Млинці: універсальний рецепт тіста й 3 небанальні начинки 

Дивовижно смачно та просто

 

Немає значення, що саме ви готуєте на Масницю — млинці чи вареники (ви ж, мабуть, знаєте, що українці завжди готували вареники із сиром, а млинці — то є нав’язана нам радянська традиція). Важливо лише те, що млинці й налисники — важлива складова нашої культурно-гастрономічної спадщини. Ця страва і без жодних свят завжди є вдалою ідеєю — як на сніданок, так і на обід або вечерю. Та й у ролі перекуски млинці теж просто чудові. 

Авторка кулінарного блогу «‎Котлетка»‎ й головна редакторка першого українського гастрономічного порталу SHUBA Маша Сердюк розповідає рецепт універсального тіста для млинців, а також ділиться варіантами начинок.

ЯК ПРИГОТУВАТИ ТІСТО ДЛЯ МЛИНЦІВ

молоко — 0,5 л

яйця — 2 шт.

борошно — 5 ст. л.

сіль — 0,5 ч. л.

цукор — 1 ст. л.

олія — 1 ст. л.

сода — на кінчику ножа

Молоко трохи підігріти, додати яйця, добре перемішати. Додати сіль, цукор і соди на кінчику ножа. Знову добре перемішати вінчиком, потім невеликими частинами додавати борошно, не перестаючи помішувати. Наприкінці влити олію і знову перемішати.

Смажити млинці на великому вогні на змащеній жиром сковороді (краще брати антипригарну). Добре розігрійте її, а потім потріть шматочком сала або вершкового масла, щоб жир рівномірно розподілився поверхнею. Щоб отримати тонкі млинці, необхідно наливати трохи тіста на сковорідку, яку одразу ж нахиляти в різні боки, щоб тісто рівномірно розтекалося по поверхні.

На бажання на етапі замішування тіста до складників можна додати шпинат або буряковий сік — так ви отримаєте зелені або рожеві млинці.

НАЧИНКИ ДЛЯ МЛИНЦІВ

Що стосується начинки для млинців, то тут, як то кажуть, повний політ фантазії. Про начинку з домашнього сиру з родзинками або курки з грибами, думаю, розповідати не треба, тому поділюся з вами трьома неочевидними рецептами.

Млинці із соусом болоньєзе

Так, болоньєзе — це насамперед назва соусу, а не пасти. І готувати з цим соусом можна не лише спагеті чи лазанью, а й млинці. Отже, готуємо. П’ять слайсів бекону нарізати маленькими кубиками. Моркву й цибулю почистити, нарізати дрібненькими кубиками. Так само дрібненько нарізати два зелених стебла селери. 

Викласти у сковорідку, вичавити пару зубчиків часнику, смажити все, помішуючи, у невеликій кількості олії (олії треба небагато, бо бекон сам по собі жирний) поки овочі не стануть м’якими. Потім додати 0,5 кг яловичого фаршу. Посолити, поперчити, смажити, поки з фаршу не випарується рідина. Не забуваємо перемішувати та розбивати грудочки фаршу лопаткою. 

Коли випарується рідина, влити склянку червоного сухого вина, перемішати, накрити кришкою й тушкувати на середньому вогні, поки вино не випарується. Влити склянку томатного соку (або 2 ст. л. томатної пасти розвести у склянці води), додати чайну ложку цукру (щоб збалансувати кислинку томатів і вина). Додати сушений базилік або суміш італійських трав. За необхідності додати ще солі й перцю. Перемішати, довести до кипіння, потім зменшити вогонь до мінімуму та залишити під кришкою хвилин на 5-7, щоб суміш трохи загусла.

Отриманий соус викласти на млинці, посипати тертим пармезаном та згорнути ролом.

Млинці з карамелізованими яблуками та морозивом

Яблука вимити, витерти насухо, нарізати скибочками, видаливши насіння й серцевину. У великій сковорідці на повільному вогні розтопити пів пачки вершкового масла. Коли масло стане рідким, всипати 5–6 ст. л. цукру й одразу починати мішати. Коли суміш перетвориться на карамель (ви побачите, як маса почне загусати), викласти нарізане яблуко та смажити до золотавої скоринки з обох боків. Теплі карамелізовані яблука викласти на два млинці, складені трикутничками, зверху покласти кульку ванільного морозива.

Млинці з лососем, авокадо і крем-сиром

Тут взагалі все дуже просто. Авокадо почистити, нарізати тоненькими скибками. Млинець намазати крем-сиром, викласти зверху авокадо та шматочки червоної риби. Згорнути млинець трикутником або конвертом. Рибу, до речі, можна брати як слабосолону, так і копчену або запечену. На сніданок такі млинці чудово подавати з окатою яєчнею або яйцем пашот.


Реклама

Популярні матеріали

Українська кухня: веганські рецепти на сніданок, обід і вечерю...


Чай із кульбаби: корисні властивості, правила приймання та...


Апетитні кольори та інноваційні матеріали у новій колекції...


Читайте також
Популярні матеріали