 ст. л. коньяку
дрібка солі
Крем:
1,5 л молока
7 жовтків
360 г цукру
1 пакетик ванільного цукру
110 г муки
150-200 г масла (кімнатної температури)
Рецепт наполеона:
Спочатку робимо тісто (краще за день до випікання).
В стакані змішуємо воду, яйця, оцет, коньяк та сіль. Окремо в чашу комбайна насипаємо муку та ріжемо масло на кубики. Все ріжемо в комбайні ножами, щоб вийшла мілка крихта. Або це все можна зробити вручну: насипати муку гіркою на стіл, зверху потерти дуже холодне масло на тертушку та все розтерти руками.
Після цього в мучну суміш вилити яєчну суміш і все швидко перемішати. Тепер залишити тісто на ніч у холодильнику.
Через 12 годин можна випікати. Ділимо тісто на 12 частин, розкочуємо тоненько та вирізаємо круг діаметром 26 см. І робимо дірочки вилкою, щоб тісто не надувалося. Те, що обрізали, теж випікаємо — це буде на посипку торта. Розкочувати коржі краще на столі, притрушеному мукою, потім перекладаємо на пергамент та деко. Випікати при температурі 200 С хвилини 4-5, час випікання залежить від вашої духовки.
Крем краще зробити завчасно, щоб він встиг охолонути.
Закип’ятити молоко. Поки молоко закипає, в іншу велику каструлю покласти 7 жовтків, цукор та ванільний цукор, все перемішати і додати 50 грамів молока — це для полегшення перемішування.
Потім додаємо просіяну муку до жовтків і теж перемішуємо. Для полегшення можна додати ще 50 грамів молока. Коли молоко закипіло, виливаємо його малими порціями в суміш із жовтків, і зразу перемішуємо.
Ставимо це все на вогонь і не перестаємо помішувати до закипання крему. Виключаємо вогонь, додаємо 30 грамів масла і перемішуємо. Накриваємо крем плівкою в контакт з кремом та залишаємо до повного охолодження.
Коли крем повністю вихолов, збиваємо масло міксером та по 1 столовій ложці додаємо у крем. Гарно збиваємо. Крем для наполеона готовий!
Збирання торта:
Кладемо по 2 ст. л. крему на корж. Гарно перемазуємо. Останній корж притискаємо трохи руками, щоб все уляглось. Посипаємо крихтами та даємо настоятися 12 годин.
З цього набору продуктів вийде торт вагою 2,6 кг. Можна все розділити на 2.